Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Test robilem wstepnie tylko miernikiem(taki miernik ktory sie wklada do wody i pokazuje ile jest ph) tylko nie wiem czy warto na to patrzec.

Ale mam testy firmy sera i jbl. Jednak zakupie caly zestaw Jbl do mierzenia ph, kh no2 i reszte.

Opublikowano
Test robilem wstepnie tylko miernikiem(taki miernik ktory sie wklada do wody i pokazuje ile jest ph) tylko nie wiem czy warto na to patrzec.

Jeśli miernik jest dobrze skalibrowany to powinno być ok...

Ale mam testy firmy sera i jbl.

Ale jak piszesz że masz testy Sera,JBL to zmierz nimi Ph i będziesz wiedział w przybliżeniu ile tego Ph masz naprawdę w wodzie...

Jednak zakupie caly zestaw Jbl do mierzenia ph, kh no2 i reszte.

To będzie bardzo dobry wybór...

Jeśli już planujesz zakupić cały zestaw to celuj dokładnie w taki

JBL COMBI SET TEST plus NH4 - zestaw 5 testów akw. (6156073698) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img07.allegroimg.pl/photos/400x300/61/56/07/36/6156073698@@AMEPARAM@@07@@AMEPARAM@@61/56/07/36@@AMEPARAM@@6156073698

Dodatkowo do niego zakup osobno test na PH w zakresie skali https://www.clarias.pl/jbl-test-ph-7-4-9-0-kontrola-ph-w-zakresie-7-4-9-0-p-325.html ...

+ uzupełnienie testu Gh https://www.clarias.pl/uzupelnienie-jbl-gh-test-na-twardosc-ogolna-p-625.html ...

No i wszystkie potrzebne testy do naszego biotopu będziesz miał pod ręką ;)...

Opublikowano

Jeśli zakupisz tą teczkę którą wskazał egon to wystarczy dokupić uzupełnienia na pH 7,4-9 bo skala barwna jest już w teczce:D masz też skale barwne do innych testów jak PO4 i SiO2 ( to ogromna przewaga teczki nad pojedynczymi testami - o takie uzupełnienie kup razem z teczką

Uważaj na teczki bo są inne bardzo podobne ale bez NH4 - kup dokładnie tą wskazaną przez egona

https://www.clarias.pl/uzupelnienie-jbl-test-ph-7-4-9-0-p-1562.html

Pomiar sondą elektronicznie wymaga zawsze uprzedniego skalibrowania jej wzorcem a i tak długo trzymana bez specjalnego płynu konserwującego lub stałych częstych pomiarów ulega rozkalibrowaniu lub uszkodzeniu.

Jet wystarczy ci dokładność tych testów kropelkowych JBLa z teczki + uzupełnienia.

Nie wiem jak w Holandii ale w Polsce większość wodociągów podaje parametry jakości wody i tam pH i NO3 przeważnie jest podane - wystarczy wejść na stronę wodociągów lub zadzwonić by ci na maila przesłali.

https://www.aquacell-waterontharder.nl/

nie czytam ich krzaczków więc sam musisz odnależć parametry wody w Hulst

Opublikowano

No to teraz to Ja już wiem wszystko :D Bynajmniej jeżeli chodzi o wodę oraz filtracje :D Testy zamówię w przyszły poniedziałek. Oczywiście gąbeczka jeszcze na rurkę zasysającą jako mechanik. Zrobię duże zakupy w Polsce i mi wyślą to wszystko naraz. Jeszcze jakiś pokarm dobry ale to już popatrzę w dziale z tym związanym.

Tak na marginesie te testy w Holandii kosztują na nasze 220 zł około. Zdzierstwo!!!

Jak ja miałem malawi wcześniej to nikt nie miał pojęcia co to jest test ph :P i ze trzeba robić takie podmiany. Człowiek zalewał wodę czekał 5 dni i wpuszczał rybki :D Co najlepsze żyły, dobrze się miały i było ok. Tylko teraz to trzeba być profesjonalistą :D

Parametry wody dowiem się możliwe ze dzisiaj, ponieważ kolega z którym mieszkam zna dobrze Holenderski wiec ogarnie mi sprawę :D

Dziękuję wam bardzo Panowie za tak dużo wskazówek i podpowiedzi oraz oczywiście wyrozumiałość :)

Edit: "Twardość wody wodociągowej w Hulst wynosi około 8,50 dH. Woda ta kwalifikuje się do dość twardej. DH 1 oznacza 17,8 gramów wapna w każdym m3 wody. DH 8,50 x 17,8 = 151,30 g cząstek wapnia w każde 1000 litrów wody." Znalazłem to na stronie która mi podałeś deccorativo. Czyli miernik idzie do kosza bo jest zepsuty.

Opublikowano
Edit: "Twardość wody wodociągowej w Hulst wynosi około 8,50 dH. Woda ta kwalifikuje się do dość twardej. DH 1 oznacza 17,8 gramów wapna w każdym m3 wody. DH 8,50 x 17,8 = 151,30 g cząstek wapnia w każde 1000 litrów wody." Znalazłem to na stronie która mi podałeś deccorativo. Czyli miernik idzie do kosza bo jest zepsuty.

Twardość wody masz bardzo dobrą do Malawi. Natomiast jeśli chodzi o pH to na nie ma wpływ zasadowość (to co mierzy się testem KH - nazwa jest myląca). Jeśli takie pH ma Twoja woda kranowa to tę zasadowość masz najpewniej na bardzo niskim poziomie.

Jeżeli masz miernik pH to kupowanie testów jest bez sensu ;) Jeżeli wiesz jak go kalibrować i kalibrowałeś to będzie ok. No o ile to nie jest jakiś marnej jakości "pH-metr" za 10 euro :)

Jeśli możesz to napisz/podlinkuj co to za pH metr.

Opublikowano

Jest to dokładnie taki miernik:

ab9ccc5464af3450.jpg

Przyznam szczerze ze nigdy go nie kalibrowałem. Jest tam taki maly pierdzielnik do regulacji.

Tak czy siak chce miec dokladniejszy sprzet do pomiarow wiec i tak kupie caly zestaw.

Opublikowano

No cóż, jeżeli to ten "chińczyk" i nie kalibrowany to wskazania nie są niestety wiele warte.

Jeżeli zechciałbyś podlinkować wyniki badań wody to można by coś wywnioskować na temat tego pH :)

Opublikowano

Greekzi zrobie to jak dojda mi nowe testy, te wszystkie poszly do kosza, poniewaz sa niczego warte. Nie chce zrobic amatorszczyzny i liczyc na to ze "a moze jest ok" i pozniej sie nie mile rozczarowac. Jestem zielony w tym temacie i skoro chlopaki piszac wyzej, lepiej doradzili, zeby jednak miec takie testy to tak tez zrobie. Mam czas i wole zrobic to na spokojnie. Akwarium stoi puste i czeka na tło za które muszę się zabrać w tym tygodniu, tylko ze jest ciężko bo mam drugie zmiany :(.

Jak dojdą mi testy z Polski od razu zbadam wodę i wszystko tutaj wrzucę wraz ze zdjęciami:)

Tak czy siak, jeszcze raz dzięki za zainteresowanie się moją sprawą co bardzo doceniam i widzę ze można liczyć na forumowiczów :D

Miłego dnia wszystkim ;)

Opublikowano
Jak dojdą mi testy z Polski od razu zbadam wodę i wszystko tutaj wrzucę wraz ze zdjęciami:)

No i prawidłowo ;)...

Mam czas i wole zrobic to na spokojnie. Akwarium stoi puste i czeka na tło za które muszę się zabrać w tym tygodniu, tylko ze jest ciężko bo mam drugie zmiany

Powoli i do przodu...

Pospiech tylko wskazany podczas ścierania wody z podłogi :D...

Opublikowano
Greekzi zrobie to jak dojda mi nowe testy,

Ja miałem na myśli podlinkowanie wyników pochodzących od Twojego dostawcy wody ;) Pisałeś dokładnie o twardości, stąd wnioskowałem, że jakieś takie informacje posiadasz :)