Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Stosuje ktoś naświetlacze LED RGB w akwariach? Tak mnie nosi na nowe światełko a nie chce mi się robić belek LED. Chodzi mi dokładnie czy po zaniku napięcia włącza się światło białe czy jakiś automatyczny program? Naświetlacze LED RGB dają całe spectrum świetlne i dlatego chciałbym je w moim baniaku bo od 3 lat nie mogę doczekać się glonów. Coś tam niby rośnie ale szału nie ma.

Opublikowano
Chodzi mi dokładnie czy po zaniku napięcia włącza się światło białe czy jakiś automatyczny program?

Jeśli chodzi tobie o taki naświetlacz z pilotem,to zapewne po zaniku napięcia zapamiętuje on ostatnie ustawienia koloru który był włączony jako ostatni... http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=na%C5%9Bwietlacz+led+rgb+ip65+z+pilotem&bmatch=base-relevance-uni-1-2-0510

Kiedyś miałem paski LED RGB w rurce akrylowej z tym samym pilotem i tak właśnie miałem po zaniku napięcia,więc całkiem prawdopodobne że będzie to samo...

Opublikowano
Kiedyś miałem paski LED RGB w rurce akrylowej z tym samym pilotem i tak właśnie miałem po zaniku napięcia,więc całkiem prawdopodobne że będzie to samo...

Niestety się mylisz.

Opublikowano
u mnie też sterownik LED http://eweled.pl/pol_pl_Sterownik-do-tasmy-LED-RGB-z-pilotem-44-przyciski-72W-3069_2.jpg po zaniku napięcia wracał do ostatniego aktywnego trybu

Zgadzam się z tobą w zupełności...

Niestety się mylisz.

Skąd masz takie przypuszczenia?

Naświetlacz RGB ma w środku wbudowany kontroler,dzięki któremu własnie ustawiamy sobie daną barwę,a w przypadku zaniku napięcia zapamiętuje on ostatnie ustawienia...

Dla pewności popatrz na filmik (20 sekunda) ;)

Naświetlacz 10W RGB Warszawa - ustaw dowolny kolor pilotem - www.LEDco.pl ( Halogen ) - YouTube

...
Opublikowano

W naświetlaczach RGB są 3 podstawowe problemy z punktu widzenia zastosowań akwarystycznych:

1/ Jak każde RGB mają pełne spektrum światła białego ale za to strumień świetlny ( jasność świecenia) tak ok 40% diody LED białej tej samej mocy.

Więc naświetlacz RGB 10W świeci coś jak jedna dioda biała 3-5W

2/ Niestety wszystkie mi znane są na pilocie IR 24 z tylko jednym fabrycznie ustawionym światłem białym które najczęściej nie jest takie jakie byśmy chcieli.

Przejście na pilota IR44 z 6cioma dowolnie ustawianymi przez ciebie światłami białymi wymagałoby zakupu sterownika i pilota za 30zł i wymiany wewnętrznego sterownika.

Komplet pracuje na swoich odrębnych falach i wymiana samego pilota nie powoduje że całość zadziała.

3/ Tak jak piszecie są dwa rodzaje sterowników i nie zawsze jest to podane w ofercie.

Jedne po zaniku napięcia gubią ostatnie ustawienie i przechodzą w tryb - dyskoteki.

Oraz drugie czasami to podają że zapamiętują ostatnie ustawienie i po powrocie zasilania świecą wg ostatnich ustawień.

Nie wspomnę że jest jeszcze czwarty problem bo do naświetlaczy używa się ostatniego sortu diod LED tak białych jak i RGB więc świecą najgorzej i najczęściej się uszkadzają.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Elektryk ze mnie żaden ale coś muszę pomyśleć. Tak jak myślałem, że będzie dyskoteka bo na jednej stronie sprzedający napisał, że po zaniku napięcia włącza się tryb automatyczny.

Natomiast gdy naświetlacz jest włączany/ wyłączany pilotem to ustawienia zapamiętuje. Niestety i na szczęście u mnie światło załącza włącznik czasowy. Pozostaje chyba jedynie zrobić belkę LED RGB samemu na sterowniku Romana.

Opublikowano
Skąd masz takie przypuszczenia?

To nie przypuszczenia mam taki jak pokazałeś na aukcji, zapamiętuje jak wyłączysz go pilotem ale przy zaniku napięcia leci na kolorowo.

Opublikowano
To nie przypuszczenia mam taki jak pokazałeś na aukcji, zapamiętuje jak wyłączysz go pilotem ale przy zaniku napięcia leci na kolorowo.

No to widocznie masz drugi rodzaj sterownika(dyskotekowy) ;),o których też pisał Deccorativo...

3/ Tak jak piszecie są dwa rodzaje sterowników i nie zawsze jest to podane w ofercie.

Jedne po zaniku napięcia gubią ostatnie ustawienie i przechodzą w tryb - dyskoteki.

Oraz drugie czasami to podają że zapamiętują ostatnie ustawienie i po powrocie zasilania świecą wg ostatnich ustawień.