Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie,chodzi o to czy sypiecie same płatki rybą czy tą drobnicę z dna opakowania też ? Wydaje mi się,że on może nam tylko zasyfiać wodę i lepiej go nie sypać ? Może jest jakiś sposób na granulację tego ?

Opublikowano

Ja nie sypię tego pyłu dużym rybom, z powodu zanieczyszczania baniaka, ale mam ten znikomy komfort posiadania kotnika 72l gdzie 11 wiecznie wygłodniałych maleńkich Red Finów czeka na ten rozdrobniony pokarm, więc jakby problem się rozwiązuje sam. A o zbryleniu tego nie słyszałem.

Opublikowano

Tak jak pisze kolega Pleziorro,jedyne wyjście to karmienie drobnicą pokarmu z dna opakowania narybku...

W sumie nic innego tobie nie pozostaje ;)...

Opublikowano

Tą drobnicę która zostaje na dnie opakowania, można przesypać do nowego opakowania i zmieszać się z dużymi płatkami i powoli drobnica zostanie zjedzona razem z pokarmem z dużymi płatkami. By drobny pokarm nie brudził zbiornika wyłącz falowniki, cyrkulator, wsypój po stronie gdzie woda stoi po wyłączeniu sprzętu w taki sposób ryby szybciej pokarm zgarną z powierzchni tafli, a pokarm bez cyrkulacji dłużej utrzymuje się na powierzchni.

Opublikowano
Tą drobnicę która zostaje na dnie opakowania, można przesypać do nowego opakowania i zmieszać się z dużymi płatkami i powoli drobnica zostanie zjedzona razem z pokarmem z dużymi płatkami. By drobny pokarm nie brudził zbiornika wyłącz falowniki, cyrkulator, wsypój po stronie gdzie woda stoi po wyłączeniu sprzętu w taki sposób ryby szybciej pokarm zgarną z powierzchni tafli, a pokarm bez cyrkulacji dłużej utrzymuje się na powierzchni.

Bardzo dobrze napisane.

Jest to jeden z najprostszych sposobów na zużycie pokarmu do zera.

Kolejny, to podanie samej drobnicy (w nieprzesadzonych ilościach) i nieco dłuższy czas (ok.15-20 minut) na jej znalezienie przez ryby - oczywiście przy wyłączonych filtrach i cyrkulatorach.

Ja podaję drobnicę dla narybku i dodaję do mixów własnej produkcji.

Opublikowano
Granulat, ten do namaczania brudzi wodę, przynajmniej u mnie.

Jedynie Hikari trzeba namaczać z tego co się orientuję...

Opublikowano
Ja mam Tropicala i też ją namaczam, ona puchnie więc chyba wymaga namoczenia. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Ja mam kryl Tropicala w granulkach,oraz NLS i podaje od razu rybom bez namaczania,puchniecia nie zauważyłem...

Mam jeszcze Hikari,ale jego akurat namaczam,bo zwiększa swoją objętość(puchnie) w wodzie...