Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Szwagier planuje akwarium w nowo budowanym domu w scianie pomiedzy pomieszczeniami - po ogladnieciu mojego stanelo na Malawi:) .

Wymiar wstępnie to 250x80x70 (h) czyli kolos a co za tym idzie potrzebna konsultacja-jesli macie uwagi/propozycje to śmiało :

1. Filtracje chce mu polecic porzadnego narurowca - Stana filmiki mnie przekonaly ze warto.

2. Akwarium mialo stac na scianie ale z narurowcem moze byc niewygodnie... moze lepiej nie budowac scianki pod i na dobrym stelazy wstawic aby pod byla przestrzen na filtry? Czy sciana nie przeszkodzi i miejsce styknie? Pewnie z dwa obiegi beda.

3. I najwiekszy dylemat- akwa ma byc widoczne z obu pokoi ale bez przeswitu... czyli w srodku tło lub sciana z kamieni z mozliwoscia krazenia wody wokół. Jak to sie sprawdzi? Dlatego szerokosc 80 dajemy zeby tlo dawalo po 40 cm w kazdym pomieszczeniu. Jak myslicie sie to spisze?? Albo jak zrobic patent aby dostac oddzielenie dwoch pokoi i akwa widoczne w obu?

4. Czy gdyby scianka z pkt 3 byla w srodku i wokol woda przeplywala swobodnie ( np po 20 cm wolnej przestrzeni z obu stron) ryby plywajace wkolo - czy cyrkulacja da rade? Moze dwie nitki filtrow z dwoch stron? Jak to widzicie?

Na razie to wstepna koncepcja ktora sie rysyje wiec wszelkie porady mile widziane :)

Opublikowano
Witajcie,

Szwagier planuje akwarium w nowo budowanym domu w scianie pomiedzy pomieszczeniami - po ogladnieciu mojego stanelo na Malawi:) .

Wymiar wstępnie to 250x80x70 (h) czyli kolos a co za tym idzie potrzebna konsultacja-jesli macie uwagi/propozycje to śmiało :

1. Filtracje chce mu polecic porzadnego narurowca - Stana filmiki mnie przekonaly ze warto.

2. Akwarium mialo stac na scianie ale z narurowcem moze byc niewygodnie... moze lepiej nie budowac scianki pod i na dobrym stelazy wstawic aby pod byla przestrzen na filtry? Czy sciana nie przeszkodzi i miejsce styknie? Pewnie z dwa obiegi beda.

3. I najwiekszy dylemat- akwa ma byc widoczne z obu pokoi ale bez przeswitu... czyli w srodku tło lub sciana z kamieni z mozliwoscia krazenia wody wokół. Jak to sie sprawdzi? Dlatego szerokosc 80 dajemy zeby tlo dawalo po 40 cm w kazdym pomieszczeniu. Jak myslicie sie to spisze?? Albo jak zrobic patent aby dostac oddzielenie dwoch pokoi i akwa widoczne w obu?

4. Czy gdyby scianka z pkt 3 byla w srodku i wokol woda przeplywala swobodnie ( np po 20 cm wolnej przestrzeni z obu stron) ryby plywajace wkolo - czy cyrkulacja da rade? Moze dwie nitki filtrow z dwoch stron? Jak to widzicie?

Na razie to wstepna koncepcja ktora sie rysyje wiec wszelkie porady mile widziane :)

Może się wypowiem, ponieważ jestem właśnie w trakcie budowy tego typu dwustronnego zbiornika.

ad1. Filtracja narurowca na pewno się sprawdzi, choć ja idę nieco pod prąd i robię filtr kasetowy/panelowy

ad2. Wg mnie przede wszystkim porządny stelaż, porządnie zamocowany do tej ściany (pomimo tego że nowy dom, nowe ściany ale to będzie na oko ważyc 2x niż moje)

ad3. Mając możliwość zrobienia takiego akwarium na pewno nie robiłbym tła w środku. Powstają tak jakby 2 wąskie akwaria i zgubi się efekt wizualny ogromnego zbiornika.

Być może ryby będą preferowały jedno z nich i w ten sposób ciekawsza będzie tylko jedna połówka. Zanim zdecydowałem się na mój projekt, długo myślałem czy dwustronne akwarium to dobry pomysł. Ale pomimo wad (akwarium jest jaśniejsze - wszystko zależy od obydwu pomieszczeń rozmieszczenia okien itp., będą odbicia światła itd.) wg mnie może być wiele plusów. Zaznaczam że to tylko moje zdanie.

Jeśli decyzja już zapadła, to chętnie zobaczyłbym efekt finalny.

Być może jak to mówią niektórzy jestem w "mylnym błędzie" i będzie super :)

Bardzo fajne akwarium dwustronne bez tła w środku zrobił zetce (nie wiem czy oglądałeś).

Aha, widzę jeszcze jeden problem. Ja będę miał dostęp do akwarium z jednej strony.

Tło pośrodku to uniemożliwi, więc u Twojego szwagra trzeba będzie grzebać z obydwu stron.

ad4. Wydaje mi się że potrzebne byłyby 2 porządne cyrkulatory w każdej połówce.

Opublikowano

Dzięki TROAD za uwagi.

Ja kasete mam u siebie i przy 1400l nie wierze ze ogarnie ( musialyby byc dwie) a narurowiec sprawniej ogarnie.

Z tym tlem dzielonym jestem na razie sceptyczny jak to wizualnie wyjdzie oraz praktycznie sie sprawdzi. Glebia i przeswit dalyby super efekt ale minusem jest ze z pokoju do pokoju wszystko widać a tego trzeba uniknac.

Chetnie poslucham innych komentarzy. Widzial ktos na necie takie gotowe jak to sie prezentuje?

A co myslicie o "oddzieleniu" np roslinami - co prawda nie ten biotop ale "sciana trawy" moze ciekawie by wygladala tez? Odgrodzi wizualnie pomieszczenia a i da mozliwosc szybkiej zmiany...

Opublikowano

Przy takim litrażu, jeśli nie sump, to chyba tylko narurowiec, tym bardziej, że ma być dwustronne więc kaseta tutaj raczej się nie sprawdzi...

Tło po środku dzielące akwa na pół to moim skromnym zdaniem lekka pomyłka, ani to nie będzie wyglądało, ani funkcjonowało. Nie rozumiem po co robić akwa między pokojami jeśli potem koniecznie trzeba te pokoje odgradzać :P

co do "ściany" trawy powodzenie też raczej słabo widzę.

Najlepiej byłoby zmienić wizję i dać akwa obustronne bez zabawy w zasłanianie bo to aż szkoda taki baniak marnować...

Opublikowano
Dzięki TROAD za uwagi.

Glebia i przeswit dalyby super efekt ale minusem jest ze z pokoju do pokoju wszystko widać a tego trzeba uniknac.

Ten minus może wieczorami znikać.

Mam na myśli to że akwarium najlepiej się prezentuje i oglądane jest właśnie wieczorami. W moim przypadku jeśli wszyscy domownicy będą w pokoju a w kuchni będzie ciemno to będzie prawie jak z tłem (pewnie nieco przesadziłem ;)). Rano śniadania będę jadł tuż przy baniaku w kuchni, w pokoju będzie ciemno (przynajmniej przez dość znaczną część roku).

Jedna rzecz na którą zwrócił mi uwagę Deccorativo, zbiornik powinien być mocniej oświetlony. Wtedy powinien korzystnie prezentować również w dzień i ten prześwit na wylot nie będzie tak się rzucał w oczy.

Jak chcesz pooglądać inne zbiorniki to dobrze jest wpisać w wyszukiwarke angielskie słowa kluczowe, wtedy więcej ciekawych zdjęć znajdziesz (np. double side tank, tank in a wall, itp.) Malawi jest niewiele, głównie to morskie, roślinne lub typu nature, ale daje to pewien obraz jak będzie to wyglądało.

Opublikowano

Matik: pisales o sumpie... czy narurowiec np dwa osobne obiegi niezalezne beda wystarczajace? Czy przy takim litrazu - mowa o 1.4K-1.5K litrow sump sensowniejszy?

W sumpie wszystko wchowane co prawda ale przy narurowcach tez grzalke przeplywowa moznaby zamocowac wiec w srodku tylko dwa zasysy i koniec...

Dla wyjasnienia - sciana to oddzielenie salonu od biura wiec to nie to samo co widok miedzy kuchnia a pokojem. Troche prywatnosci powinno byc i taki byl cel przegrody. Jednak coraz mniej widze ta koncepcje i juz rysuje mi sie nowa czytjac komentarze... :)

Opublikowano

Stan ma podwójnego narurowca przy prawie 1200 litrach więc myślę, że mógłby starczyć biorąc pod uwagę jakie on trzyma ryby ;) dla pewności możecie zapytać jego, harisimi i Pereza666 na temat filtracji. Każdy z nich ma baniaki ponad 1000 litrów, hari ma sumpa, a Perez nie wiem, ale na pewno jego wiedza też pomoże ;)

ok salon-biuro bardziej zrozumiałe połączenie :P ale nadal pomysł z akwarium jako ścianką, która ma coś zasłonić kiepski :P także myśl nad tą nową koncepcją ;)

Opublikowano

Szwagier planuje akwarium w nowo budowanym domu w scianie pomiedzy pomieszczeniami - ...........

dzięki rafik567 za opisanie tematu :)

pierwowzorem byl ten "baniaczek"

http://vod.tvp.pl/25241086/odc-7

jedna strona ukazana od 10:05m druga od 15:43m

wracając do tematu - baniaczka takiego całkiem transparentnego chciałbym uniknąć, bo i ile to sie sprawdza miedzy salonem a kuchnia, to w moim przypadku ma to byc miedzy salonem a pokojem "rozrywki" (pokój z barkiem TV konsola i takie tam) i w tym pokoju chciałbym mieć trochę intymności na spotkania itp. nie bardzo bym chciał żeby mi ktos tam zaglądał z salonu przez akwarium anie tez w drugą stronę (np kobieta sie relaksuje sama w salonie a ja z chłopakami w pokoju) wiadomo ładniejsze by było takie duże i szerokie akwarium (piękna głębia itd.) ale niestety ta koncepcja odpada, bo pomimo w/w założeń to też bym chciał mieć na widoku to akwarium w jednym i drugim pokoju.

chyba ze jeszcze opcja z jakąś roletką, ale jakoś średnio mi się widzi takie rozwiązanie.

z salonu ma być na "gładko" schowane w ścianie tak jak tutaj:

4rdjzm.jpg

a z pokoju rozrywki dostęp do zaplecza technicznego poprzez zabudowane/otwierane szafki:

67uuyq.jpg

Opublikowano

Szwagier... poczytasz opinie doswiadczonych kolegow to zmienisz zdanie :) a wierz mi ze fachowo od bardzo doswiadczonych kilka slow uslyszysz (czasem tez nieprzychylnych :)) a i ja nad Toba musze popracowac;) :) Poki co czytaj co koledzy (i kolezanki:)) radza nawet jak to dalekie od pierwotnej wizji - wielosc opinii nigdy nie zaszkodziła nikomu.

Na razie do ustalenia podstawy a potem - tak jak ja mialem " im dalej w las tym wiecej drzew bedzie...

Opublikowano
z salonu ma być na "gładko" schowane w ścianie tak jak tutaj ....

Ciekawe jak w takim razie chcesz się dostać do tej części akwarium, np. by wyłowić martwą rybę? O żywej nie wspomnę ;)