Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się nad obsada 3-gatunkową w akwa 240l(120x40x50). Obecnie pływa 13 sztuk młodych saulosków oczywiście zostanie to zredukowane do liczby 2+6. Chciałbym dokupić ze dwa gatunki rybci, mianowicie chodzi mi o Pyszczaki Acei oraz pyszczaki Aulonocara. Moim celem jest doprowadzenie do 2+6 Saulosi, 1+4 Acei oraz 1+4 Aulonocara. Jeśli chodzi o Aulonocary to niestety nie wiem jaki to bedzie konkretnie gatunek bo ogólnie są młodziaki wszystkie niewybarwione i nie wiadomo od jakiego samca:P. (być może bedzie to Firefish, marmalade cat , nyasa albo ob peacock). Chciałbym się dowiedzieć czy taka obsada ma sens ? Z góry dzieki za sugestie :)

Opublikowano

Osobiście bym nie łączył Aulonocary z Saulosi. Gatunki odmienne żywieniowo. Rdzawy i Saulosi jak najbardziej będą dobrze wyglądać. Jeśli chcesz trzeci gatunek to polecam Cynotilapia Hara Gallireya Reef, piękny samiec i nawet ładne samice.

Opublikowano
A gdybym połączył saulosi z aulonocarami i rdzawymi ?

Ja bym odpuścił sobie aulonocarę i poszedł bym w obsadę dwu gatunkową ale w układzie wielosamcowym z saulosi i rdzawym...

Saulosi 2+5/6

Rdzawy 2+5/6

Ewentualnie zamiast rdzawego dałbym Pseudotropheus cyaneorhabdos(maingano) ,lub Labidochromis sp. 'perlmutt' ...

Opublikowano
Ja bym odpuścił sobie aulonocarę i poszedł bym w obsadę dwu gatunkową ale w układzie wielosamcowym z saulosi i rdzawym...

Saulosi 2+5/6

Rdzawy 2+5/6

Ewentualnie zamiast rdzawego dałbym Pseudotropheus cyaneorhabdos(maingano) ,lub Labidochromis sp. 'perlmutt' ...

Wielosamcowość jest dobra tylko i wyłącznie wtedy, kiedy mamy więcej niż 3 samce. Dlatego że dwa są ładnie wybarwione, a trzeci blady.

Ja w 240l miałem 3 + 6 saulosi, i tak bym Ci polecił ale dodatkowo możesz wrzucić jakąś małą parkę jakieś aulonki ;)

Opublikowano
Wielosamcowość jest dobra tylko i wyłącznie wtedy, kiedy mamy więcej niż 3 samce. Dlatego że dwa są ładnie wybarwione, a trzeci blady.

Ja w 240l miałem 3 + 6 saulosi, i tak bym Ci polecił ale dodatkowo możesz wrzucić jakąś małą parkę jakieś aulonki ;)

Eee no bez przesady,są też takie osoby co posiadają układy z dwoma samcami,i oba są pięknie wybarwione ;)...

Dodatkowo na tą chwilę sam posiadam saulosi w układzie 3+7 i wszystkie samce są wybarwione i żaden z nich nie jest blady,więc to nie jest aż tak pewne...

Ale oczywiście może tez tak być jak piszesz...

Moim zdaniem w głównej mierze wszystko zależy od aranżacji w zbiorniku,gdzie przy dobrze ułożonych kamieniach,w przypadku dwóch lub trzech samców każdy z nich znajdzie sobie rewir(nie zakłócając innemu samcowi rewiru),wtedy wszystkie będą wybarwione...

Co innego jak dwa samce znajdą sobie rewiry a trzeci nie,to wiadomo że będzie zdominowany,i w konsekwencji straci kolor ;) ...

• Dziękuję 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Chciałbym się poradzić was jakie gatunki pyszczakow mogą być z aulonocara?A jakie z gatunki z protomelasa boadzulu Red? pozdrawiam.

Bo mam bałagan w akwarium bo mam złe dobrana obsadę i chce się doradzić co do czego i z czym