Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, troad napisał:

Przez krótki czas jak miałem to światełko włączone nad zalanym akwarium z moimi nieszczęsnymi kamieniami to miejscami powstawał efekt "dyskoteki".
Wzmocnienia działają trochę jak pryzmat (woda trochę też) i rozszczepiają światło na tęczę, falująca tafla wody potęgowała efekt migotania. Diody świecą szerokim kątem i jakby belki nie ustawiać to zawsze gdzieś na dnie lub fragmencie kamienia kolorowo migotało.

Przy świetlówkach takiego efektu nie miałem. 

Adamie z tego co pamiętam to masz sterownik Romka ''LedDimmerPro'' ?

Widzę że masz taki biskupi kolor światła jak ja miałem na początku testowania tego sterownika...

Po zmniejszeniu na sterowniku koloru Blue+Red (Green mam wyłączony) na 10% mocy świecenia efekt dyskoteki minął...

Spróbuj może akurat w tym jest problem ;) ...

Opublikowano

Andrzej

Bawiłem się chwilę różnymi konfiguracjami i z tego co pamiętam efekt był zawsze. Aktualnie nie mam możliwości sprawdzić, ale popróbuję jeszcze w przyszłości. Dzięki za podpowiedź.

Opublikowano

A czy wysokosc umieszczenia lampy nad akwarium moze miec wplyw na tego typu efekty pytam bo mam 2 opcje montazu ceownika albo bylby tuz nad samym.lustrem wody powiedzmy 1 cm lub troche wyzej 5cm czy to tak mała roznica ze nic nie zmieni

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Tak jak pisałem aktualnie nie sprawdzę bo nie mam wody w akwarium.
Wydaje mi się że problem mógłby zniknąć lub przynajmniej się zmniejszyć jeśli zmniejszymy kąt ich świecenia.
Z tego co wiem to Decco planuje zamontować kolimatory które po to właśnie są. Jak zrobi to na pewno opisze i podzieli się z nami swoim doświadczeniem,.
Mnie zależy aby mocno doświetlić cały zbiornik i dlatego daję dwie belki przy szybach a tam niestety są wzmocnienia.
Jeśli belki będą dalej od wzmocnień to powinno być lepiej.

Edytowane przez troad