Skocz do zawartości

Przeszczep biologi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Akwa uruchomione,

gąbka i piasek z dojrzałego przeniesione, teraz czekam na testy bo jeszcze nie kupiłem i zobaczymy czy to wszystko gra.

Pamiętaj żeby zakupić dokładne testy kropelkowe...

Nie kupuj żadnych paskowych...

kontroluj parametry No3/No3 w razie czego wspomagaj się bakteriami Biodigest i podmianami wody.
Raczej kontroluj NO3/NO2 ;)...
Opublikowano
otoczaki z Soły wygotowane

To aż do Węgierskiej Górki jeździłeś po kamienie?:)

Sam miałem na nie ochotę, byłem tam pół roku temu:)

Z takiej górskiej rzeki to gotować nie trzeba.

Wstaw z jeden wysoki, będzie dużo ładniej, a i sprzęt będzie gdzie schować.

Sorry za OT.

• Dziękuję 1
Opublikowano

W Oświęcimiu niedaleko mnie też jeszcze płynie Soła :)

Tu Soła kończy bieg, były dość mocno zaglonione, co do dużego to racja, będę szukał

Tak tak kupie kropelkowe JBL

Opublikowano

Dzisiaj przyszły testy

NO3 - 5

NO2 - 0,6 :(

Ph ~8

dodać bakterii biodigest ? już 2 ampułki dałem na starcie

ryby pływają od 7 dni

kilka saulosi kilka młodych acei 2 maingano i 4 mlode redy

razem kolo 15 sztuk z czego 3 dorosłe

Opublikowano

Jak dla mnie przerybiony zbiornik z niedojrzałą biologią. 0,6 to jest już bardzo dużo, zaczynaj ratować ryby, bo coś czuję że na 0,6 się nie skończy. Nie chcę tu czarnych scenariuszy pisać, ale czym prędzej zaopatrzył bym się w Amquel Plus, a także MICROBE-LIFT Nite-Out II.

Obserwuj ryby, testuj No2 rano i wieczorem, podmieniaj wodę po 50%.

Na plus u Ciebie jest ten stary piasek, o ile go nie płukałeś zbyt intensywnie wodą z kranu ?

• Dziękuję 1
Opublikowano

Równo tydzień temu pisałem byś zakupił do wyboru abo - abo:D

Kordon AmQuel Plus abo Seachem Prime - Plezi dodał trzeci ten jest na NO2 najlepszy:D .

Jak znam życie nie masz żadnego.:( a jak znam życie to od razu od 7 dni walisz karmy by w oczach ryby rosły.

Ciut przerybiłeś jak nic :D - proponuję pełną głodówkę przez najbliższe 5 dni tylko o wodzie bez chleba.:D .

Podmień jak radzi kolega 50% wody z tym uzdatniaczem do kitu a potem wlej dwie ampułki Prodibio.

Podmieniaj wodę tak często i tak wiele by utrzymywać NO2 - na poziomie 0,2-0,3ppm

będzie dobrze.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Zrobiłem ustrojstwo i wymieniłem ponad połowę wody,

NO2 spadło do około 0,3ppm

dodałem biodigest x2

dodałem drugą pompę do kasety (hydor1150)

no i od rana głodówka i będę mierzył.

czytałem o tym kordon amquel, niestety u mnie nie ma tego,

będę kontrolował parametry, na dniach będę mógł uruchomić absorber ale czy jest sens?

Opublikowano
Podmieniaj wodę tak często i tak wiele by utrzymywać NO2 - na poziomie 0,2-0,3ppm

będzie dobrze.

...zrób tak jak Ci radzi Henryk i daj trochę czasu sobie a właściwie biologii.Absorber uruchom dopiero wtedy kiedy faktycznie NO3 będzie na tyle wysokie,że nie dasz rady zbić tygodniowymi podmianami bo może okazać się ,że uruchamiasz go trochę na wszelki wypadek nie mając właściwego obrazu biologii. Nie wiem jakie masz NO3 w kranówie ale jeżeli masz w granicach 5 to przy takiej ilości ryb ( nawet dorosłych) i przy nieprzekarmianiu powinieneś mieć je mniej więcej na poziomie 20. Wtedy zastanów się czy warto montować absorber NO3. Ale to już Twoja sprawa...na pewno nie zaszkodzi ale też jeszcze nie musisz zbijać.

Opublikowano

czytałem o tym kordon amquel, niestety u mnie nie ma tego,

Do Bierunia Nowego nie docierają przesyłki pocztowe/kurierskie ? Bo u mnie też nie ma tego w sklepie zoologicznym a jednak zdobyłem flaszę tej mikstury.

Sprawdź jutro parametry, jeśli wciąż będzie szalało i leciało do góry to proponuję także zastosować Nite Out II.

ps. Andrzeju, właśnie o tym piszę, 16 ryb z czego 3 dorosłe w 240l z bardzo lichą biologią, przeniesioną na piasku i gąbce... to duże ryzyko, ja bym najpierw odczekał kilka dni i pomierzył co się dzieje zanim bym wpuścił obsadę.

Ja to się boję o biologię przy przesiadce z 1,5l sprawnie działającej lawy w kaseciaku, a tak prawie na goło jak kolega zrobił to troszkę ryzykownie.

Czekam na dalszy rozwój wypadków i nie panikuj, nie rób pochopnych ruchów, konsultuj z kolegami na forum. Ja jak startowałem to też miałem nie lada orzech do zgryzienia, więc coś na ten temat wiem. 3mam qciuki :)