Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniam owatolinę w korpusach, następnie robię dolewkę przez węgiel aktywny. Mam problem bo robi mi się "film bakteryjny" czy jak to się tam zwie. Jest to możliwe, żeby owatolina była zasyfiona czy raczej wina filtru z węglem aktywnym?

Opublikowano

Ani to ani to.

Powodem powstawania filmu bakteryjnego są naturalne procesy bakteryjne z wody i kurzu w twoim pokoju.:D

Mają to wszyscy więcej lub mniej, a nie mają wcale ci co leją wodę z góry po tafli albo mają skimmer.

Masz więc wytyczoną drogą usunięcia problemu.

Opublikowano
11 minut temu, deccorativo napisał:

a nie mają wcale ci co leją wodę z góry po tafli

Wodę leję z góry i "ładnie" chlapie. 

10 minut temu, Post_Mortem napisał:

Jak masz rozwiązaną kwestię ruchu (załamywania) tafli wody ?

Wylot z filtru skierowany ku górze

10 minut temu, JemioloSeba napisał:

To naturalne zjawisko i oznaka dojrzałego (lub dojrzewającego) akwarium.

Acha, to nic strasznego.

Powiem jeszcze że to mam zawsze jak zmienię owatolinę i doleje wody ;/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ptoszek czy mógł byś zrobić fotkę jak zrobiłeś to połączenie prefiltra z fluvalem?Jakich rozmiarów są poszczególne części twojego prefiltra.Zastanawiam się czy u siebie czegoś podobnego nie zrobić ponieważ mam plagę świderków I mi zapychają fluvala fx6 tak że musze go czyścić co 3 tygodnie bo przeplyw wtedy jest praktycznie zerowy pozdr

Opublikowano
2 godziny temu, Dawidko napisał:

Ptoszek czy mógł byś zrobić fotkę jak zrobiłeś to połączenie prefiltra z fluvalem?

Poproszę żonę o zrobienia zdjęcia i Ci podeślę, bo przy restarcie systemu z gapiostwa usunąłem zdjęcia z prefiltrem. Jeśli Ci się ze zdjęciem nie pali to zrobię w następny piątek?

2 godziny temu, Dawidko napisał:

Zastanawiam się czy u siebie czegoś podobnego nie zrobić

Rób, super sprawa :)

To był mój "pierwszy raz" z korpusami narurowymi i wyszło mi to troszkę duże. całość jakies 60cm. Teraz wiem że robił bym jak najmniejsze, bo każda moja rurka ma po 7cm, do tego trójniki, kolanka, korpusy, rurki połączone z trójnikami.. A prefiltr z FXem mam połączony wężem ogrodniczym zaciśnięte opaskami. 

Wodę mam super czyściutką, wkład jaki mam to owatolinę, wymieniam raz na miesiąc :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Spoko z tym zdjęciem się nie pali :) Ogólnie śledze twoje wątki bo na wiosne planuję przesiatkę z 200×60×60 na 300×90×100, tyIko wysokoścI się obawiam jak czyscic tylną szybę, tak samo mam dylematy jaka filtracja I cala reszta. Do wiosny jeszcze sporo czasu na przemyślenia żeby wybrać najlepszą opcję.

Ps.jak możesz napisz mi na priv gdzie zamawiałeś szkło I czy stelaż ma wspawane mocowania do montażu zabudowy?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sorki Dawidko, że dopiero teraz ale na prawdę nie miałem czasu. Tak to wygląda od spodu:

DSC_0267.JPG

Jeśli chcesz więcej zdjęć podaj maila to Ci podeślę na pocztę.