Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lecąc w OT dalej, czyli nasypując proszek możemy przyjąć że raz sypniemy 0,18 a raz 0,19.

Przy takiej ilości to może mieć wpływ na wynik :) no chyba że zawsze zdejmujecie nadmiar kawałkiem karty kredytowej, bo ja zawsze strzepuję aż będzie w miarę płasko ;)

Opublikowano
Lecąc w OT dalej, czyli nasypując proszek możemy przyjąć że raz sypniemy 0,18 a raz 0,19.

..oczywiście. Stąd ważne jest to aby ciągle tak samo technicznie napełniać miarkę. Czyli np. zawsze płasko bez ubijania. Ja osobiście takie testy traktuje jako wskaźnik a nie jako faktyczny miernik. Ale z drugiej strony te wahnięcia w pomiarze nie są w efekcie aż tak szkodliwe dla ryb. Po prostu nie są bardzo dokładne. One bardziej służą jako informacja a nie jako wynik labolatoryjny

Opublikowano

Przy takiej ilości to może mieć wpływ na wynik :) no chyba że zawsze zdejmujecie nadmiar kawałkiem karty kredytowej, bo ja zawsze strzepuję aż będzie w miarę płasko ;)

A ja myślę że w tym przypadku testu nie ma wielkiego znaczenia czy łycha ma 0,15 czy 0,2mg.

W teście NO3 JBLa sypiemy dwie płaskie łychy na 10ml wody i tworzymy roztwór nasycony odczynnika bo zawsze część pozostaje nie rozpuszczona żebyś nie wiem jak długo wstrząsał.

Jak sypniesz więcej to ten nie rozpuszczony odczynnik to ewidentna strata a wynik taki sam.

Czy test NO3 JBLa to tylko wskażnik czy pomiar bliski laboratoryjnemu to wystarczy pomierzyć kranówę i porównać z aktualnymi danymi z laboratorium wodociągów lub sanepidu gdzie wynik często do dziesiętnych części ppm. Test NO3 Saliferta mierzy na innych proporcjach i odczynnikach ale wyniki obu identycznie dokładne - mam oba i kiedyś porównywałem.

Moim zdaniem NO3 JBLa i Saliferta to bardzo dokładne testy azotanów, na tyle dokładne na ile widzimy kolory, a z tym bywa różnie.

Dalej nie idę w OT :D ale dalej nie mogę znależć informacji po co ta wiedza koledze badojaro:rolleyes:

• Dziękuję 1
Opublikowano
Czy test NO3 JBLa to tylko wskażnik czy pomiar bliski laboratoryjnemu to wystarczy pomierzyć kranówę i porównać z aktualnymi danymi z laboratorium wodociągów lub sanepidu gdzie wynik często do dziesiętnych części ppm.

Henryk..sposób przeprowadzenie testów sam w sobie wskazuje ,że jest to tylko wskaźnik. Ktoś tu kiedyś na forum bardzo ciekawie to opisał bo chyba pracował w jakimś laboratorium. A co do wyników podawanych przez wodociągi a tym co mamy w domu to bym traktował tylko orientacyjnie. Weź też pod uwagę np. długość rur, ich jakość i jeszcze parę innych czynników. Stąd bym nie uważał ,że parametry podane przez wodociągi są idealnie takie same jak w kranie..Orientacyjnie..owszem.