Skocz do zawartości

Jaka obsada do 360L ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad wstępnym doborem ryb. Interesują mnie następujące gatunki.

-Metriaclima sp. Msobo Magunga

-cynotilapia afra cobue

-cynotilapia afra jalo reef

-Pseudotropheus sp. “elongatus neon spot”

-Melanochromis interruptus

Na pewno 2 pierwsze pozycje chciałbym mieć. I teraz pytanie który gatunek z pozostałych mogę dodać do tych dwóch pierwszych? Najbardziej chciałbym melanochromis auratus którego tam nie wypisałem ale wiem ze ciężko jest go mieć, szczególnie dla akwarystów którzy nie maja aż takiego dużego doświadczenia.

Pozdrawiam Rafał.

http://forum.klub-malawi.pl/kazdego-cos-kolorowego-przykladowe-obsady-t13997.html?&highlight=dla+ka%C5%BCdego+co%C5%9B+kolorowego tutaj masz sporo propozycji. Pamiętaj, że litraż to nie wszystko, liczą się rozmiary szkła, a przede wszystkim powierzchnia dna.

Matik zadalem pytanie czy ktorys z 3 pozostalych gatunkow czyli:

-cynotilapia afra jalo reef

-Pseudotropheus sp. “elongatus neon spot”

-Melanochromis interruptus

Moge trzymac z tymi?

-Metriaclima sp. Msobo Magunga

-cynotilapia afra cobue

Poniewaz nie widzialem tam takiej obsady. Wiec dlatego pytam. Ty mnie przekierowujesz do listy przykladowych obsad ktore juz dawno przegladalem. Bez urazy ale najpierw dokladnie przeczytaj pytanie moje a pozniej wrzucaj linki.

Widzisz mógłbyś czasem trochę dać od siebie, a nie zawsze liczyć na gotowe odpowiedzi. W linku, który umieściłem są zestawienia, które mogą doprowadzić Cię do tego, czy dane gatunki można ze sobą połączyć, czy też nie. Wystarczy ruszyć głową, pokombinować... Bez urazy oczywiście.

Matik jak sama nazwa mówi to są tylko przykładowe obsady nikt koledze nie zabroni z kilku obsad poqybierać te rybki, które mu się podobają i utworzyć z nich własną. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę rozmiar i dietę a także agresję.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Matik jak sama nazwa mówi to są tylko przykładowe obsady nikt koledze nie zabroni z kilku obsad poqybierać te rybki, które mu się podobają i utworzyć z nich własną. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę rozmiar i dietę a także agresję.

Właśnie w tym celu wrzuciłem ten link i o to mi chodziło odpowiadając na pytanie...

Jetstorm tych rybek, które podajesz nie łączyłbym z Msobo i cobue.

Po pierwsze 2 afry to już nazbyt dużo nieatrakcyjnych samic i agresja.

Po drugie Neon spot jest zbyt spokojną rybą na takie towarzystwo jakie masz i może zostać zdominowany.

Po trzecie samiczki interruptusa zbyt zbliżone kolorystycznie do samic, które do spokojnych wewnątrzgatunkowo nie należą pozatym istnieje ryzyko krzyżówek.

Jetstorm tych rybek, które podajesz nie łączyłbym z Msobo i cobue.

Po pierwsze 2 afry to już nazbyt dużo nieatrakcyjnych samic i agresja.

Po drugie Neon spot jest zbyt spokojną rybą na takie towarzystwo jakie masz i może zostać zdominowany.

Po trzecie samiczki interruptusa zbyt zbliżone kolorystycznie do samic, które do spokojnych wewnątrzgatunkowo nie należą pozatym istnieje ryzyko krzyżówek.

Własnie o tego typu podpowiedz mi chodziło. Dziękuje bardzo Bezprym :)

Matik wiele razy przeglądałem te obsady z tego linku, ponieważ na ten material naprowadzil mnie deccorativo juz wczesniej. Rowniez jego pytalem o to czy moge polaczyc z tymi dwiema glownymi ktore chce, którąś z tych trzech pozostalych. powiedzial mi wprost i szczerze ze nie mial takiej obsady i zebym lepiej popytal chlopakow na forum. Tak na marginesie mowiac akurat w kazdej z tej przykladowej z obsad jest jakas rybka ktorej bym nie chcial. Dlatego stąd moje pytanie :)

Dziekuje za checi. Teraz wiem ze jednak nie bede mogl miec dokladnie tego czego bym chcial wiec bede musial poszukac, ze tak to brutalnie nazwe, jakiegos zamiennika :P

Pozdrawiam Rafał

Co się tyczy Auratusa to docelowo musiałbyś mieć co najmniej 10 sztuk z gatunku żeby się agresja rozłożyła. Jako towarzystwo musiałbyś wybrać mocne rybki żeby im nie podskoczył, myślę że Msobo to dobre rozwiązanie.