Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pisałem to w różnych tematach wielokrotnie.

Jak skończy się wam oryginalny zestaw odczynników JBLa to kupujecie te z linku.

Nie trzeba kupować elektronicznego miernika MW12 czy HI713 ( odczynniki do obu fotometrów są w pełni zamienne tylko do Hanki droższe:( )

Pomiar na odczynnikach do fotometrów jest prostszy

odmierzasz do fiolki JBLa tak samo 10ml wody z baniaka, wsypujesz proszek z jednej saszetki i wstrząsasz aż się rozpuści. Czekasz 3minuty i stawiasz w komparatorze na skali JBLa dokładnie jak dotychczas. I wynik jest 3x większy od tego na oryginalnych odczynnikach.

Kolor poza tym jest dokładnie jak na skali JBLa bo na oryginalnych często jest zielono-niebieski.

Pomiar taki mimo że skala JBLa wtedy zgadza się ze wskazaniami fotometrów HI713 i MW12 tylko dokładność odczytu w fotometrach jest do setnych ppm.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Czy ten glon tylko występuje w tym miejscu co na fotce?

Jednak nie wygląda mi to teraz na sinice,ale na zwyczajny glon zielony(choć mogę się mylić)...

Spróbuj przy podmiance wody przemieszać ręką piach w miejscu ich występowania,no i pozostaje tylko obserwacja czy znów się pojawi...

Dla pewności,jeśli posiadasz test na PO4 to zmierz jego zawartość w wodzie z akwarium...

Przy okazji nie zapomnij o zmierzeniu poziomu NO3 ;)...

Opublikowano
Spróbuj przy podmiance wody przemieszać ręką piach w miejscu ich występowania,no i pozostaje tylko obserwacja czy znów się pojawi...

Robię tak przy każdej podmianie -powraca

Czy ten glon tylko występuje w tym miejscu co na fotce?

bardziej wzdłuż przedniej szyby. Nigdzie indziej nie zauważyłem.

PO4-około 1

NO3-około 25

Opublikowano

Sylwek moim zdaniem wydumałeś sztuczny problem:D

Z fotki wygląda że to ty masz zupełną pustynię glonową. Wygląda ten gnejs prążkowany jak wczoraj założony baniak. Nie masz ani sinic ani glonów.

Takie glony a nie sinice przy szybie to ma każdy i przestań mieszać piasek - daj szansę by coś glonowego się pojawiło. Już ci pisałem - wlej "atrament" zwal PO4 do 0,2ppm - wsadz kilka valisnerii i anubiasy - może ryby pozwolą a jak pozwolą to po atramencie na pewno urosną jak las.

z twoich wypowiedzi rozumiem aktualnie że masz

NO3 - 25ppm

PO4 - 3ppm

co to znaczy około? jak nie jesteś pewien to kobiety spytaj ile ona widzi.

Opublikowano

Na pytanie- ''Czy ten glon tylko występuje w tym miejscu co na fotce'' napisałeś

bardziej wzdłuż przedniej szyby. Nigdzie indziej nie zauważyłem.

Tak jak kolega deccorativo napisał,większość z nas ma to samo(nawet i Ja)w swoich zbiornikach,moim zdaniem to całkiem normalne więc nie masz powodów do obaw że to sinice ;)...

Z całym szacunkiem kolego deccorativo do twoich wypowiedzi które z resztą osobiście bardzo cenię ale jednym razem piszesz że

Nie masz ani sinic ani glonów.

A tu z kolei

Takie glony a nie sinice przy szybie to ma każdy i przestań mieszać piasek - daj szansę by coś glonowego się pojawiło.

Więc jednak wynika z tego że Sylwkowi zaczynają jednak pojawiać się glony wprawdzie na razie przy szybie,ale potem powinny pojawić się na kamieniach co chyba powinno go cieszyć ;)...

Sylwku mimo twoich wykonanych pomiarów na obecność PO4 w wodzie,nie kombinował bym na razie z wlewaniem atramentu do zbiornika,a czekał po prostu na pojawienie się glonów na kamieniach,przy okazji też na szybach(ale to nie problem,gąbka w rękę i jazda z tematem) :D...

Oczywiście standardowo tygodniowe 30% podmianki wody...

Opublikowano

Andrzeju to co wychwyciłeś z mojej wypowiedzi podtrzymuję:D

Dla mnie ślad glonu pod piaskiem i tylko na szybie to nie glon w rozumieniu pyszczakowym i to chciałem podkreślić - może nieudolnie to wybacz;)

Ponieważ glony to organizmy oparte na fotosyntezie to u Sylwka są tylko w tym miejscu pod piaskiem i tylko na szybie o 5mm dalej już jest pustynia glonowa.

Nie zgadzam się z tobą także w kwestii nie użycia atramentu.

Nie wiemy jaki jest Buddy ratio przy NO3 -25ppm i PO4 - 3ppm bo to są poziomy których obaj panowie od glonowiska Redfield i Buddy nie przewidzieli:D

Tabela kończy się na całkowitym P = 2ppm

To że w baniaku fosforu jak w nawozie fosforowym nie znaczy że to przyśpieszy rozwój glonów, i tak wykorzystają tylko 1/16 tego co azotu, a pozbywanie się fosforanów tylko podmiankami wody jest mało skuteczne jak widzisz.

Z naszych doświadczeń z atramentem ( moich i Gubana) wynika coś odwrotnego.

Czym bardziej zwalisz PO4 atramentem tym bardziej stymulujesz rozrost roślin i glonów w tym tych zielonych na których nam najbardziej zależy.

Ale o wszystkim zadecyduje Sylwek - ja tylko cośtam :D sugeruję.

Opublikowano

Sylwek......patrząc na ostatnie zdjęcie ( jeżeli tylko taki jest efekt tego podczas Twojej nieobecności) i na ostatnie parametry które podałeś to szkoda nad tym się skupiać. Zmień tylko pokarm, podczas podmian zamieszaj palcami przy szybie w piasku i niech rybki żyją swoim życiem a Ty je podziwiaj.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.