Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Trochę po czasie , ale dodam coś od siebie . Mam hary z Fish Magica od około roku . Zakupiłem 10 szt . Na podstawie tego małego stadka dostrzegłem pewna prawidłowość jeśli chodzi o rozróżnienie samca od samicy . Samce posiadają większe atrapy jajowe 2-3 mm , podczas gdy samice max 1 mm. Ilość atrap jest różna , może trafić się samiec z tylko 1 plamką , ale także samica z nawet 3 plamkami. Ponadto u samców jest wyraźniejsza i szersza otoczka wokół tych atrap , u samic jest mało zauważalna. Moje spostrzeżenia poparte  są inkubacjami  . Zgodność mojej tezy z inkubacjami wynosi 100%. Ale to tylko małe stadko , zresztą już teraz po redukcji do stanu 1+3

Potwierdzam także , że samice potrafią też pięknie się wyświetlić i to na różne odcienie bieli , jasnego fioletu czy nawet jasnego lazuru . Piękna ryba !!! A jej agresja jest nieco przerysowana . Jedynie w obrębie własnego gatunku  są ostre starcia i walka o pozycję ale gdy już się ustali dominant szarpaniny jest wyraźnie mniej ,tylko co jakiś czas pretendent do tronu próbuje swoich sił . Samiec potrafi też bardzo szorstko potraktować inkubującą samicę .Innym gatunkom w moim akwarium łomotu nie spuszcza , choć każda ryba wie  że samiec hary jest panem zbiornika;). Samice hary są mniej agresywne niż samice saulosi.

Edytowane przez herosseverus
  • Dziękuję 1