Skocz do zawartości

Start na WA 375l - pytanie po 10 dniach od startu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie. Czytam to forum od około roku i tyle też czasu przygotowywalem się do tego biotopu. Wystartowalem zbiornik 375l i mam pytanie po 10 dniach od startu na wa.

Zbiornik 375l woda kranowa 14.06.16r

Temp po zalaniu 18C

pH -7,4

KH - 16

GH - 15

NH4 - 0

NO2 - poniżej 0,01

NO3 - 1,0

15.06.16r

1) Wlany uzdatniacz wody kranowej - nie pamiętam jaki dostałem wraz zakupem zbiornika w RA Kraków

2) 1,5 ml wody amoniakalnej

3) seachem stability zgodnie z instrukcja na opakowaniu

Testy po zalaniu wszystkim

temp 24C

pH 7,5

KH 16

GH 16

NH4 po 10min od wlania 2,0 po godzinie spadło do 1,0

NO2 poniżej 0,01

NO3 1,0

Dodałem sody oczyszczonej spożywczej saszetke sklepowa bodajże 80g

19.06.16

temp 25,2C

pH 7,6

KH 19

GH 17

NH4 1,0

NO2 0,1

NO3 1,0

Dodałem kolejna saszetek sody 80g

23.06.16

temp 26C

pH 7,8

KH 16

GH 8

NH4 0,6

NO2 0,3

NO3 1-5

25.06.16

temp 27,2C

pH 8,1

KH 22

GH 5

NH4 poniżej 0,05

NO2 wystrzelił ponad skale - więcej niż 1,0

NO3 miedzy 5-10 bliżej 10

Wszystkie testy to jbl kropelkowe test pH7,4-9,0

Teraz moje pytanie czy czekać czy podmienić już trochę wody zeby wywalić ten nadmiar azotynów i azotanów? Obawiam się ze potrwa to jeszcze bardzo długo zanim bakterie przerobia no2 na no3 bez podmiany wody.

Opublikowano

Poczekaj aż NO2 spadnie, a do góry wystrzeli NO3. Jeśli teraz zrobisz podmianę zaburzysz sobie cykl dojrzewania akwarium i tylko wszystko wydłużysz. Niby od roku czytasz, a to przeoczyłeś chociaż już wiele razy było pisane... ;) cierpliwości!

Opublikowano

Co ty z tą sodą ?

Czy w szablonie startu na WA jest coś o sodzie?:rolleyes:

Zasada jest taka.

Robimy start i do czasu zakończenia dojrzewania nie korygujemy żadnych parametrów wody- wcale.

Jak startujemy baniak mierzymy wszystko co w kranówie ale w baniaku to już nie mierzymy pH , KH,GH,PO4 w akwarium

W czasie startu mierzymy poczynając od wlania bakterii tylko NH4 ( jeśli mamy test) a głównie

- NO2

- NO3

Nic nie podmieniaj wody , to tworząca biologia ma przerobić azotyny na azotany i dopiero jak te osiągną NO3 -ponad 40ppm możesz podmieniać z 50% ale bez żadnej sody.

Buduj już ustrojstwo do podmian wody przez węgiel aktywny

Człowieku w jeziorze Malawi woda jest bardzo miękka -

wystarczy jak sama w akwarium osiągnie pH 7,6 a KH 10 i GH 7 - zobacz co narobiłeś sodą.

Nic nie rusz i łapki z daleka od baniaka póki nie dojrzeje.:D

Opublikowano

A Ja

Moge moje 200 wystartować w ten sposób że "przełożę" moje małe akwa 30l do dużego i wszystko uruchomię?

Małe ma rok i jest w pełni dojżałe, wydaje mi się że to dobry pomysł, po miesiącu bakterie powinny się osadzić w kasecie itd. wtedy wyjąłbym ten filterek

przełożyłbym filtr, cały piasek ze świderkami i wode

oczywiście wode uzdatnie mam jakiś specyfik tetry i dodam bakterie biodigest

Opublikowano

Jarku troszkę wlazłeś z butami w temat startu na WA kolegi drumstyle - może mod wydzieli bo bym ci napisał co i jak ale nie w temacie startu na WA - ty chcesz zrobić przeszczep gotowej biologii a to inna broszka:D

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi, także nic już nie kombinuje i czekam na wysokie no3 i spadek no2 do zera. Za kilka dni dam znać jak się maja parametry.

Ustrojstwo już mam - zostal mi jeden korpus po budowie narurowca także tylko filtr węglowy muszę dokupić.

Opublikowano

28.06.16r

Temp. 26,5

pH 8,2

KH 20

GH 5

NH4 poniżej 0,05

NO2 0,1

NO3 10

NO2 zaczyna zjeżdżać w kierunku 0, a NO3 stoi w miejscu od kilku dni, chyba zmierzam ku końcowi - zaraz pewnie będzie uderzenie NO3 i spadek NO2 do 0, potem podmiana wody i zamawiam ryb ;)

Opublikowano
28.06.16r

Temp. 26,5

pH 8,2

KH 20

GH 5

NO2 0,1

NO3 10

NO2 zaczyna zjeżdżać w kierunku 0, a NO3 stoi w miejscu od kilku dni, chyba zmierzam ku końcowi - zaraz pewnie będzie uderzenie NO3 i spadek NO2 do 0, potem podmiana wody i zamawiam ryb ;)

A moim zdaniem będzie inaczej:D

Nie będzie żadnego uderzenia NO3 . Od startowego 1ppm wzrosło do 10ppm i podejdzie pod 15ppm a tylko widać "skutki picia wódki" czyli tej sody.

Po pierwsze rozjechałeś tą sodą pH w kranie z pH w baniaku z 7,4 do 8,2 i przy podmianach pozostaje albo już stałe dawkowanie sody albo powrót na ziemię czyli do pH jakie samo by się ustaliło bez sody - myślę że tak 7,7 i to by było akurat dla pyszczaków z Malawi.

Po drugie wywindowałeś KH też do 20 gdy w kranie masz 16 a w jeziorze Malawi coś w okolicy 10.

http://malawicichlids.com/mw01011.htm

Od startu na WA minęło 2 tygodnie i 1 dzień i faktycznie zbliżasz się do dojrzałego baniaka.

Co bym sugerował ? - już podmianę 50% wody by pozbyć się sody i jej skutków przed wpuszczeniem ryb, bo NO3 masz niskie i tak i nie wymaga podmiany jak jest 10ppm.

Po podmianie wlej resztę Stability i zmierz dopiero po dobie parametry a nie od razu.

Jak pH będzie 7,8 NO3 -5 a NH4 i NO2 na najniższych kolorkach testu JBLa - wpuszczaj ryby