Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Przekopałem większość postów o filtracji-cyrkulacji ale dochodzę do wniosku że im więcej czytam tym mniej jestem przekonany jak to ma najlepiej funkcjonować w praktyce.

Moje akwarium to jak w opisie 240l,filtr zewnętrzny Tetra ex 1200 .

Obsada to ok 20 pysi różnej wielkości (5 dorosłych osobników).

Niedawno dokupiłem filtr wewnętrzny aquael Turbo filter 1500 oraz cyrkularor 3000 l/h.Wcześniej ruch wody wymuszałem poprzez deszczownicę zanurzoną pod wodą(wzdłuż bocznej lewej ścianki akwarium w prawą stronę) i skierowaną lekko w kierunku tafli wody.Wlot i wylot biologa mam po lewej stronie.

Aktualnie wylot biologa skierowany jest po skosie na przednią szybę.Po tej samej stronie akwarium dmucha falownik skierowany po skosie w dół na przednią szybę.Po prawej stronie mam wewnętrznego aquela który dmucha wzdłuż po ściance tylnego tła strukturalnego w kierunku zasysu biologa.

Moje pytanie brzmi:

1.Jak i za pomocą czego ustawić najlepszą cyrkulację w takim litrażu?

2.Czy musi być i mechanik i falownik,czy może tylko jedno z tych urządzeń +zewnętrzny biolog?

3.Jak ustawić wylot biologa (już bez deszczownicy)?

4.Jak najlepiej skierować strumień mechanika i falownika.Na taflę wody czy po skosie w kierunku dna ?

5.Czy mechanik lub falownik (albo jeśli mają być razem - to oba)mogą być wyłączane na noc ?

Z góry dziękuję za wszelkie sensowne wskazówki.

Opublikowano
Witam serdecznie.

Przekopałem większość postów o filtracji-cyrkulacji ale dochodzę do wniosku że im więcej czytam tym mniej jestem przekonany jak to ma najlepiej funkcjonować w praktyce.

Moje akwarium to jak w opisie 240l,filtr zewnętrzny Tetra ex 1200 .

Obsada to ok 20 pysi różnej wielkości (5 dorosłych osobników).

Niedawno dokupiłem filtr wewnętrzny aquael Turbo filter 1500 oraz cyrkularor 3000 l/h.Wcześniej ruch wody wymuszałem poprzez deszczownicę zanurzoną pod wodą(wzdłuż bocznej lewej ścianki akwarium w prawą stronę) i skierowaną lekko w kierunku tafli wody.Wlot i wylot biologa mam po lewej stronie.

Witaj,

Filtr masz dosyć spory więc na upartego może obejść się z falownikiem i bez mechanika, ale musiałbyś częściej otwierać kubeł co wiążę się z eksploatacją zacisków, uszczelek itp., itd.

Pomyśl o drugim kuble jako mechaniku żeby nie nadwyrężać biologa, albo o skonstruowaniu narurowca. Masz za dużo ryb jak na taki litraż. Wcześniej powodowałeś tylko dobre natlenienie wody poprzez ruch tafli za pomocą deszczownicy. Ruchu wody w tym wypadku nie było dużego, raczej stopowałeś cyrkulację ;)

1.Jak i za pomocą czego ustawić najlepszą cyrkulację w takim litrażu?

CYRKULACJA WODY W AKWARIUM (biotop malawi) ponad 1000L - YouTube

- ma zastosowanie w każdym litrażu.

2.Czy musi być i mechanik i falownik,czy może tylko jedno z tych urządzeń +zewnętrzny biolog?

Moim zdaniem robisz straszną pralkę w 240 litrach jeśli falownik 3000l/h i mechanik 1500l/h chodzą razem... Zostaw albo falownik, albo mechanika jeśli nie chcesz bawić się w narurowca i inne systemy filtracyjne.

3.Jak ustawić wylot biologa (już bez deszczownicy)?

4.Jak najlepiej skierować strumień mechanika i falownika.Na taflę wody czy po skosie w kierunku dna ?

W zasadzie odpowiedzi na każde z tych pytań masz w filmiku kolegi stana, który Ci podlinkowałem ;)

5.Czy mechanik lub falownik (albo jeśli mają być razem - to oba)mogą być wyłączane na noc?

Generalnie nikt Ci nie zabroni wyłączać na noc cyrkulatora/mechanika, ale zaburzasz tym cyrkulację i rano będziesz miał prawie na pewno zawsze trochę syfu na piachu, a co za tym idzie, po włączeniu sprzętu rano spowodujesz nagłe unoszenie się zabrudzeń i mniejszą klarowność wody...

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem, pozdrawiam. ;)

Opublikowano

Dzięki za uwagi i link.Czy ustawienie wlotu i wylotu z jednej strony jest właściwe?

Wiem że troszkę tych ryb mam za dużo,chociaż większość z nich ma od 4 do 7 cm.

Ile rym w takim zbiorniku to optymalne maximum?

Zastanawia mnie tylko czy w podlinkowanym filmie jeden cyrkulator na tak duże akwarium rzeczywiście jest wystarczający?

Opublikowano

Wszystko masz w filmiku ;) zasys powinien być po innej stronie niż wylot z kubła. Wejdź w profil stana, znajdź go na YouTube i pooglądaj jego filmiki, a zobaczysz czy jest to wystarczające (pamiętaj, że piszemy o bardzo dużym falowniku) ;) do takiego akwarium 10-12 ryb, ale to nie dział na te tematy ;)

Opublikowano

Tak jak kolega napisał zdecyduj się na jedno z urządzeń. Co do ustawienia poobserwuj jak się zachowują zawiesiny w wodzie + np. coś lekkiego na tafli wody. Ja w ten sposób ustawiłem swój falownik tak że pięknie zagaryna pod filtry to co trzeba. Ja mam ustawiony w lewym tylnym rogu na około 30% poniżej tafli i skierowany na ok 30-40% długości (od lewej str) przedniej szyby. Skierowany na dół powodował przemieszczanie się piasku i "wkurzał ryby". W tym ustawieniu (chodzi u mnie w nocy) rybki kładą się spać a on sobie zamiata nie po samym dnie - rano dno czyste. Skuteczność ustawienia oceniam m.in po wyczyszczeniu prefiltra na biologu, po nocy wyraźnie widać nowe wyłapane zanieczyszczenia a więc widać że kieruje tam gdzie trzeba.