Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem w trakcie zamawiania tzw"leniucha" do podmian wody.Chciałem przy okazji zamówić jeden korpus 10 więcej i wkład sznurkowy,korpus chce zastosować jako prefiltr do jbl e901 (jako mechanik).I tutaj proszę o radę czy taki korpus z wkładem zda egzamin jako filtr mechaniczny;)

Opublikowano

Tak, będzie to działać, poszukaj na forum dokładniejszych opisów. Ja chciałem zrobić ten model filtracji, ale w końcu namówiłem się na filtrację opartą na filtrze kasetowym.

Polecam ;)

Opublikowano

Zamiast wkładu sznurkowego daj wkład z gąbki 45 ppi, okrągły 30x7 cm z otworem jeśli dobrze pamiętam 25mm. Odwijasz sznurek z rdzenia a na rdzeń naciągasz gąbkę.

WKŁAD FILTRACYJNY GĄBKA 30x7 cm PPI 45 (6116212899) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img15.allegroimg.pl/photos/400x300/61/16/21/28/6116212899@@AMEPARAM@@15@@AMEPARAM@@61/16/21/28@@AMEPARAM@@6116212899

• Dziękuję 1
Opublikowano
Tak, będzie to działać, poszukaj na forum dokładniejszych opisów. Ja chciałem zrobić ten model filtracji, ale w końcu namówiłem się na filtrację opartą na filtrze kasetowym.

Polecam ;)

Myślałem nad filtrem kasetowym ,ale pod koniec roku planuję przejście na 720 na narurowcu. To teraz szkoda kasy wydawać na kaseciaka

-- dołączony post:

Zdać może i zda egzamin,ale kosztem zmniejszonego przepływu wody ;)...

Planuje wyjąć wszystkie gąbki i zostawić tylko samą biologię ,myślę że przepływ aż tak drastycznie nie spadnie .

-- dołączony post:

Opublikowano
A wiesz ile masz azotanów NO3 w kranówie zmierzone kropelkami JBLa?

Osobiście nie mierzyłem ,pózniej jak będę w domu to wstawię raport badań wody z mojej miejscowości

Opublikowano

szczis83 właśnie uruchomiłem taki prefiltr na narurowcu i po wszystkich testach doszedłem do

satysfakcjonującego mnie rozwiązania.

Kupiłem korpus z przyciskiem odpowietrzenia i to był błąd ponieważ w prefiltrze panuje podciśnienie a odpowietrznik projektowany jest na nadciśnienie to kubełek zapowietrzał się gdyż ciągnął lewe powietrze właśnie z odpowietrznika.

Problem rozwiązałem tanim kosztem przycisk odpowietrznika zastąpiłem króćcem M5/fi7 (wcześniej gwintując otwór po odpowietrzniku) na króciec wężyk fi 7 + korek.

Chcesz mieć tanio i dobrze to zastosuj króćce wejściowe i wyjściowe oraz zaworki stosowane do systemów nawadniania - sprzedaje jedna firma z Częstochowy na Allegro.

Co do wkładu to moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest puszka zasypowa bo możesz do niej włożyć co tylko zapragniesz a jej cena jest niższa niż gąbki na rdzeń po sznurku.

Ogólnie rozwiązanie super się sprawdza.