Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Planuje obsadę 2 samce i 5-6 samic Saulosi. A jeżeli bym się zdecydowała na akwarium 240l to już trzeba byłoby zaopatrzyć się w filtr kubełkowy?

....to nie jest kwestia tego czy to będzie z nazwy czy budowy filtr kubełkowy. Musisz wtedy zaplanować tak aby filtracja była wydolna biologicznie i mechanicznie. Masz tutaj parę możliwości..może to być kubełek plus jakiś mechaniczny(wewnętrzny), sam kubełek na tyle silny ,że pociągnie biologię i da radę mechaniczny, może to być hamburski, może to być kaseciak, możesz też wspomagać się jakimś falownikiem ale to wszytko zależy od tego na co się zdecydujesz, od aranżacji , obsady itp. Poczytaj na temat filtracji ,pytaj a coś Ci się wykrystalizuje.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Szykuje się do założenia akwarium 160l Malawi ( pierwsze w moim życiu w tym biotopie)

Witaj na naszym forum ;)...

Teraz najważniejsze pytanie,mianowicie akwarium jakich wymiarów będzie?

Czy w takim litrażu można zamontować tylko filtr wewnętrzny (jeżeli tak to jaki)? Niestety nie stać mnie na kupno dwóch filtrów zewnętrznego i wewnętrznego a jako że jestem kobietą również mam obawy nawet przez zalaniem mieszkania :D

Co to filtracji to jeśli nie masz funduszów na zakup filtra zewnętrznego to jak najbardziej wewnętrzny da radę ogarnąć biologię(która jest nie tylko osadzona na gąbce z niego,ale i w piasku,na kamieniach,szybach itd)...

Ogólnie jeśli ja byłbym na twoim miejscu to postawiłbym albo na dwa filtry wewnętrzne(mniejszej wydajności żeby pralki nie zrobić w zbiorniku)umieszczone na przeciw siebie po bokach,lub jeden filtr wewnętrzny mocniejszy+ewentualnie falownik do zmiatania kup po rybach,albo poszedłbym w stronę filtra kasetowego jak piszą koledzy powyżej...

W sumie to wybrałbym raczej opcję z kaseciakiem ;)...

To naprawdę nic trudnego,zamawiasz gotowe formatki spienionego PCV docięte na wymiar,potem tylko sklejasz i gotowe :D...

Ps...Koledzy tutaj mogą tobie pomóc,w wyliczeniu odpowiednich wielkości formatek to wymiarów zbiornika,więc problemu raczej nie będzie ;)...

Opublikowano
Witaj na naszym forum ;)...

Teraz najważniejsze pytanie,mianowicie akwarium jakich wymiarów będzie?

Co to filtracji to jeśli nie masz funduszów na zakup filtra zewnętrznego to jak najbardziej wewnętrzny da radę ogarnąć biologię(która jest nie tylko osadzona na gąbce z niego,ale i w piasku,na kamieniach,szybach itd)...

Ogólnie jeśli ja byłbym na twoim miejscu to postawiłbym albo na dwa filtry wewnętrzne(mniejszej wydajności żeby pralki nie zrobić w zbiorniku)umieszczone na przeciw siebie po bokach,lub jeden filtr wewnętrzny mocniejszy+ewentualnie falownik do zmiatania kup po rybach,albo poszedłbym w stronę filtra kasetowego jak piszą koledzy powyżej...

W sumie to wybrałbym raczej opcję z kaseciakiem ;)...

To naprawdę nic trudnego,zamawiasz gotowe formatki spienionego PCV docięte na wymiar,potem tylko sklejasz i gotowe :D...

Hm a jakbym zdecydowała się na większe akwarium 240l i dała 2 filtry wewnętrzne? Bo od znajomego mogę dostać filtry, który zmienia akwarium na większe więc mogłabym kupić większe akwarium :D

Opublikowano
Hm a jakbym zdecydowała się na większe akwarium 240l i dała 2 filtry wewnętrzne? Bo od znajomego mogę dostać filtry, który zmienia akwarium na większe więc mogłabym kupić większe akwarium :D

Przy 240 litrach jednak bym się zdecydował na jeden filtr zewnętrzny(kubełek jako biolog)+wewnętrzny jako typowy mechanik...

Czemu tak ciebie zraża filtr kubełkowy?

Wiem że boisz się zalania pokoju,ale jeśli często nie będziesz go otwierać to nie ma obaw...

Opublikowano

Im większy baniak tym większe wydatki. W 240l pasowało by już kubeł albo chociaż panel filtracyjny o którym koledzy wyżej pisali. Ale to nie załatwi sprawy zamiatania dna. W 120cm potrzebny będzie już obok panelu filtracyjnego jakaś głowica z gąbką.

Akwarystyka to tanie hobby jednak nie jest ale jakimś cudem zawsze są na nie fundusze ;)

Opublikowano
Im większy baniak tym większe wydatki. W 240l pasowało by już kubeł albo chociaż panel filtracyjny o którym koledzy wyżej pisali.
Dokładnie tak jak piszesz...

Ale to nie załatwi sprawy zamiatania dna. W 120cm potrzebny będzie już obok panelu filtracyjnego jakaś głowica z gąbką.

Myślę że do kaseciaka wystarczy spokojnie falownik zamiast pompy z gąbką,w sumie sam kaseciak zasysa mechanicznie cały syfek,tylko czasami potrzebna jest pomoc falownika...
Opublikowano
Planuje obsadę 2 samce i 5-6 samic Saulosi. A jeżeli bym się zdecydowała na akwarium 240l to już trzeba byłoby zaopatrzyć się w filtr kubełkowy? Nie planuje licznej obsady :D

Niestety Lady nie czytasz uważnie.

Jeszcze sama nie wiesz co to pasja malawijska:D

Zapewniam cię że jak postawisz zamiast tego 160l to 240l to za miesiąc sama dojdziesz do wniosku że to zdecydowanie za małe szkiełko a co napisałaś powyżej uległo zmianie i jednogatunkowa obsada to pomyłka:D

Nawet ci co mają już baniaczki pod 1000l sami piszą że jakaś pomroczność jasna ich dopadła jak zamawiali któryś już z kolejnych baniak wysokości 60 cm zamiast 70cm.:D bo już długość i szerokość - wyczerpali.:D

Wcale z tym 700l nie żartowałem tylko zapytałem o kilka spraw skracających i wyprzedzających dalsze działania. Jeszcze nie spotkałem żadnego Malawisty by napisał że ten baniak co ma jest za duży i zamienia na mniejszy. Kierunek jest tylko jeden - up - sam to doświadczam.

Zrobisz Piękna ( jest miejsce w profilu publicznym na imię i nie tylko) jak zechcesz jeśli barierą są tylko koszty i strach przed zalaniem mieszkania a nie brak miejsca - obmierz dokładnie i szukaj używanego akwarium na max jaki wejdzie. Filtr kubełkowy nawet do 700setki:D nie jest potrzebny bo:D :D

Zapewniam że woda nie opuści szkiełka i jak się okaże ( o co prosiłem) że mieszkasz nie daleko to ci wyjątkowo zrobię tło-kaseciak do tej 700setki:D za darmo. Jak się okaże że mieszkasz daleko ( wysyłka pocztą nie wchodzi w grę) to sama podejmiesz wyzwanie ( a my pomożemy) to koszt kaseciaka z kompletną filtracją nie przekroczy 300zł ( formatki 50-80zł+ Atman306 90zł gąbka złoże lawy z 20-30zł + jvp z 70 zł)

Opublikowano
Niestety Lady nie czytasz uważnie.

Jeszcze sama nie wiesz co to pasja malawijska:D

Zapewniam cię że jak postawisz zamiast tego 160l to 240l to za miesiąc sama dojdziesz do wniosku że to zdecydowanie za małe szkiełko a co napisałaś powyżej uległo zmianie i jednogatunkowa obsada to pomyłka:D

Nawet ci co mają już baniaczki pod 1000l sami piszą że jakaś pomroczność jasna ich dopadła jak zamawiali któryś już z kolejnych baniak wysokości 60 cm zamiast 70cm.:D bo już długość i szerokość - wyczerpali.:D

Wcale z tym 700l nie żartowałem tylko zapytałem o kilka spraw skracających i wyprzedzających dalsze działania. Jeszcze nie spotkałem żadnego Malawisty by napisał że ten baniak co ma jest za duży i zamienia na mniejszy. Kierunek jest tylko jeden - up - sam to doświadczam.

Zrobisz Piękna ( jest miejsce w profilu publicznym na imię i nie tylko) jak zechcesz jeśli barierą są tylko koszty i strach przed zalaniem mieszkania a nie brak miejsca - obmierz dokładnie i szukaj używanego akwarium na max jaki wejdzie. Filtr kubełkowy nawet do 700setki:D nie jest potrzebny bo:D :D

Zapewniam że woda nie opuści szkiełka i jak się okaże ( o co prosiłem) że mieszkasz nie daleko to ci wyjątkowo zrobię tło-kaseciak do tej 700setki:D za darmo. Jak się okaże że mieszkasz daleko ( wysyłka pocztą nie wchodzi w grę) to sama podejmiesz wyzwanie ( a my pomożemy) to koszt kaseciaka z kompletną filtracją nie przekroczy 300zł ( formatki 50-80zł+ Atman306 90zł gąbka złoże lawy z 20-30zł + jvp z 70 zł)

Nie no 700l to dla mnie za dużo :D A jest gdzieś instrukcja budowy hamburga lub kaseciaka dla kobiet krop po kroku? :D 240l to taki max jak na moje możliwości ale lepsze to niż 160 ;)

Opublikowano
Jeśli pieniądze przeznaczone na kubeł wydasz na kaseciaka - koszt materiałów około 40zł + gąbka + pompa. To śmiało możesz na nim postawić 240 lub więcej litrów. A różnicę spożytkować na dodatkowy litraż.

ps.

Pompa do 240 to może być Atman 306 - za ~85zł z przesyłką, gąbka to będą jakieś groszowe sprawy.

Takie trochę głupie pytania mam ale hak mocujący do wzmocnienia akwarium mniej więcej ile powinien mieć i jaką dobrać gąbkę do tego ? To będzie moje 1 majsterkowanie ale zawsze musi być ten 1 raz :D