Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mnie chodziło o twoją propozycję trzech gatunków,dlatego zaproponowałem układy 1+3/4...

Jeśli chodzi o obsadę dwu gatunkową to zbiornika kolegi to jak najbardziej jestem za układem 5/6 samic...

Ale Bezprym nie zaproponował trzech gatunków Andrzeju ;) napisał "Labidochromis caeruleus lub joanjohnsonae" ;)

Opublikowano
Ale Bezprym nie zaproponował trzech gatunków Andrzeju ;) napisał "Labidochromis caeruleus lub joanjohnsonae" ;)

O faktycznie!!!

Zwracam honor koledze,jestem po nocnej zmianie,więc wybaczcie ;)...

Dzięki Mateuszu za czujność :D...

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz!!!takie ryby też mi się podobają

1.labidochromis hongi red top

2.pseudotropheus interruptus chizumulu

max 12-14 szt.

będę myślał i zagłebiał wiedzę

dzięki za odzew

Opublikowano

Na tą chwilę odsprzedałem Tanganikę a planuje zarybić akwa

1. Pseudotrofeus interruptus chizumulu WF 2+2...w następnej dostawie 2 samice (4-5) tyg

2. Labidochromis hongi super red 5 szt 5-6 cm F1

3. Metriaclima msobo magunga 2+1 F1

Hongi docelowo 1+2, chizumulu może się uda z dwoma samcami

wszystkie ryby są dostępne w Tanganika Konin u Kingi I Seby!

POZDRAWIAM SERDECZNIE BOLEK1PL

Opublikowano

Nie łączyłbym interruptus z Msobo samiczki zbyt podobne kolorystycznie. Po za tym powinieneś zwiększyć liczbę samic bo samce je zamęczą i docelowo ogranicz się do 1 samca z każdego gatunku, bądź co bądź to ryby dość agresywne a w szczególności samiczki Msobo.

Wysłane z mojego LG-D722 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A ja dorzucę od siebie, że przy samcu Hongi dwie samice długo się nie utrzymają. Hongi jest dosyć agresywny wewnątrz gatunkowo i samice będą często ganiane, zresztą reszta ryb też. Mając u siebie Hongi to czuł tylko respekt przed Msobo. Potwierdzam słowa Bezprym, że samice podobne do siebie i dopóki nie dorosną może dojść do krzyżowania ryb podczas tarła ze względu na podobieństwo kolorystyczne. Mając młode nie jesteś w stanie określić płci u Msobo ze względu, że start w życie wchodzą z koloru żółtego tak samce jak i samice.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam!!!Zdecydowałem się na Pseudotrofeus int.chizumulu 2+3(10-11cm) F0 i Labidochromis hongi 5 szt podrostki 5-7 cm

Karma:Spirulina OSI,JBL malawi novo,dainichi veggie Fx ,mrożonki cyklop i artemia

OSI Maintenance

Oświetlenie 1x30W Power-glo

Filtracja:Tetra tec 1200 (Grys koralowy,ceramika),Atman 202

Grzałka Eheim jager 150W

Wystrój piaskowiec w niedalekiej przyszłosco posadze anubiasa nana

co do posiłku ewentualnie dołożyć?

Opublikowano

P.interruptus - śliczna rybka (zdjęcie w mojej galerii KM i w galerii FB - adres w stopce).

W handlu pojawiły się granatowo-czarne samce bez jakichkolwiek jasnych naleciałości - bajka!!!

Decydując się na zakup tej ryby wiedz, że samce bywają bardzo brutalne wobec samic i dlatego samic warto mieć trochę więcej niż trzy.

Ryby (WF) zostały sprowadzone z Aqua-Treff przez wspomnianego przez Ciebie Sebastiana.

Opublikowano

P.interruptus są odlotowe ,samiec alfa jest grantowo(aż czarny)z jasnymi wstawkami,samce są minimalnie mniejsze od samic,ale rozmiar i zachowanie ...kozackie!!!ale hongi też przepięknie wybarwione...u Seby tylko zdrowe ryby,kolor odlotowy!!!Chizumulu są z aqua-Treff

to może dołożyć 2 szt samic chizumulu?

wtedy będzie 2+5