Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Akwarium posiadam już długi czas ale dopiero po kilku latach zafascynowałem się na maxa pyszczakami. Do tej pory akwarium było jednym wielkim polem doświadczalnym. Jak byłem z żona w zoologicznym i podobała się na rybka to ją kupowaliśmy i wychodziła zupa rybna z różnych biotopów. Dlatego chciałbym to zmienić i założyć typowo biotopowy zbiornik.

Akwarium które posiadam jest o wymiarach 120x50x45H. Posiadam lampe 2x54W i świetlówki typowo roslinne które rozumiem że trzeba wymienić ? Filtr który posiadam to JBL e1501e i zastanawiam sie czy wymienić go na unimaxa 500? Obawiam się go trochę bo po roku przy czyszczeniu troszkę z niego ciekło , teraz jest spokój ale kto wie jak będzie przy restarcie. Inwestować w drogie wkłady typu matrix, azoo 4in 1, itp czy zasypać go lawą? Rozumiem że bedzie potrzebny falownik? Jeśli tak to jaki ? W głowie jeszcze masa pytań ale nie chcę pisać ksiązki ;) Proszę o wsparcie i zainteresowanie :)

Pozdrawiam

Opublikowano

JBL byłby idealny na biologa+ częściowo mechanika. Jednak proponowałbym Ci zakup jeszcze do środka jakiegoś filtra, np. AQUAEL TURBO 2000, który by Ci zbierał syfek ;), typowy mechanik :)

Opublikowano

No własnie nie podobają się wewnętrzne filtry dlatego chciałbym zrezygnować z tego pomysłu.

Zresztą w środku i tak już będzie dużo sprzetu : grzałka , falownik, wejscie i wyjscie filtra. Dlatego chciałbym użyć jednego mocnego lub dwa średniej mocy filtry.

Opublikowano
Z tego co już sobie zapisałem do realizacji to :

-kupić części do "ustrojstwa" do nalewania kranówy :)

Tutaj mam pytanie czy ktoś powie mi na temat mojej wody

Czy do mojego akwarium jeden filtr wystarczy czy zastować jeszcze jeden.

Kolego sugeruję odwrócić kolejność:D

1/ wydobyć aktualne wyniki badań wody bo te co podałeś to starożytność wodociągowa tu już bliżej ale nadal to ubiegły rok.

http://www.wodociagi.slupsk.pl/wp-content/uploads/2011/10/Wyniki_badan_jakosci_wody_w_Slupsku_dla_poszczegolnych_osiedli_za_I-I_polrocze_2015r..pdf

pH masz super ale nie wiem czemu NO3 tak bardzo różne w zależności od osiedla.

2/ jak dostaniesz aktualne azotany NO3 albo sam zmierzysz dobrym testem kropelkowym czyli Salifertem lub JBLem to:D

3/ zakupisz graty do ustrojstwa w zależności od poziomu NO3 w wersji podstawowej czy tej rozszerzonej o usuwanie azotanów.

Moim zdaniem ta 270l to wersja przejściowa:D i nie warto w nią zbytnio inwestować. Jak cię dopadnie pasja pyszczakowa :D to i tak zamienisz baniak na większy a ten sprzedasz.

a/ zobacz czy da się wyłączyć tylko jedną świetlówkę bo 2x54W to u nas za jasno a to kosztuje i rur nie wymieniaj - drogie.

b/ wymień uszczelki w kuble i zrób w nim remanent czyli co i ile tego tam nawalone jest.

c/ kupując graty do ustrojstwa kup 1l Purolite A520E to o,5l dasz w rajstopie żony do kubła przynajmniej pożytek z tego będzie - NO3 w baniaku 5ppm stale i na wieki i woda superklarowna.

Na zasys kubła załóż gęstą gąbkę to mechanik będzie wystarczający - resztę żywica załatwi.

Też nie lubię jak w baniaku najbardziej widać wyposażenie.

Może taki kaseciak-tło bo wszystko schowa i nic nie przecieka nigdy:D

Opublikowano

Deccorativo problem polega na tym że planowałem akwarium dużo większe. Niestety po sprawdzeniu okazało się że wytrzymałość stropu to 150kg/m2 czyli bardzo słabo. Niestety więc musi zostać to akwarium.

W oświetleniu mogę włączyć każda świetlówkę osobno więc gra gitara :) Kaseciak mi odpowiada i dużo o nim czytałem ale niestety moje zdolności manualne są na takim poziomie że tego nie zrobię ;)

Na ten purolite to kupić osobny korpus czy dajemy go razem z weglem ?

Opublikowano
Deccorativo problem polega na tym że planowałem akwarium dużo większe. Niestety po sprawdzeniu okazało się że wytrzymałość stropu to 150kg/m2 czyli bardzo słabo. Niestety więc musi zostać to akwarium.

A w życiu bym nie odpuścił:D

Ja tam nie jestem budowlaniec ale tak na chłopski rozum jeśli strop by wytrzymywał tyle co piszesz to to akwarium 120x50x45h zajmuje 0,6m2 a waży tak z szafką coś z 300kg więc dawno powinno przebić strop z liczenia po chłopsku już jest 500kg/m2

Ty się nie boisz spać z żoną - razem z łóżkiem też powinniście spaść niżej.

Ty podpytaj na pw kolegów co robią budowlankę bo to co podałeś jakieś mało wiarygodne jest - hamak ma większą wytrzymałość.

Wracamy do dużego baniaka:D

Opublikowano

Witaj.

Napisz coś na temat wkładów filtracyjnych, które masz obecnie. Jeśli masz nadal działające akwarium to może obędzie się bez inwestycji w nowe media filtracyjne. Nowych świetlówek nie kupuj bo po co skoro masz sprawne oświetlenie. Jak już odpalisz baniak to ocenisz czy nie jest zbyt jasno i czy barwa światła Ci odpowiada i wtedy najwyżej zaczniesz myśleć nad zmiana oświetlenia. Filtra też nie wymieniaj tylko zrób tak jak radzi Henryk: nowe uszczelki albo pomyśl nad kaseciakiem.

Staraj się wykorzystać jak najwięcej z tego co już masz. Wg mnie to co masz czyli filtr, oświetlenie a może i podłoże (nie wiemy jakie masz w obecnym baniaku i czy chcesz je wykorzystać) jest ok. Ze sprzętu dokupisz tylko falownik i będzie okey. Detale dopracujesz jak już akwarium wystartuje.

Napisz też coś na temat budynku w którym mieszkasz bo nie chce mi się wierzyć w taką nośność stropów.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.