Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam takie pytanko. Kupiłem wszystkie cześci do ustrojstwa razem z purolite. Tylko mam takie pytanie. Od łazienki, do akwarium mam ok. 10-11m. Czy przy takiej długości przewodu nie będzie za dużej straty ciśnienia? Czy będzie ono nadal wystarczająco silne, aby wypchać wodę na koniec? Dodam, że przewód to 3/8'.

Opublikowano

Mam co prawda bez korpusu z Purolite ale za to 20m i wężyk nie 3/8" a 1/4" i leci akurat .

Podłącz i sprawdz bo dobrze jest z 20 l wody przez węgiel przepuścić by wypłukać z niego PO4.

Najpierw leci przez węgiel potem dopiero przez Purolite bo chlor niszczy Purolite

Opublikowano

Tak, wiem.

Tylko jest taki problem, że wcześniej nawet o tym nie myślałem i kupiłem tylko 5m. wężyka :/

I tak się właśnie zastanawiam, czy wgl warto inwestować w większą ilość, czy też sobie odpuścić.

Mam wyjście na 1/4, oryginalny zaworek do filtra RO3. Kupiłem przejściówkę z 1/4 na 3/8 i pewnie z tego będę korzystał, tyle że jest to zimna woda :/

Więc prawdopodobnie będę to robił w ten sposób, że wodę będę dawał do 30L baniek i albo urzyję grzałki do podgrzania wody w środku, albo zrobię to kilka dni wcześniej i umieszczę w pokoju, aby woda miała temperaturę pokojową.

Opublikowano

wybacz ale mam wrażenie że co tylko można było to zrobiłeś nie tak.

woda zimna zamiast mieszanej z natrysku od razu ciepła, przejściówka z 1/4" więc hamuje przepływ no i te 5m wężyka jak do baniaka  odległość 11m :(

wyszło gorzej niż zwykłe kubłowanie z laniem do wiadra uzdatniacza.

Opublikowano

ja mam 10-12 m wężyka o średnicy 10mm (tyle co 3/8'') i nie ma problemu z ciśnieniem

wlewam zimną wodę poprzez filtry (5u, węgiel i 1u) w tempie ok.3-4l/min przy takim nalewaniu temperatura wody spada o 1 stopień ..

zbiornik 120x50x50, zdarzyło mi się podmieniać 80l jednorazowo i przy nalewaniu tych 80l temp wody spadła o 1 stopień (z 26 do 25 stopni), przy takim tempie wlewania grzałki po prostu zdążą nagrzać wodę :)

Opublikowano

Po to piszę by wiedzieć wcześniej zanim popełnisz błędy.

To się da naprawić - masz prysznic ze słuchawką?  to tam podłacz i dokup wężyka oraz taką złączkę dwu wężyków.

Opublikowano

Powiedzcie mi jeszcze jedną sprawę.

Bo dokupię sobie tego wężyka, zmierzyłem dokładnie i wychodzi jakieś 14m.

Dokupię w zapasie 10, żeby nie brakło. Tylko czy wybrać resztę wężyka też 3/8cala, czy 1/4?

Gdy wybiorę 1/4 to powinno być większe ciśnienie na końcu, zgadza się?

Co o tym sądzicie?

Opublikowano
5 minut temu, luki174 napisał:

Tylko czy wybrać resztę wężyka też 3/8cala, czy 1/4?

Gdy wybiorę 1/4 to powinno być większe ciśnienie na końcu, zgadza się?

Co o tym sądzicie?

Moim zdaniem to bez znaczenia czy wężyk ma 3/8 czy 1/4 cala,ciśnienie zrobi swoje i tyle...

Opublikowano
2 minuty temu, egon44 napisał:

Moim zdaniem to bez znaczenia czy wężyk ma 3/8 czy 1/4 cala,ciśnienie zrobi swoje i tyle...

No właśnie nie wiem, bo jeśli zmniejszysz z większej średnicy na mniejszą, to teoretycznie woda powinna bić większym ciśnieniem. A w przeciwną stronę jest na odwrót, zmniejsza się ciśnienie. Tyle, że tutaj to są różnice mm i dlatego pytam, co będzie lepszym rozwiązaniem ;)

Opublikowano

czym mniejsza średnica rury i większa długość rury co w niej płynie woda tym większy spadek ciśnienia na wylocie czyli tym mniej będzie wylatać:( l/h

Ustrojstwo to nie jest wąż do podlewania ogródka by sikał aż do sąsiada - to ma starczać od łazienki do baniaka i pozwalać nalewać powoli ciepłą wodę bez chloru , chloraminy i metali ciężkich a jak ktoś ma w kranie ponad 10ppmNO3 to wodę bez NO3.

Oczywiście nie wpisałeś miejscowości w swój profil i nigdy nie podałeś czym mierzysz to NO3 i ile masz w baniaku a ile NO3 w kranie. Robisz wersję z Purolite i koniec - a czy to uzasadnione nie piszesz.

luki od początku kombinujesz jak koń pod górę.

Masz w temacie w pierwszym poście dokładnie podane co i gdzie kupić i tam było napisane jak wół by wężyk kupić 3/8" i wszystko do 3/8" a długość wężyka z nadmiarem od łazienki do baniaka.

teraz latasz po sklepach, sztukujesz coś spieprzył a pytasz o rzeczy oczywiste - zrób ty jak w sprawdzonym opisie.