Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czemu nie pojawiło się NO3? Czy to rzeczywiście była zasługa roślin?

Moim zdaniem to zasługa roślin,które w głównej mierze pobierają substancje odżywcze albo bezpośrednio z toni wodnej, albo też przez korzenie z podłoża,w twoim przypadku pobierały azot który kryję się pod postacią NO3,NH4...Są też inne pierwiastki które pobierają rośliny jak np.bor,wapń,miedź,żelazo,mangan,siarka,fosfor,potas,magnez itd...

Dlatego też posiadacze akwariów roślinnych muszą dodatkowo nawozić swoje akwaria mikro i makroelementami które rośliny pobierają,żeby uzupełnić ich niedobory ;)...

Opublikowano

Niewątpliwie zbiornik dojrzał bo jak spojrzeć na historię tego gigantycznie przedawkowanego WA startu to i NH4 było poza skalą i NO2 poza skalą a NO3 ponad 40ppm.

Dziś mamy NH4 i NO2 na poziomach czułości testów JBLa.

Dlaczego NO3 przez 6 dni nie wzrosło - myślę że z trzech powodów.

1/ 6maja po ostatniej dużej wymianie wody pozostało niewiele azotynów NO2 - 0,3ppm do przerobu na NO3.

2/ Przez ten tydzień nie było ryb i nowego żródła azotu a nawet te roślinki jakie tam są cośtam tego azotu zasymilowały.

3/ Konia z rzędem temu kto odrózni na teście JBLa czy jest 7,5 czy 9 jak róznica koloru między 5-10 jest tak subtelna że tylko kobieta jest w stanie to ocenić. Swoją drogą ocena że jest 7,5ppm NO3 jest wątpliwa z zasady.

tak czy siak nie dociekaj dlaczego NO3 nie wzrosło i nie dziel włosa na czworo bo za chwilę będziesz miał NO3 w nadmiarze tylko wpuszczaj ryby.:D

Opublikowano

Panie, Panowie,

18.05 wpuściłem swoje wytęsknione ryby (20 sztuk, 1-4cm). Na początku dostały jeść cztery razy - chciałem je podkarmić bo miały zapadnięte brzuszki :-/. Dodam, że cały pokarm został zjedzony. Wczoraj i dziś już normalna dawka jedzenie (dwa razy dziennie).

Dziś rano pomierzyłem wodę:

NH4 - 0,05

NO2 - 0,05 - 0,1

NO3 - 10-20

i tu właśnie mam pytanie kontrolne, czy skok NO2 jest normalny? A biologia "adaptuje się" do większej ilości życia w akwarium (większej ilości NH4/3).

Na mój "niedoświadczony rozum" wygląda to na normalną sytuację i wydaje mi się, że teraz należy tylko czekać i mierzyć NO2/3...

Dodam ze ostatnie pomiary przed wpuszczeniem ryb robiłem 17.05 i było:

NH4 - 0,05

NO2 - 0,01 - 0,02

NO3 - 7,5

Paweł

Opublikowano

To normalne jak się ma tak bardzo dokładny test jak JBLa - na innych testach ten minimalny wzrost NO2 często nie wychodzi choć jest moim zdaniem zawsze w takiej sytuacji nawet jak "dotrzesz" biologię kilkakrotnie. Wpuszczenie do nowo wystartowanego nawet doskonale baniaka zawsze wprowadza nowe porządki w biologii.

I dobrze że wychodzi bo wiesz że teraz około miesiąca przed twoją biologią by okrzepła i dostosowała się do wpuszczonego życia.

Za kilka dni zejdzie do poziomu 1-2 kolorku na JBLu:D i tak już zostanie.

Dbaj o utrzymywanie NO3 na poziomie 10-20ppm - nie przekarmiaj ryb by im brzuchy puchły stosuj karmienie 2x dziennie tyle by w pół minuty było czysto a one sygnalizowały - jeszcze.

Raz w tygodniu całodzienna głodówka.

osiągnięć i powodzenia w hodowli:D

Opublikowano
i tu właśnie mam pytanie kontrolne, czy skok NO2 jest normalny? A biologia "adaptuje się" do większej ilości życia w akwarium (większej ilości NH4/3).

Jak biologia nie jest w 100% gotowa to normalny :D Dlatego zawsze proponuję danie bakteriom "coś do przemielenia" od razu po tym jak cykl się zamknie.

Opublikowano
Jak biologia nie jest w 100% gotowa to normalny :D Dlatego zawsze proponuję danie bakteriom "coś do przemielenia" od razu po tym jak cykl się zamknie.

Już nie chciałem o tym pisać, aby nie narazić się deccorativo :-)...

Na ale, po tym jak deccorativo napisał, abym wpuszczał ryby, to moja małżonka powiedziała :-), że mam "jeszcze raz sprawdzić, czy aby na pewno biologia działa przed wydaniem 400zł na ryby :-). Więc wlałem ~0,5ml WA, właśnie 12.05. Czyli moja biologia została pobudzona (i "przetrawiła" amoniak przez 5 dni) jeszcze przed wpuszczeniem ryb...

Paweł

Opublikowano

Pawle nie strasz dzieci deccorativo :D to nie Baba Jaga - a mnie nie narażasz się ale tylko potwierdzasz co napisałem.;) Szacun szanownej małżowince za przezorność i cierpliwość.

Możesz kilka razy " przetrzeć biologię" ( może też być "przemielenie") a i tak po wpuszczeniu ryb wahnięcie na NO2 JBLu będzie po wpuszczeniu całej obsady na raz. Doświadczenia z innych biotopów mogą być inne.:rolleyes: tu piszemy o Malawi ewentualnie Tanganice ale to już po cichutku:D

Tak jakby temat się wyczerpał bo start się dawno zakończył.

sukcesów w hodowli życzę.

Opublikowano
...Tak jakby temat się wyczerpał bo start się dawno zakończył.

sukcesów w hodowli życzę.

Dokładnie, temat do zamknięcia.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc :-)

Paweł