Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Płucząc wszystko w bieżącej wodzie zrobiłeś dokładnie to, czego nie wolno Ci było robić... Tak jak napisano Ci wcześniej zabiłeś biologię i potem wpuściłeś tam ryby,

Z tym będę polemizował. Samo płukanie złoża biologii absolutnie jej nie zabija wszak pod warunkiem że woda płucząca nie zawiera chloru lub innych silnych utleniaczy i nie jest wrzątkiem. Oczywiście bezpieczniej więc płukać złoże wodą z akwarium ale tylko dlatego że na pewno nie zawiera chloru. Jeśli mamy do kranówy ustrojstwo z węglem to tą wodą również spokojnie możemy płukać wszystko co w baniaku.

Gdyby akurat kranówa kolegi którą płukał złoże miała wysoką dawkę chloru i faktycznie zabiłby tym chlorem biologię nitryfikacyjną a przecież od razu wpuścił ryby to po tygodniu wszystkie by zginęły z wysokiego amoniaku NH3 i NO2 - taki duet jest śmiertelny błyskawicznie szczególnie przy 100l wody i takim przerybieniu.

Zabita biologia nie produkuje na końcu giga NO3 a ponowny start trwa tygodnie a on ma giga poziomy końcowego efektu cyklu nitryfikacji czyli giga produkcję NO3 . Biologia mu chodzi i nie ma potrzeby całkowitego restartu całego akwarium. Wystarczy jak zrobi porządek z obsadą, śledził prawdziwe wyniki NO3 i robił regularne co tygodniowe podmiany wody tak by utrzymywać NO3 w granicach 10-20ppm.

Jak doskonała jest ta biologia i czy wytrzymuje przy takim przerybieniu dowiemy się jak kolega poda od jakich wartości test API mierzy NO2 - ja nie wiem ale jeśli jest tam w baniaku do 0,05ppm NO2 to wystarczy dbać tylko o usuwanie NO3.

To nie była przyducha - czyli brak tlenu w wodzie tylko zatrucie azotanami o wysokim sądzę że powyżej 100ppm stężeniu ewentualnie również wysokimi azotynami NO2 . Opis tego rodzaju zatrucia i objawy u ryb zupełnie podobne do przyduchy masz tu http://www.pawiookie.pl/artykusy-topmenu-12/choroby-nowemenu-380/zatrucia-azotem

Opublikowano

574ea73e98fba.jpg

powyzej tabela moich testow a tutaj wyniki

Kranowka pomiar:

ph 7.6

NO2 0

NO3 0 (wiem malo prawdopodobne ale robilem 3 razy i jest 0 )

Akwarium test poranny (dzien po podmianie 30%)

PH 7.8

NO2 0

NO3 40 - 80 (naprawde ciezko odroznic ta skale, sklanial bym sie do 80)

AMONIA 0 - 0.25

rybki wciaz plywaja u gory, przy tafli. tutaj pytanie czy podmieniac wode ? a moze jakis wklad do kubelka ? Jesli chodzi o filtr to niestety sposob zabudowania uniemozliwia mi pomiar, jednak jest ustawiony na pelen przeplyw i nie widze duzej roznicy miedzy tym co jest a momentem kiedy sprawdzalem czy dziala bez zadnych mediow.

-- dołączony post:

Jeszcze na szybko zrobione zdj. zbiornika, po lewej widac rybki o ktorych wspomnialem + jeden zlocisty za rura ssaca574eaf006649c.jpg

Opublikowano

Z pomiarów wody w twoim zbiorniku wynika że masz duży nadmiar NO3,spowodowany brakiem podmianek wody,dużą ilością ryb,oraz przekarmianiem,z resztą koledzy już tobie napisali o tym...

Sugerowałbym zrobić 40-50% podmiankę wody,wcześniej oczywiście uzdatnionej(Prime)którego posiadasz...

Druga sprawa to redukcja ryb którą musisz zrobić bo niestety masz ich zdecydowanie za dużo na twój litraż i stąd takie a nie inne wyniki azotanów(NO3)...

Co do wkładów to zostawił bym samą ceramikę w jednym lub dwóch koszach+gąbka+wata filtracyjna...

Swoją drogą jakiej marki,oraz model kubełka posiadasz?

Opublikowano

Jak pisalem na poczatku jest to tetratec ex1200

Woda podmieniona w ilosci okolo 50%

testy pokazuja wciaz wysokie stezenie NO3, bardzo ciezkie do okreslenia jednak mam do porownania 2 probowki i jest nieco jasniejsza jednak wg mnie to wciaz conajmniej 40ppm.

w poradniku wyczytalem zeby dodac soli kuchennej i to uczynilem (10g) na moj zbiornik powinno wystarczyc.

-- dołączony post:

czy jutro zrobic kolejna podmianke 50% ?? nie wyczyszcze za bardzo bakteri ??

Opublikowano

Kranowka pomiar:

ph 7.6

NO2 0

NO3 0 (wiem malo prawdopodobne ale robilem 3 razy i jest 0 )

Akwarium test poranny (dzien po podmianie 30%)

PH 7.8

NO2 0

NO3 40 - 80 (naprawde ciezko odroznic ta skale, sklanial bym sie do 80)

AMONIA 0 - 0.25

rybki wciaz plywaja u gory, przy tafli. tutaj pytanie czy podmieniac wode ? a moze jakis wklad do kubelka ?

Myślałem żeś daltonista a to testy do dupy:(

Umawiamy się tak.

1/ Robisz codziennie podmianki po 50% wody aż ci ten test NO3 pokaże 5-10ppm

Jak koledzy piszą pamiętając o Prime bo wodę w kranie masz dobrą lecz chlorowaną.

2/ Testy API są dla pomiarów bagna ewentualnie mocno roślinnego. Zupełnie nie nadają się do Malawi bo są za mało czułe jeśli chodzi o NO2 a róznice w kolorach dla NO3 nie do pokonania nawet dla kobiety.

test pH ten wyższy zakres OK - wykorzystuj do końca a test NH4 dla dojrzałego baniaka zbędny bo zawsze pokaże 0 . Ciekawi mnie dlaczego NO2 ma poziom 0 jak w baniaku nigdy tego nie ma i od jakiej wartości ten kolorek 0 się zmieni. ale szkoda było tych coś pod 30 funtów czyli tak 170 zł.

Jak radził od razu Seba niech ci rodzina w Polsce zamówi i wyśle pocztą to:

JBL WKŁAD NITRATEX 250ml 625370 /6 (6197032055) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

tego 2 szt

JBL TEST NO2 AZOTYNY KOMPLETNY TANIA WYSYŁKA WWA (6196184651) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

JBL TEST NO3 AZOTANY KOMPLETNY TANIA WYSYŁKA WWA (6189194288) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img16.allegroimg.pl/photos/400x300/61/89/19/42/6189194288@@AMEPARAM@@16@@AMEPARAM@@61/89/19/42@@AMEPARAM@@6189194288

wszystko od jednego dostawcy.

Ten nitratex włóz do kosza zamiast tych czarnych biobali w dwu siatkach rozłożonych po całej powierzchni koszyka cienką warstwą ale dopiero jak podmiankami zejdziesz do NO3 -5-10ppm

Jak patrzę na ten maleńki baniak i te ryby to wcale nie mam pewności czy te zagonione pod lustro i w prawy róg to nie wynik objęcia rewirów przez te co pływają po środku. Jak karmisz to te zagonione pod lustro jedzą?

Przypominam o zmianie karmienia i - jutro pierwsza całodobowa głodówka:D

wyjdziesz z tego - powodzenia

no nie tylko nie sól kuchenna w Malawi - jeszcze ci bloat potrzebny - ryby i tak mają ciągnące odchody - a nie mogłeś się spytać malawistów a nie pierdoły z poradnika

przeczytaj

http://www.cichlid-forum.com/articles/malawi_bloat.php.

masz okazję by wymienić pod 100% wody i to od razu - zostaw tylko tyle by ryby pływały.

jutro pomiary a o bakterie to ty się nie martw tylko pamiętaj o Prime

Opublikowano

Uff cale szczescie ze to przeczytalem, soli nie zdazylem dodac, pisalem na zapas, czekalem az sie rozpusci ale finalnie zostala w szklance, obsade wlasnie jade zawiesc do sklepu, puki co z ciezkim sercem oddaje 8 doroslych osobnikow (zlociste i rdzawe)

Co do glodowki to dzisiaj juz nic nie dostaly wiec zaczne karmic jutro rano, rybki bez wyjatku pobieraja pokarm z tafli wody (hikari excel) co do tych testow JBL to mam wrazenie ze chyba gdzies je widzialem, z tym ze nie zestaw a wlasnie pojedyncze, zaraz pozwiedzam okoliczne sklepy akwarystyczne.

Dziekuje wszystkim za pomoc, bede systematycznie opisywal sytuacje ;)

Opublikowano

...Henryk ( Decco) bardzo ładnie Ci wszystko usystematyzował i tu nic dodać nic ująć chociaż jedną rzecz jeszcze Ci poradzę ale za chwilę. Odniosę się tylko do tego "nieszczęsnego " płukania wkładów w filtrze o którym pisze Mateusz i Henryk...Tak po prostu dla jasności napisz czy to Ty płukałeś czy ten co Ci sprzedał , czy też podarował ten sprzęt i czy widziałeś jak to robił ? Bo tam też mogła (może) tkwić przyczyna tego o czym Ci napisał Henryk.

...ja jeszcze bym Ci radził zrobić jedną rzecz celem uniknięcia ( zmniejszenia) zagrożenia wzrostu NO3. Mianowicie załóż na zasys od kubełka jakąś gąbkę , jak nie masz teraz to możesz też watę akwarystyczną ( o ile masz ) a przymocuj recepturką. Gąbka sama się trzyma. Możesz też dokupić prefiltr https://www.google.pl/search?q=eheim+prefiltr&biw=1152&bih=587&tbm=isch&imgil=pmGuC-jLy8cqZM%253A%253B4yVz4EFgRDWUkM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fwww.akwarystyczny24.pl%25252Feheim-prefiltr-4004320-p-3116.html&source=iu&pf=m&fir=pmGuC-jLy8cqZM%253A%252C4yVz4EFgRDWUkM%252C_&usg=__4FkxFolPHC4zmRyLe5E1vjQtq9Y%3D&ved=0ahUKEwjkjsiu_IbNAhVHkiwKHXfsBxkQyjcIOw&ei=JuhOV-TjEMeksgH32J_IAQ#imgrc=pmGuC-jLy8cqZM%3A . Ale musisz upewnić się czy średnica będzie pasować na zasys ( ja mam taki) ..ale ze średnicą można sobie samemu poradzić. Jeżeli zastosujesz taki prefiltr to unikniesz częstego otwierania kubełka i zdecydowanie ograniczysz gromadzenie się w nim brudów co też Ci ograniczy powstawanie NO3.

A tak na marginesie to grzałkę można położyć na piasku za kamieniami i nie będzie widoczna..Ale to już do Twojej decyzji.

Opublikowano

To jeszcze raz jasno i wyraznie, w akwarium kiedy je nabylem byl bardzo niewydajny filtr wewnetrzny bardzo zanieczyszczony do tego stopnia ze nie ciagnał prawie wcale, wyczyscilem go pod kranowka ale nie tak calkiem dokladnie, napewno cos tam zostalo. po okolo tygodniu kupilem kubelek ktory wygladal na nieuzywany od dlugiego czasu, byly w nim suche skorupki po brazowych glonach. ten z kolei mysialem naprawde pozadnie wyczyscic jednak zostaly w nim biobale i ceramika ktorej nie udalo sie tak dokldanie wyplukac.

Jesli chodzi o testy zamowilem juz duzy zestaw JBL, mam nadzieje ze beda pomocne.

Do Decco - wczesniej uzywalem Aqua One conditioner przy podmianach , mam na stanie rowniez Tetra AquaSafe ktorego uzywam do mniejszego akwa z racji mniejszej wydajnosci.

Teraz wg zalecen przy kazdej podmianie leci Prime.

Opublikowano

Jesli chodzi o testy zamowilem juz duzy zestaw JBL, mam nadzieje ze beda pomocne.

Niestety mamy do czynienia z młodziankiem:D co cieszy ale i raptusem :( zupełnie jak kiedyś bajron

ty nick zmień na Pędzik:D

W ostatniej chwili nie wlał soli do baniaka, ale mimo że polecaliśmy tylko 2-3 testy JBLa to bez pytania już kupił dużą walizkę JBLa :( no i po co ci 3 testy na pH i żaden z nich nie jest do Malawi;) a do Malawi masz dobry ten API.

o różnych Fe i CO2 nie wspomnę.

Po tej soli kuchennej wstrzymanej w ostatniej chwili nic nie nauczyło? - pytaj bo co prawda to twoje funty i możesz wydawać jak chcesz, ale po co wydawać bez sensu? a JBL Nitratex zamówiłeś? jak sugerowałem.

Nie umiesz spytać na PW?

Opublikowano

Aj tam czepiasz sie ;) testy sie przydadza gdyz jak juz sie uporam z pysiami to kto wie, moze jakis roslinny baniaczek zaloze. Nitratexu jeszcze nie kupilem ale w zwiazku z tym ze jest dostepny na ebayu w powiedzmy znosnej cenie , nie zamawialem go z PL. Testy co prawda tez znalazlem ale w cenie 80funtow. To juz spore przegiecie.

-- dołączony post:

Jestem po kolejnej podmianie 50% widac juz poprawe. No3 okolo 40-20ppm jednak ten test jest naprawde ciezki w weryfikacji.

Zaobserwowalem poprawe jesli chodzi o lapanie powietrza, niestety teraz wiekszosc chowa sie w skalach i sa baardzo plochliwe. Nie wiem czy meczace sa podmiany czy moze cierpia z powodu braku pozostalych pysi ale w akwarium naprawde zrobilo sie smutno. Dzisiaj dalem im tylko niewielka ilosc vitalis chichlid pellets i wieczorem zrobie tak samo. Jedzenie przyjmuja bez problemu.