Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja stosuję raz w tygodniu dokładnie taką spirulinę w granulkach

http://www.tropical.pl/produkty/akwarystyka/pokarmy/linia-premium/pokarmy-uniwersalne/super-spirulina-forte-chips/

Nie stosuję jej częściej bo brudzi po namoczeniu.

Bo to pokarm w formie chipsów,i może dlatego tobie brudzi wodę...

Może tego spróbuj w typowym granulacie https://animalia.pl/tropical-super-spirulina-forte-mini-granulat-100ml/szczegoly/23578/

Opublikowano

Tej wielkości chipsy są zdecydowanie za duże dla naszej mbuny, o wiele lepiej sprawdza się granulacja 1mm oraz płatki.

Opublikowano

W zasadzie one po namoczeniu nie są jakoś bardzo duże i nawet mniejsze Hongi nie mają kłopotu z pobieraniem ich z toni. Tylko po wrzuceniu do wody uwalniają sporo śmieci, których już ryby nie pobierają, i zanim filtracja znów wyklaruje wodę to trzeba chwilkę zaczekać.

Na codzień stosuję Spirulinę O.S.I. w płatkach na wieczór a przy piątku rano dostają ten granulat, bo przeważnie w sobotę czyszczę gąbkę w kaseciaku. I tego dnia mają dzień postny, wcześniej pościłem w piątek, ale doszedłem do wniosku, że po podmianie są lekko zestresowane więc dobry to czas na dietę. Rano dostają albo wybarwiające, albo stricte mięsne, albo czosnkowe, w sumie dieta jest zróżnicowana i staram się zamieniać pokarmy stosując zasadę 70/30 z przewagą na roślinne.

Opublikowano
Tą drobnicę która zostaje na dnie opakowania, można przesypać do nowego opakowania i zmieszać się z dużymi płatkami i powoli drobnica zostanie zjedzona razem z pokarmem z dużymi płatkami.

...też tak robię. Tyle ,że dodaje do granulek.

-- dołączony post:

Yhm, cenna uwaga, mam jeszcze granulaty O.S.I ale na razie nie otwarte czekam aż się pyski uporają z tymi czipsam

...spójrz Rafał na datę przydatności. Ja wolę mniejsze opakowania i daty mi nie uciekają. A przez przeoczenie do tego dochodzi.

Opublikowano

Witam w zbiornikach gdzie samice inkubują celowo sypie ten drobny pokarm .Czy mbuna czy non mbuna u mnie samice pobierają pokarm podczas inkubacji podając granulat trochę ciężej by im było w dobrej kondycji przetrwać ten okres , bynajmniej to jest moje zdanie Pozdrawiam

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kurna,dwie strony tematu a ja żadnego powiadomienia nie dostałem.W każdym razie dzięki za odpowiedzi,może ten pył zostawię dla narybku a z worka będę wybierał płatki bo moje rybki już trochę urosły.