Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem nowy na forum i prosiłbym o kilka rad.:)

Akwarium

• Juwel Rekord 800 (112L)

Filtracja

• Juwel Bioflow Super

• Eheim ECCO Pro 2034

Oświetlenie

• 2x20 watt T8

Podłoże i Dekoracje

• Piasek kwarcowy

• Kamień podobny do gnejsu drzewiastego (rudo-biały)

• Czarne tło z folii samoprzylepnej

Obsada

• 1+5 Pseudotropheus Saulosi

Akwarium malawi posiadam około 3 miesięcy. Jedna z moich samic niedawno inkubowała i niestety połkneła ikrę.:(

Postanowiłem założyć akwarium 60 litrowe (kotnik).

Niedługo potem kolejna samiczka zaczęła inkubować i była w akwarium ogólnym aż do dzisiaj.

Odłowiłem ją i przeniosłem do kotnika gdzie po 2 godzinach wypusciła 10 młodych.:)

Chciałbym się dowiedzieć czy powinienem ją zostawić z potomstwem w kotniku czy lepiej ją odłowic i przełożyć do ogólnego?

Mam jeszcze jedno pytanie czy to normalne że po zgaśnieciu światła w kotniku samica pozbierała młode spowrotem do pyszczka ?

Proszę o wyrozumiałość dla początkującego i z góry dziekuję za wszelkie porady:)

Pozdrawiam!

Opublikowano
  W dniu 22.08.2016 o 18:15, jujas12345 napisał(a):

Akwarium malawi posiadam około 3 miesięcy. Jedna z moich samic niedawno inkubowała i niestety połkneła ikrę.:(

Rozwiń  

Witaj na forum...

Jeśli to jej pierwsza inkubacja to całkiem normalne że połknęła ikrę lub wypluła...

W dniu 22.08.2016 o 18:15, jujas12345 napisał(a):

Postanowiłem założyć akwarium 60 litrowe (kotnik).

Niedługo potem kolejna samiczka zaczęła inkubować i była w akwarium ogólnym aż do dzisiaj.

Odłowiłem ją i przeniosłem do kotnika gdzie po 2 godzinach wypusciła 10 młodych.:)

Chciałbym się dowiedzieć czy powinienem ją zostawić z potomstwem w kotniku czy lepiej ją odłowic i przełożyć do ogólnego?

Rozwiń  

Jeśli przeniosłeś samicę do kotnika i wypuściła młode to jak najszybciej powinieneś ją przełożyć do zbiornika ogólnego,bo przebywając długo poza zbiornikiem może nie zostać przyjęta z powrotem do stada,a tym samym może być nękana przez resztę ryb...

• Dziękuję 1
Opublikowano
  W dniu 22.08.2016 o 19:52, jujas12345 napisał(a):

Rozumiem.

Teraz niestety muszę poczekać aż znów je wypusci:(

A czy to normalne że znów pozbierała je do pyszczka?

Rozwiń  

Według mnie to całkiem normalne że samica pozbierała je z powrotem do pyszczka,w naturalnym środowisku też się tak dzieje,gdzie w razie niebezpieczeństwa z strony innych ryb samice tak samo postępują...

Jednak proponował bym na twoim miejscu wogóle nie odławiać inkubujących samic z zbiornika ogólnego..

Szkoda grzebać w baniaku,i stresować ryby...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Problem w tym ze ogolny jest dosc maly i nie chce tam miec zupy a odlowienie rybek po inkubacji nie wchodzi w gre z powodu dekoracji

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  W dniu 22.08.2016 o 20:15, jujas12345 napisał(a):

Problem w tym ze ogolny jest dosc maly i nie chce tam miec zupy a odlowienie rybek po inkubacji nie wchodzi w gre z powodu dekoracjiemoji5.png

Rozwiń  

O nadmiar maluchów w ogólnym się nie martw,natura zrobi swoje...

Opublikowano
  W dniu 22.08.2016 o 20:22, egon44 napisał(a):

O nadmiar maluchów w ogólnym się nie martw,natura zrobi swoje...

Rozwiń  

A ja się zaczynam martwić, mam teraz takie tło, rośliny i kamienie, że już spokojnie pływa tam koło 6-7 maluchów,  z czego dwa skurczybyki wpłynęły w szczelinę za tło, a Red Finy u mnie płodne jak króliki, kolejna samica nosi male :/
Sterylizować trza jak kota hehe