Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moniko to bardzo proste jest.

Jak masz pompę DCT albo falownik RW4 to on ma 10 biegów i na 10ce pobiera coć ze 10W i sika 4000l/h ale jak schodzisz biegami w dól to sik maleje ale i waty spadają by na 1 biegu sikał coś z 500l/h a waty to jakieś zupełnie pomijalne są.

Tak samo jest z diodą LED - jak ją wysterujesz na 10 bieg to świeci najjaśniej ale zżera tyle prądu co podają jak płynnie schodzisz na niższe biegi to mniej pobiera energii ale i mniej świeci.

Ze świetlówką jest inaczej - stale żre na maxa chyba że wyłączysz :D wtedy wcale nie świeci, więc ta energooszczędność diod LED w porównaniu do świetlówek to prawda ale tak nie całkiem:D

Opublikowano

Ale ja 450 oświetlam 12 lub 9 W (nie pamiętam czy pobiera 1 szt 3 czy 4 W). I mam jasno. Tyle tylko ze nie ten kolor. Brakuje niebieskiego czy czegoś co wyciągnie barwy ryb.

W każdym razie czytam dalej i myślę intensywnie bo ryby jeszcze nie wybarwione. Mam jeszcze jakieś 6 miesięcy.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

a ile/jakich masz modułów/taśm nad zbiornikiem ?

jeden moduł bierze ~1W (niektóre mniej np. 0,72W), więc zakładając 1W liczysz z naddatkiem

taśma ledowa różnie od ~4W/m do 14,4W/m

powiedz co masz to policzymy :)

Opublikowano

występują w dwóch odmianach 3 i 6W, jeśli masz je trzy to zużywasz 9 albo 18W ..

gdybyś miała standardowe oświetlenie w pokrywie 150x50cm to byłoby to pewnie 2x36W czyli 72W

na obecną chwilę zużywasz 4 lub 8 razy mniej - masz energooszczędnie względem świetlówek :)

9W zużywa mocna pompa cyrkulacyjna np. Jebao RW4 zużywa 10W i przepycha 4000l/h tak dla zobrazowania .. a jeszcze bardziej obrazowo zużywa tyle co Twój telefon podczas ładowania :)