Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja od 3 miesięcyw akwarium ogólnym mam 2 samice Melanochromis johanni, 1 samca M. johanni, 3 szt. - 20 cm synodontisy, zaplątał się 1 samiec molinezji ostroustej i 1 młodzież Pseudotropheus elongatus. Miałem już 2 mioty, przeżyło ok 20 młodych, które pływają po całym akwarium nie chowając się, przepływają spokojnie przed pyskami nawet synodontisów. Ostatnio odłożyłem 1 inkubującą samicę do siatkowego kotnika w tym samym akwarium. Samica wypuściła już młode i wcale się nimi nie interesowała. Wpuściłem ją z powrotem do akwarium ogólnego, i teraz zastanawiam się kiedy będę mógł wpuścić tam młode?

Molinezja złapana, odłowiona, i przeniesiona do innego akwarium, młody Pseudotropheus elongatus przeniesiony do swoich. Może tak być?

Opublikowano

:shock: Ten emotnik ma opis szok i to czego doznałem czytając posta. Przyznam, że nie za bardzo rozumiem co napisałeś jak i jestem wprost zszokowany z jaką łatwością wypowiadasz się co masz w swoim akwarium. Do rzeczy:

1. Jak możesz trzymać molinezje już nie wspomne, że jedną z pyszczakami. Całkiem inny biotop, parametry wody. Nie wspomnie, że bardziej dziwi mnie chyba fakt, że jeszcze żyje między pyszczakami.

2. Dobrze by było wiedzieć jaki masz zbiornik ale i bez tego jasno widać jak musi być zapchany.

3. W odpowiedzi na twoje pytanie wszyscy raczej dbamy o to by narybek jednak nie pozostawał w akwarium ogólnym bo młodych zaczyna mnożyć się na potęge czego skutkiem jest "dworzec kolejowy", trudności w późniejszym odławianiu (nieraz rozebranie dekoracji), czasem nawet zmiana parametrów wody no i całkowity brak kontroli nad ilością ryb w zbiorniku.

Odpowiedź jest prosta, jeśli młode chesz zostawić to raczej przełożyć do kotnika (inne akwarium

) gdyż po tygodniu kotnik siatkowy będzie już dla nich za mały.