Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  p.peter1 napisał(a):
Czemu nie pojawiło się NO3? Czy to rzeczywiście była zasługa roślin?

Moim zdaniem to zasługa roślin,które w głównej mierze pobierają substancje odżywcze albo bezpośrednio z toni wodnej, albo też przez korzenie z podłoża,w twoim przypadku pobierały azot który kryję się pod postacią NO3,NH4...Są też inne pierwiastki które pobierają rośliny jak np.bor,wapń,miedź,żelazo,mangan,siarka,fosfor,potas,magnez itd...

Dlatego też posiadacze akwariów roślinnych muszą dodatkowo nawozić swoje akwaria mikro i makroelementami które rośliny pobierają,żeby uzupełnić ich niedobory ;)...

Opublikowano
  p.peter1 napisał(a):
Czy to rzeczywiście była zasługa roślin?

Wydaje mi się, że nie. Musiałbyś mieć gąszcz roślin, żeby widzieć znaczące spadki NO3.

Opublikowano

Niewątpliwie zbiornik dojrzał bo jak spojrzeć na historię tego gigantycznie przedawkowanego WA startu to i NH4 było poza skalą i NO2 poza skalą a NO3 ponad 40ppm.

Dziś mamy NH4 i NO2 na poziomach czułości testów JBLa.

Dlaczego NO3 przez 6 dni nie wzrosło - myślę że z trzech powodów.

1/ 6maja po ostatniej dużej wymianie wody pozostało niewiele azotynów NO2 - 0,3ppm do przerobu na NO3.

2/ Przez ten tydzień nie było ryb i nowego żródła azotu a nawet te roślinki jakie tam są cośtam tego azotu zasymilowały.

3/ Konia z rzędem temu kto odrózni na teście JBLa czy jest 7,5 czy 9 jak róznica koloru między 5-10 jest tak subtelna że tylko kobieta jest w stanie to ocenić. Swoją drogą ocena że jest 7,5ppm NO3 jest wątpliwa z zasady.

tak czy siak nie dociekaj dlaczego NO3 nie wzrosło i nie dziel włosa na czworo bo za chwilę będziesz miał NO3 w nadmiarze tylko wpuszczaj ryby.:D

Opublikowano

Panie, Panowie,

18.05 wpuściłem swoje wytęsknione ryby (20 sztuk, 1-4cm). Na początku dostały jeść cztery razy - chciałem je podkarmić bo miały zapadnięte brzuszki :-/. Dodam, że cały pokarm został zjedzony. Wczoraj i dziś już normalna dawka jedzenie (dwa razy dziennie).

Dziś rano pomierzyłem wodę:

NH4 - 0,05

NO2 - 0,05 - 0,1

NO3 - 10-20

i tu właśnie mam pytanie kontrolne, czy skok NO2 jest normalny? A biologia "adaptuje się" do większej ilości życia w akwarium (większej ilości NH4/3).

Na mój "niedoświadczony rozum" wygląda to na normalną sytuację i wydaje mi się, że teraz należy tylko czekać i mierzyć NO2/3...

Dodam ze ostatnie pomiary przed wpuszczeniem ryb robiłem 17.05 i było:

NH4 - 0,05

NO2 - 0,01 - 0,02

NO3 - 7,5

Paweł

Opublikowano

To normalne jak się ma tak bardzo dokładny test jak JBLa - na innych testach ten minimalny wzrost NO2 często nie wychodzi choć jest moim zdaniem zawsze w takiej sytuacji nawet jak "dotrzesz" biologię kilkakrotnie. Wpuszczenie do nowo wystartowanego nawet doskonale baniaka zawsze wprowadza nowe porządki w biologii.

I dobrze że wychodzi bo wiesz że teraz około miesiąca przed twoją biologią by okrzepła i dostosowała się do wpuszczonego życia.

Za kilka dni zejdzie do poziomu 1-2 kolorku na JBLu:D i tak już zostanie.

Dbaj o utrzymywanie NO3 na poziomie 10-20ppm - nie przekarmiaj ryb by im brzuchy puchły stosuj karmienie 2x dziennie tyle by w pół minuty było czysto a one sygnalizowały - jeszcze.

Raz w tygodniu całodzienna głodówka.

osiągnięć i powodzenia w hodowli:D

Opublikowano
  p.peter1 napisał(a):
i tu właśnie mam pytanie kontrolne, czy skok NO2 jest normalny? A biologia "adaptuje się" do większej ilości życia w akwarium (większej ilości NH4/3).

Jak biologia nie jest w 100% gotowa to normalny :D Dlatego zawsze proponuję danie bakteriom "coś do przemielenia" od razu po tym jak cykl się zamknie.

Opublikowano
  Greekzi napisał(a):
Jak biologia nie jest w 100% gotowa to normalny :D Dlatego zawsze proponuję danie bakteriom "coś do przemielenia" od razu po tym jak cykl się zamknie.

Już nie chciałem o tym pisać, aby nie narazić się deccorativo :-)...

Na ale, po tym jak deccorativo napisał, abym wpuszczał ryby, to moja małżonka powiedziała :-), że mam "jeszcze raz sprawdzić, czy aby na pewno biologia działa przed wydaniem 400zł na ryby :-). Więc wlałem ~0,5ml WA, właśnie 12.05. Czyli moja biologia została pobudzona (i "przetrawiła" amoniak przez 5 dni) jeszcze przed wpuszczeniem ryb...

Paweł

Opublikowano

Pawle nie strasz dzieci deccorativo :D to nie Baba Jaga - a mnie nie narażasz się ale tylko potwierdzasz co napisałem.;) Szacun szanownej małżowince za przezorność i cierpliwość.

Możesz kilka razy " przetrzeć biologię" ( może też być "przemielenie") a i tak po wpuszczeniu ryb wahnięcie na NO2 JBLu będzie po wpuszczeniu całej obsady na raz. Doświadczenia z innych biotopów mogą być inne.:rolleyes: tu piszemy o Malawi ewentualnie Tanganice ale to już po cichutku:D

Tak jakby temat się wyczerpał bo start się dawno zakończył.

sukcesów w hodowli życzę.

Opublikowano
  deccorativo napisał(a):
...Tak jakby temat się wyczerpał bo start się dawno zakończył.

sukcesów w hodowli życzę.

Dokładnie, temat do zamknięcia.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :-)

Paweł