Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie,

Jestem w trakcie kompletowania osprzętu do założenia baniaka malawi, i tutaj rodzą się pytania : Filtr wewnętrzny Turbo 1500 Aquael da radę ?

oraz jaką obsadę ryb mógłbym zastosować, tak aby miały one w miarę dobre warunki ?

pozdrawiam Łukasz.

Opublikowano

...filtr da radę. Ale możesz wziąć też 2000. Wypływ wody jest regulowany. Z obsadą nie poszalejesz...Możesz dać Pseudotropheus saulosi 1+5. Będziesz miał kolor niebieski (samiec) a reszta żółte. Pomyśl jak możesz o większym zbiorniku.

Opublikowano
Pomyśl jak możesz o większym zbiorniku.

Dokładnie jak mówi Andrzej,tak jak Ty miałem 112l, obecnie mam 375l i wiem teraz ze mogłem kupić od razu większy ;)

Opublikowano

Witaj...

Kolega Andrzej już tobie napisał o filtracji,i też jestem tego zdania że Filtr wewnętrzny Turbo 1500 da radę,ale jednak mimo tego zastanowiłbym się jeszcze nad dołożeniem kubełka jako typowego biologa,ale to tylko moje zdanie...

Z wyborem obsady do tego litrażu nie poszalejesz i saulosi 1+4/5 będzie ok...

Ogólnie najlepiej by wyszła tobie zmiana zbiornika na większy ;)...

• Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witaj. Jeżeli w przyszłości tzn przez parę lat nie będziesz miał w planach nic większego to ja bym pokusił się o jakiś sensowny filtr kubełkowy z gąbka na zasysie. Masz dość mało miejsca i filtr wewnętrzny aqua turbo zabierze ci go sporo. Po za tym ja bym wybrał aquael 1000 jeśli już.

Co do obsady harem Pseudotropheus Saulosi 1+5 a jak dobrze zorganizujesz kryjówki to 2+6.

Pomyślał bym też o Pseudotropheus Eloghantus Chewere, lub Neon spot. Przy Chewere i Neon nie będzie już tak kolorowo.

Jak koledzy wyżej pisali przy Saulosi będziesz miał kolorowo i ciekawie żółty i niebieski (zależy jaki gatunek wybierzesz naturalny czy sztucznie stworzony tzw. Coral gdzie samice są pomarańczowe.

Jak coś to pytaj. Koledzy maja ogromną wiedzę i pomogą.