Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że temat skał w akwarium był wałkowany nie raz nie dwa na forum, ale ja chciałbym zapytać o coś innego, a mianowicie: Jakie skały znajdują się w jeziorze Malawi?

Szukałem w internecie, ale jakoś nie mogłem znaleźć konkretnych rodzajów skał (pewnie za słabo szukałem :) ).

Opublikowano

Myślę że kamienie występujące w jeziorze to typowe otoczaki lub podobne do nich tylko w innym kształcie wszelakie bryły itd,ale to też chyba zależy w jakich częściach jeziora...

Przynajmniej tak mi się wydaje po fotkach znalezionych z necie ;)...

Opublikowano

Tak ogólnikowo ci odpowiem na temat skał bo szczegółów nie znam. Skały, które występują wokół jeziora ,a pewnie jak i w nim to wapienie i marmur, które mają duży wpływa na zasadowość wody.

Opublikowano

Płaskowyże przez, które przebiega Rów Środkowoafrykański zbudowane są z gnejsów i granitów, a w części północno-zachodniej tam gdzie jezioro Malawi z kwarcytów.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi. Jak myślicie które skały z tych dobrze dostępnych (takich które można dostać w rozsądnej cenie) najlepiej oddają charakter, kształt i wygląd tych z jeziora?

Opublikowano

Ja miałem serpentynit z mbuna i było spoko. Teraz mam otoczaki i też jest spoko , więc polecam i te i te z tym że z otoczaków jak dla mnie trudniej ułożyć coś ładnego ale warto się pomęczyć ;)

[300] Malawi