klekot Opublikowano 3 Czerwca 2016 #1 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Wczoraj (03.06) w południe wystartowałem moje akwarium. 3,5ml WA i 2 ampułki Prodibio Biodigest. W załączniku tabelka z pomiarami. Filtracja - kaseciak, pompa DCT4000, 2 litry MATRIX (w tym 1 litr z poprzedniego zbiornika, przeleżane 2 lata, ale nie pamiętam czy było płukane kranówą). Czekam spokojnie na rozwój sytuacji. Start akwarium..doc
deccorativo Opublikowano 4 Czerwca 2016 #3 Opublikowano 4 Czerwca 2016 2 litry MATRIX (w tym 1 litr z poprzedniego zbiornika, przeleżane 2 lata, ale nie pamiętam czy było płukane kranówą). Michale zmierz po 24h i po 48h tylko NO2 jest szansa że te bakterie w starym Matrixie przetrwały i wystarczy je teraz wybudzić ze snu wtedy nie będzie to start a przeszczep biologii. powodzenia 1
klekot Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor #4 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Dołączam dalszy ciąg pomiarów. Coś się chyba ruszyło, ale także zastanawia mnie spadek Kh. Bakterie chyba nie przeżyły w starym Matrixie, ale będą nowe . Jeszcze jedna uwaga co do testu kropelkowego NO3 JBL - zamieniłem nie opacznie zakrętki i proszek mi zwilgotniał i boję się o wiarygodność tych wyników. To było poruszane już chyba z 2 miesiące temu na forum. Myślę o zakupie niestety nowego testu. Start akwarium..doc
klekot Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor #5 Opublikowano 12 Czerwca 2016 I kolejna aktualizacja. Jak widać biologia ruszyła i myślę, że za 2 tygodnie będę mógł wpuszczać pierwsze ryby . Start akwarium..doc
klekot Opublikowano 16 Czerwca 2016 Autor #6 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Następna aktualizacja pomiarów. NO2 i NO3 stoi w miejscu. Spadek KH i GH o 1 stopień. NH4 na właściwym poziomie. Jak Waszym zdaniem nie ma co zamawiać jeszcze obsady na przyszły tydzień? Start akwarium..doc
deccorativo Opublikowano 16 Czerwca 2016 #7 Opublikowano 16 Czerwca 2016 Z obsadą to nie bądz raptus nic nie zamawiaj bo start baniaka masz zatrzymany. Na razie wiemy że cały amoniak w ilości 1,5mg/l został przerobiony i wszystko siedzi teraz w NO2 czy rośnie czy spada to nie wiesz bo masz poza skalą pomiarową tyla tego:D Niepokojące jest to że od 4 dni nie rośnie ci NO3 a to oznacza że stoi II etap czyli NO2->NO3. I tak masz już wysokie NO3 pod 40ppm więc i tak czekałaby cię podmiana wody i to solidna. Podmień 50% wody w baniaku ale przez ustrojstwo z węglem a potem wlej ampułkę Prodibio Biodigest 1
klekot Opublikowano 17 Czerwca 2016 Autor #8 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Podmian wody zrobiona zgodnie Heniu z Twoimi zaleceniami i bakterie też dodane. W załączniku podaje ponownie zestawienie pomiarów. Co do zamawianie ryb to wyhamowałem i czekam pokornie jak to się wszystko wyklaruje. Start akwarium..doc
klekot Opublikowano 19 Czerwca 2016 Autor #9 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Kolejne uaktualnienie pomiarów po 2,5 dniach od podmiany wody. Teraz nie wiem, czy zakończenie procesu dojrzewania jest na dobrej drodze:x, czy znów coś się popitoliło? Start akwarium..doc
deccorativo Opublikowano 19 Czerwca 2016 #10 Opublikowano 19 Czerwca 2016 Popitolenie okropne:D Gdzie ty dziś ryby kupisz:D :D :D
Rekomendowane odpowiedzi