Jakuś Opublikowano 22 Czerwca 2016 Autor #21 Opublikowano 22 Czerwca 2016 W jaki sposób zabezpieczyć rurę aby nie wpadały do niej np. ślimaki ?
lufa555 Opublikowano 22 Czerwca 2016 #22 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Przed wpadaniem ślimaków nie zabezpieczysz, ale one nie są groźne, zatrzymają się na wkładzie mechanicznym. Natomiast jako zabezpieczenie wystarczy zwykłe sitko lub cokolwiek innego co przepuści syf a zatrzyma ryby.
Jakuś Opublikowano 22 Czerwca 2016 Autor #23 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Dziękuję wszystkim za pomoc, na tą chwilę chyba wiem wszystko co potrzebuję. Dalsze pytania na pewno pojawią się przy zalewaniu. Zastanawiam się jeszcze nad zmianą szkła, musiałbym nowe postawić w sypialni i wtedy weszłoby mi coś w stylu 200x60x60, ale nie wiem czy to ma sens.
lufa555 Opublikowano 23 Czerwca 2016 #24 Opublikowano 23 Czerwca 2016 O ile pasja ma trwać to zawsze jest sens powiększyć akwarium. W 200x60x60 jest już na prawdę dużo możliwości.
deccorativo Opublikowano 23 Czerwca 2016 #25 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zbiornika nie sprzedam, bo większego i tak nie kupię, a jest to full OW, za dużo bym stracił przy jego sprzedaży. Zastanawiam się jeszcze nad zmianą szkła, musiałbym nowe postawić w sypialni i wtedy weszłoby mi coś w stylu 200x60x60, ale nie wiem czy to ma sens. Pytasz o sens??? przecież ci to sugerowałem dużo wcześniej ale nie drążyłem dalej pomysłu po tej twojej odpowiedzi. Nie wiem za ile by się dało sprzedać twoje full OW z kominem i sumpem ,ale takie 200x60x60 z front UCG pod narurowiec lub kaseciak w okolicach tysiąca zł powinno się kupić. Pozostaje kwestia transportu i nowej szafki. Jeszcze raz poważnie przemyśl sprawę -pomierz dokładnie jaki wejdzie w tej sypialni byś za pół roku i tak nie wymieniał tego OW W delikatnych sprawach finansowych pisz na mój mail z mojego profila.:mrgreen:
karolina154 Opublikowano 27 Czerwca 2016 #26 Opublikowano 27 Czerwca 2016 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
egon44 Opublikowano 27 Czerwca 2016 #27 Opublikowano 27 Czerwca 2016 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Znów zawiało spamem Po interwencji moderatora proszę również o usunięcie mojego wpisu żeby nie zaśmiecać tematu kolegi zbędnym OT...
simonsyp Opublikowano 8 Stycznia 2017 #28 Opublikowano 8 Stycznia 2017 Cześć Jakuś, Odgrzewam temat bo sam przymierzam się do postawienia zbiornika 200x70x70 i mam dokładnie ten sam dylemat z filtracją, który Ty pewnie masz już za sobą . Żeby było śmieszniej to musimy być sąsiadami bo moja woda również płynie do moich kranów z ujęcia Straszyn. Jestem ciekaw na jakie rozwiązanie postawiłeś i z jakim efektem :-) Im więcej czytam tym większe wątpliwości mam... Przy okazji chciałem się przywitać bo długiej nieobecności !
Jakuś Opublikowano 11 Czerwca 2017 Autor #29 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Witam,Po rocznej przerwie gdzie temat malawi u mnie umarł powracam. Mam akwarium 130x60x45, z sumpem. Od razu mówìę że większe nie będzie. Jakie media filtracyjne powinienem umieścić w sumpie i w jakiej ilości na taki litraż. Chce ograniczyć zużycie prądu do minimum więc za oświetlenie ma posłużyć oświetlenie led. Może ktoś mógłby zaproponować coś sprawdzonego i niedrogiego ? Serdecznie pozdrawiamWysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
egon44 Opublikowano 11 Czerwca 2017 #30 Opublikowano 11 Czerwca 2017 48 minut temu, Jakuś napisał: Mam akwarium 130x60x45, z sumpem. Od razu mówìę że większe nie będzie. Jakie media filtracyjne powinienem umieścić w sumpie i w jakiej ilości na taki litraż. Witaj! Myślę że tu na to pytanie niech wypowiedzą się koledzy którzy posiadają sumpy bo trudno coś doradzić jak się tego nie sprawdziło w praktyce @lukas1987 ty chyba masz sumpa? 50 minut temu, Jakuś napisał: Chce ograniczyć zużycie prądu do minimum więc za oświetlenie ma posłużyć oświetlenie led. Może ktoś mógłby zaproponować coś sprawdzonego i niedrogiego ? Co do oświetlenia Led to wpierw zapytam co chcesz osiągnąć za efekt w zbiorniku? Chcesz mieć cały zbiornik oświetlony czy mroczniejszy klimat? Do wyboru masz moduły led lub taśmy ledowe... Osobiście poleciłbym moduły led ale twoja wola co wybierzesz
Rekomendowane odpowiedzi