Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie mam problem i to poważny.....po trzech tygodniach postanowiłem wyczyść sobie gąbki w filtrze juwel i tu szok!!!! Tylko zasyfiona była włóknina czyli Pierwszy wkład od samej góry reszta wkładów jak ze sklepu i śmierdzi w środku filtr !!(wkłady gąbka Zielona i niebieskie )boję się że coś nie tak w filtrem:(. Odnośnie wody parametry są oki woda kryształ oczywiście mam jeszcze kubełek divery 1200+ więc nie wiem co mam myśleć , proszę o pomoc bo już mi ręce opadają i pierwszy raz spotkałem się z czym takim ,mam drugi baniak 140l gdzie pracuje wewnętrzny unifiltr 500 wypełniony włóknina oraz kubełek jbk e901 i nigdy nie miałem takiego smrodu jak w tym juwel.... Proszę o szybką pomoc nie chcę zabić swoich pysi chyba bym się załamał po tylu dniach prac caly wysiłek poszedł by na marne

post-17223-14695729278339_thumb.jpg

Opublikowano

Ten filtr bierze wodę i z góry działając jako skimmer ale i z dołu gdzie woda idzie przez gąbki.

U ciebie nie widzę wlotów na dole chyba zostały przesłonięte tym maskowaniem.

Jeśli te dolne szpary zasłoniłeś to filtr nie działa a gąbki gniją i smród okropny.

Opublikowano

Rozumiem i nie obrażam się wasze rady bardzo poważnie traktuję:)) z czystej ciekawości otworzyłem kubełek i wszytko w normie zeroooo przykrego zapachu...jak tak dalej pójdzie to będę musiał wyłączyć ten filtr bo coś jest nie tak:((

Opublikowano

w bio 3 masz dwa przepływy. Pierwszy poziom - mocniejszy przepływ i drugi, dolny (wolny) czy to "okienko" w połowie komina nie jest czymś zasłonięte?

Czy przepływ (moc strumienia na wyjściu) jest prawidłowa?

mam ten sam filtr i powiem szczerze że jestm z niego bardzo zadowolony

(gdyby nie on pewnie byłby kaseciak z własnej roboty)

Ps. jak chcesz mocniejszy przepływ zmień sobie sam wirnik od pompy 1000l/h

koszt ok 22zł

Opublikowano

Grand dzięki za info odnośnie wymiany wirnika :)ponieważ chcialem juz pompę druga kupić tą mocniejszą;)ale jak piszesz ,że wystarczy sam wirnik to tak zrobię,odnośnie filtracji poważnie filtr działa dobrze "dmucha jak szalony"zaniepokojony zostałem przez ten zapach...wiec z tego moje obawy że cos nie tak zaciąg filtra drozny skimer również poczekam do soboty i zrbie zdjęcia jak będę go wyciągał wiec sami oceńcie stan gąbek