Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W HW 302 są 1 litr zwykłej ceramiki Bioceramax 600 i 1 litr kulek Bioceramax 1600.

Jeżeli zastosuję prefiltr w postaci np HW 603 to dlaczego mam mieć jeszcze prefiltry na wlotach? Przecież wtedy robię niepotrzebnie "prefiltr prefiltra".

Uważasz, że 0,5 l ceramiki starczy dla młodej obsady ok 20 ryb do redukcji?

Rozumiem, że jeżeli mam zostać przy aktualnym kubełku to zostawiam cyrkulator 2000 i daję falownik? To kolejne ustrojstwo w akwa.

Zastanawiałem się nad kaseciakiem ale mam wielkie obawy co do wielkości tego w baniaku.

Purolite bym tam włożył ( nawet go mam i czeka w gotowości :D )

Sądzę, że nie mam 800l/h ale oczywiście zmierzę.

Piter strasznie mieszasz:D

Pisałeś że masz AqC1000 to skąd nagle 2000 - już kupiłeś?

Purolite możesz włożyć i do tego kubełka HW302 nie musi czekać ale najpierw na sam przód wpisz miejscowość w swój profil albo podaj parametry kranówy bo to może wiele zmienić w tych twoich dylematach:D .

IMHO zaczynamy od parametrów wody w kranie i pod to robimy filtrację a nie na odwyrtkę.

Dalej nie załapałeś do czego namawiam więc po kolei:

1/ wywalasz z kubła Biocer600 i pozostawiasz w jednym najniższym koszu ten 1l tego Biocer1600 - to jest złoże do baniaka z rekinami takiego co najmniej 800l.:D

To nie ja sądzę że 0,5l Matrixa -700m2/l wystarcza na 200l baniak tylko to gwarantuje Seachem a oni wiedzą co piszą bo mogą dokładnie sprawdzić - to duża firma z USA:D .

2/ Na zasys tego HW302 dajesz czarną gąbkę fi7x10cm ppi45 i masz mechanika ( wada która jest zaletą -taka że co tydzień trzeba trzepać )

3/ wywalasz Aqc1000 i nie dajesz Aqc2000 tylko zamiast tego cyrkulator jvp102b.

4/ nie kupujesz nowego kubła i nie robisz prefiltra do prefiltra tylko:D

4/ wszystko sprzedajesz na olx a wstawiasz wiszący kaseciak narożny 20x13x35h i masz wszystko.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja mieszam? :)

Przeczytaj prosze dokładanie - AQ 2000 mam od kolegi na wypróbowanie czy poprawi cyrkulację.

Warszawa - parametry kranówy dobre, zmierzone i no3 u mnie niewykrywalne. Do mnie na Mokotów leci chyba z wodociągu północnego.

No i teraz wszystko zrozumiałem :D

Spróbuję jeszcze bardziej "przewietrzyć" ten kubełek zostawiając Biocera 1600

Nie zarażaj mnie tym kaseciakiem bo juz mam lekkiego wirusa po przeczytaniu Twoich postów a dodatkowo jak mi podajesz tak małe wymiary to muszę to przemyśleć :D

Powstrzymuje mnie tylko 40cm szerokości akwa :(

Załączam zdjęcie mojego baniaka. Niestety teraz nie mam zdjęcia na wprost.

Jak można ustawić falownik i gdzie ma być wlot do kubełka?

Teraz jest wlot kubełka i AQ 2000 po lewej. AQ dmucha na tylną szybę pod kątem.

Wylot jest po prawej na górze pod kątem na przednią szybę.

Ewentualnego Kaseciaka bym widział po prawej stronie w rogu a napędzałbym bym go moim starym AQ 1000

post-13449-14695729427279_thumb.jpg

Opublikowano
Ja mieszam? :)

Oj Piter mieszasz jak cholera:D

Woda w kranach na Mokotowie pochodzi z dwu filtrów - część zachodnia z SUW Centralne z ul Filtrowej a część bliżej Wisły ma wodę z SUW Praski a nie Północny. Czyli z Grubej Kaśki:D

Jeszcze się w bliskiej przeszłości nie zdarzyło by NO3 w obu było niższe jak 5ppm NO3.

Aktualnie masz w kranie tak między 7 a 9ppm:D tak więc mierzysz to NO3 zanurzając palec albo paskiem 6in1.:D

Wiesz co - weż ty sprzedaj na olx wszystkie te graty i oddaj koledze co nie twoje:D zostaw 0,5l tej Biocer1600

Podjedz po formatki do kaseciaka ( Plezi ci poda gdzie) kup klej Cosmoplast500 gąbkę ppi45 10x5x35h w wodatechu oraz pompę Atman306 za 90 zł i zrób blok z rury kanali fi75 x 32cm z motorkiem za 10zł 250l/h . Znikną twoje wszystkie dylematy.

Kup za kasę z olx walizkę testów kropelkowych JBLa z + NH4 + uzupełnienia pH 7,4-9 oraz GH

Opublikowano

Woda w kranach na Mokotowie pochodzi z dwu filtrów - część zachodnia z SUW Centralne z ul Filtrowej a część bliżej Wisły ma wodę z SUW Praski a nie Północny. Czyli z Grubej Kaśki

GH

Masz rację

Jeszcze się w bliskiej przeszłości nie zdarzyło by NO3 w obu było niższe jak 5ppm NO3.

Aktualnie masz w kranie tak między 7 a 9ppm:D tak więc mierzysz to NO3 zanurzając palec albo paskiem 6in1.:D

Kup za kasę z olx walizkę testów kropelkowych JBLa z + NH4 + uzupełnienia pH 7,4-9 oraz GH

Tak sie składa, że właśnie wszystko sprawdzam kroplekowymi JBL i kolor nawet nie zbliża się do bladej żółci, czyli "1" na skali.

Nie wiem jakie masz metody ale ja palcem No3 nie sprawdzam:rolleyes:

Pomyślę nad kaseciakiem chociaż żal mi tego miejsca w środku.

Opublikowano

Tak sie składa, że właśnie wszystko sprawdzam kroplekowymi JBL i kolor nawet nie zbliża się do bladej żółci, czyli "1" na skali.

Nie wiem jakie masz metody ale ja palcem No3 nie sprawdzam:rolleyes:

Pomyślę nad kaseciakiem chociaż żal mi tego miejsca w środku.

W Warszawie tak jest że NO3 potrafi znikać byle przebudzenie nastąpiło na czas tak przed 120ppm.

tu masz wielce pouczający link

http://forum.klub-malawi.pl/uwaga-test-jbl-no3-t27219.html

Chyba wystarczy zamienić zakrętkę z proszku na tą mokrą od wstrząsanej fiolki i gotowe.:(

nawet jak jest NO3 -80ppm może z czasem wskazać 0 .

W tym akwarium z rybami też masz NO3 -0 ?

Do kaseciaka nie namawiam bo faktycznie żal miejsca ale wystarczy czasami usunąć z baniaka zbyt dużo wapienia filipińskiego albo pąkli i jakoś robi się ładniej i żal jakby mniejszy:D bo suma sumarum miejsca pozostaje tyle samo. Na usprawiedliwienie podam że dla ryb oczywiście liczy się ile litrów mają do pływania ale najważniejsze jest ile zabrałeś powierzchni dna a ten kaseciak nie zabiera dna wcale - więcej grotę dla ryb robi:D

Wystrój to sprawa gustu a o tym nie dyskutuję, no chyba że chcesz bym ocenił ten wystrój twojego Malawi i bierzesz na klatę - ale ostrzegam - może boleć;) bo to nie moje klimaty.

Opublikowano

Czytałem cały ten wątek i takiego błędu nie popełniłem. Mam też inny nr seryjny.

Sprawdzę za jakiś czas jakie mam No3 w kranówie.

W akwa wskazuje mi ok 20 przy cotygodniowej podmianie ok 20%

Wystrój to sprawa gustu a o tym nie dyskutuję, no chyba że chcesz bym ocenił ten wystrój twojego Malawi i bierzesz na klatę - ale ostrzegam - może boleć

Nie to jest tematem wątku i powiem "vice Versa" bo mi sie zupełnie nie podobają serpentynity itp itd ;) a pąkle barnacle to oczywiście wymysł drugiej połówki ;)

Opublikowano

No i kranówie mam ledwo wykrywalne NO3 - cos około 1-2.

Sprawdziłem tez przepływ mojego chińczyka HW302 za pomocą butelki PET 2 l i wyszło moe ze mam przepływ....450l/h. Jestem tym zaniepokojony bo przecież kubełek nie jest zapchany, nie mam w środku żadnej gąbki - tylko luźno ceramika a prefiltr na wlocie jest czyściutki i mam rzadką gąbkę. Wirnik i reszta czysta. Taki przepływ to chyba zdecydowanie za mało jak na moje 260l

Opublikowano
Taki przepływ to chyba zdecydowanie za mało jak na moje 260l

Zależy jak na to spojrzeć:confused:

Biologię i mechanikę to na pewno ogarnia choć klarowania wody i radochy z prądu wody ryby nie mają.

Jeśli masz tam falownik co podgarnia gówienka pod prefiltr to jest całkiem OK.

Więc IMHO jeśli brak falownika to wstaw.

Co do tych 450l z HW302 to tylko troszkę zablokowany - norma większości kubełków to 60-70% na wylocie tego co deklaruje producent więc powinno być w okolicy 600-700l/h.

A może się zastanów nad takim twierdzeniem.

Do baniaka 260l gdzie wody ok 200l wystarcza w zupełności 0,5 l dowolnego złoża od rurek ceramicznych po 6 zł/l przez lawę wulkaniczną 2-4cm gradacji po drogi Matrix czy JBL Micromec. Wszystko co tam jest więcej - zbędnie hamuje kubełek:(

Dla pewności sprawdz długości węży, załamania przewodów.

• Dziękuję 1
Opublikowano
A może masz za gęstą gąbkę i to jest powodem słabego przepływu w kubełku...

Gąbkę zamieniłem teraz na 10 ppi więc moim zdaniem jest ok.

Jeśli masz tam falownik co podgarnia gówienka pod prefiltr to jest całkiem OK.

Jest AQ2000 z gabką ale on jakoś oszukuje z tą mocą. Rzeczywiście lepszy falownik ale wtedy nie mam gąbki na gówienka oprócz na prefiltrze wlotu.

Do baniaka 260l gdzie wody ok 200l wystarcza w zupełności 0,5 l dowolnego złoża

Za Twoją radą jeszcze bardziej przewietrzę kubełek i wyjmę 0,5l . Za jakiś czas wyjmę kolejne 0,5 i zobaczymy :D