Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.Akwarium posiadam już około 10 miesięcy 290 litrów.Pomyślałem sobie żeby zamontować tło strukturalne w akwarium,głównie skałki.Problem polega na tym że mam półkę poprzeczną zamontowaną na półeczkach wzdłóżnych przyklejoną na czarny silikon.Żeby zamontować tło strukturalne muszę jakoś zdjąć półkę poprzeczną wzamacniającą i po żałożeniu tła strukturalnego ponownie ją wkleić.Prosiłbym o pomoc w tym temacie,czy w ogóle bawić się w to czy dać sobie spokój i jak tą półkę zdjąć,nie uszkadzając akwarium.Pozdrawiam.

Opublikowano

Masz wklejone tzn wzmocnienie poprzeczne czyli popularnie zwane "spinką" która łączy szyby przednią i tylną. oraz wzmocnienia wzdłużne pod które musi wejść to tło przy tylnej szybie.

Tła 3D raczej wkładamy na początku gdy baniak pusty, w takim z rybami i po 10 miesiącach gdy są to skałki typu BTN a nie płaskie z żywicy i maty szklanej to wymaga wyjęcia ryb i wszystkiego z akwarium.

Odklejenie spinki to trudna i ryzykowna operacja - lepiej jest przeciąć w zgłębieniach tło na 2-3 części i montaż każdej osobno - wtedy spinka nie przeszkadza i nie wymaga demontażu. Jak potem wkleisz ładnie i naturalnie jako pęknięcia skał to będzie niezauważalne.

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź.Wiem że czeka mnie mnóstwo pracy,żeby to tło zamontować,ale podejmę to ryzyko,bo myślę że warto.Oczywiście będę wszystko wyciągał,mam zastępcze akwa i na 4-5 dni mogę przełożyć rybki na czas operacji.Tak myślałem żeby nie ruszać tego wzmocnienia tylko podzielić tło,ale chciałem się upewnić.

Jeszcze raz dziękuję.

Opublikowano

U kesseya demontowaliśmy wzmocnienia i nie była to jakaś skomplikowana operacja. Nie wiem jak masz wklejoną spinkę, czy jest to tylko placek silikonu czy też jest go dużo i zachodzi też między spinkę a przednią/tylną szybę. W pierwszym przypadku nie powinno być większego problemu z odcięciem samej spinki, w drugim łatwiej będzie obciąć wzmocnienia wzdłużne razem ze spinką.
My to robiliśmy za pomocą dwóch kombinerek i cienkiej struny z gitary. Wsadzasz między szyby i tniesz jak piłka. Idzie całkiem sprawnie. Możesz też spróbować namierzyć warsztat od szyb samochodowych i pożyczyć od nich linki do wycinania szyb z samochodu.
Co do ponownego wklejenia się nie wypowiem bo robił to już kessey samemu.

Wysłane z telefonu