Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam upatrzone dwa gatunki a mianowicie:

Metriaclima sp. Msobo, Magunga i 

Pseudotropheus acei ngara

Proszę o dopasowanie obsady która będzie pasowała żywieniowo i temperamentem do tych dwóch i podpowiedź ile sztuk i w jakich układach (haremach) docelowo do mojego akwarium 

ps. czy jest szansa na :Maison Reef ?

Przepraszam jeśli jakieś błędy popisałem.

Opublikowano

Metriaclima Msobo Magunga  3+6/8 piękne samce i samice, które rozświetlą zbiornik 

Pseudotropheus acei ngara 3+6/8 ładnie pływają w stadzie

Metriaclima  Maison Reef 1+4/5 samiec będzie na pewno ozdobą akwarium, 

Osobiście dodałbym do tego jakieś poziome pasy albo coś OB. M.Auratus, M. estherae OB, M.Zebra Gold Kawanga z samicami OB.

Masz duży zbiornik, który ma bardzo duże możliwości z obsadą. Poczekaj na opinie innych i działaj !

Opublikowano

Zobacz też na :

Cynotilapia zebroides red top Likoma - samice średnio urodziwe, za to samiec jest piękny

Labidochromis sp. Perlmutt -  piękny samiec i bardzo ładne samice 

Opublikowano

Godziny czytania i oglądania i dalej mętlik w głowie  , ale mam chociaż pewne "typy" (czyli mniej-więcej wiem co bym chciał)

-maylandia estherae red red - 8 sztuk
-metriaclima msobo magunga - 8 sztuk
-Melanochromis cyaneorhabdos - maingano - 8 sztuk
-metriaclima zebra chilumba maison reef - 8 sztuk
-metriaclima zebra gold kawanga - 8 sztuk
-pseudotropheus acei ngara - 10 sztuk
-melanochromis auratus - 8 sztuk 

Chciał bym jeszcze pseudotropheus sp. elongatus neon spot

Z tej propozycji planuję zostawić 5-6 haremów , jedynie w przypadku "msobo magunga" i "pseudotropheus acei" będzie więcej niż jeden samiec . Jeśli chodzi o "zebry" - będzie albo "maison reef" , albo "gold kwanga"
Docelowo w akwarium ok. 40 rybek czyli mniej więcej 1 sztuka na 20 litrów wody
Na razie tyle , jeśli Ktoś coś może podpowiedzieć to czekam na wpisy jaki układ będzie dobry?

Akwarium zalane od tygodnia , od razu mówię że rośliny będą (anubias, bolbitis i microsorium) mimo że nie wszystkim to się podoba , zostaną tak długo jak im na to rybki pozwoląSmile

Opublikowano (edytowane)

Moja propozycja jest następująca

M. Msobo Magunga lub  Red Red , lub ze względu na podobne kolory samic, chyba że lubisz żółty (lekko pomarańczowy)

M Zebrę Maison Reef zamień na C hara Gallireya Reef samiec kolorystycznie podobny do Maisona i Hara ma ładniejsze samice i aby zrekompensować sobie Maison Reff dorzuć  sobie M.Zebra Luwino Reef

Acei Ngara zostaje

Maingano zostaje

No i tak się zastanawiam na Auratus bo to niezły killer i może być trochę dymu z Luwino Reef. To może Labidochromis Hongi ryba z charakterem ale spokojniejsza od Auratusa.

Neon spot to może być za mały do tych ryb które planujesz zakupić i w pełni nie pokaże swojej piękności.

PS używałem starszych nazw ryb ze względu ,że łatwiej będzie odnaleźć koledze ryby na YT lub u hodowców.

Edytowane przez Mortis
Opublikowano
12 minut temu, Mortis napisał:

PS używałem starszych nazw ryb ze względu ,że łatwiej będzie odnaleźć koledze ryby na YT lub u hodowców.

Dzięki - faktycznie dla mnie- laika będzie łatwiej , resztę propozycji ogarnę jutro

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No i są rybki , niestety z braku dostępności w mojej okolicy , zakupiłem przy okazji wyjazdu na Śląsk kilka gatunków młodzieży . 

Obecnie pływa w akwarium :

pseudotropheus socolofi - 10 szt.

pseudotropheus saulosi- 17szt.

pseudotropheus acei msuli - 10szt.

pseudotropheus elongatus neon spot - 10szt.

melanochromis cyaneorhabdos - 7szt.

lodotropheus sprengerae - 7szt.

I zupełnie przez przypadek (prezent) trafiły do mnie maluszki dwóch gatunków :

labidochromis sp. Hongi - 10szt

cynotilapia sp. Hara - 10szt.

Co do dwóch ostatnich - nie jestem pewny że to właśnie te ryby 

Wiem że plany były zupełnie inne , ale tak wyszło , oczywiście rybki do dużej redukcji jak podrosną (poza "acei" "rdzawymi" i "neonkami")

I teraz zasadnicze pytanie - pozbyć się tych "sprezentowanych" rybek , i co Myślicie o pozostałych ? Będzie dobrze ?

Opublikowano

1000l mbunarium,  hmmm piękności na którą przyjdzie czas po predatorach. 

A mój pomysł na obsadę będzie mniej więcej taki. 

Labeotropheus trewavasae 

Labeotropheus fuelle 

Metriaclima zebra gold OB 

Metriaclima zebra jakas ciekawa pasiata ( musiał bym poszukać co tam oferuje cichlidstadl czy aqua treff ;-) )  

Cynotilapia zebroides (jeszcze nie wiem jaka odmiana ale super jest likom którą posiadam)

Petrotilapia jakakolwiek

A dno i kamienie zasypał bym pseudotropheus demasoni i melanochromis auratus. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

STAN  , dzięki za wypowiedź , niestety , albo stety jest jak jest , moje pytanie wciąż to samo - co zostawić z mojej obsady? w jakich proporcjach samiec-samica ? i czy mogę dodać moje "FAWORYTY' msobo magunga???

Edytowane przez pudło