Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kibicuję koledze cichcem i wymieniamy poglądy na pw :D

Mam tylko prośbę by oprócz wkładu pracy starać się także liczyć koszt materiałów bo inspiracja tłami profesjonalnymi to jedno a cena to drugie.

Moim zdaniem dlatego robimy DIY bo nie ma tanich takich jak nasze baniaki np takie 200x60cm kosztuje ok 1600zł to szkiełko kupisz taniej niż tło.

A może są takie fabryczne tanie ładne z wystającymi głazami na 30cm tylko zorganizować się trzeba:D :confused:

wysłałem autorowi wątku linkę:D ale już zaczął sam działać w styropianie - to odpuściłem:D

Może Merlot poczekaj na ten nóz - ciekawe co nim będziesz potrafił wyrzeżbić ?

Opublikowano

Ja również kibicuję koledze:)

Próbowałem i rzeźbić i odlewać, wiec może też zabiorę głos.

Uważam że trzeba mieć duże zdolności artystyczne żeby oddać fakturę skały.

I nieważne czy robimy kamienie czy jednolity blok skalny.

Pooglądałem sobie tła z firmy o której pisał LECH.

Są tam i takie skalne (jak podejrzewam próbuje odtworzyć Merlot) i takie jednolite cieńsze jak jak próbowałem otdworzyć. Ceny powalają. W AFStyle i BTN są ustalone wymiary. W AquaDecor mogą zrobić dowolnego wymiaru. Wpisałem wymiary tła bocznego które zrobiłem dla ich wersji slim. Cena 134 euro!.

Gdybym chciał kupić więcej (tak jak sobie wymyśliłem i zrobiłem- 8 modułów), zapłaciłbym majątek. Zostaje tylko DIY.

To co pisze Henryk to racja żeby liczyć koszty materiałów ale czy wydamy 200 czy 400 na materiały to i tak będzie ok 10x taniej (przynajmniej w moim przypadku).

Pozwoliłem sobie wkleić zdjęcia do tego tła o którym piszę.

Gdybym miał robić duże tło np. 200x50, robiłbym je odlewami.

I tak trzeba je w kawałkach wkładać bo w takim akwarium są poprzeczne spinki.

Do krótszego baniaka da się coś takiego na poliwęglanie komorowym zrobić w całości.

Po wykończeniu i malowaniu jest to w miarę sztywne.

To tło ma wymiary 65x45 i waży 5kg.

post-14424-14695730045374_thumb.jpg

post-14424-14695730048045_thumb.jpg

post-14424-14695730050756_thumb.jpg

post-14424-14695730053925_thumb.jpg

post-14424-14695730063333_thumb.jpg

Opublikowano

Udało mi się dokończyć i zamontować tło :)

Kolorystyką zajmowała się moja Żona, a Stan nakierował mnie na dokupienie odpowiednich kamieni :)

Oto Efekt :

IMG_20160729_153207.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tak wiem kamole będą ułożone inaczej czekam na nowy cylkulator który ma byc jutro.

Jeszcze jedno ujęcie :-)

IMG_20160731_191945.jpg

Edytowane przez Merlot
Opublikowano

Teraz znacznie lepiej niż poprzednio.

Ładnie dobrałeś kolor i fakturę tła do kamieni przez co wszystko wyszło naturalnie.

Teraz brakuje mi tylko akcentu roślinnego ( może ryby pozwolą:biggrin:. Zobacz nowy baniak Plezi przed i po zasadzeniu valisnerią - ale to już kwestia twojego wyboru i preferencji.

Opublikowano
13 minut temu, deccorativo napisał:

Teraz znacznie lepiej niż poprzednio.

Ładnie dobrałeś kolor i fakturę tła do kamieni przez co wszystko wyszło naturalnie.

Teraz brakuje mi tylko akcentu roślinnego ( może ryby pozwolą:biggrin:. Zobacz nowy baniak Plezi przed i po zasadzeniu valisnerią - ale to już kwestia twojego wyboru i preferencji.

Myślałem o tym, ale jednak myślę że byłoby zbyt zielono, aczkolwiek kto wie jaki pomysł mnie najdzie za kilka dni :-)