Skocz do zawartości

Problem z wodą!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skimmer skimmerem ale woda dalej mętna będzie. A jak woda mętna to i tafla również stąd wrażenie, że skimmer nie działa.

Ja również borykałem się ostatnio z mętną wodą po 2 tygodniowej nieobecności na przełomie grudnia i stycznia. Jak wróciłem zrobiłem podmianę z czyszczeniem gąbek i zaczął się cyrk. Woda zmętniała. Jednak nie robiłem jakichś specjalnych zabiegów poza standardowymi czyli podmiana i wymiana mechaników w narurowcu. Dopiero po około 3 tygodniach wszystko wróciło do normy i woda klarowna.

Tak więc zalecam cierpliwości choć czasami nerw człowieka strzela jak robi się wszystko jak należy a woda zamienia w mleko.

Opublikowano

Problem mętnej wody to IMHO najtrudniejszy problem do rozwiązania bo mnogość i złożoność przyczyn tak mechanicznych, mineralnych i biologicznych utrudnia identyfikację przyczyny lub kilku przyczyn na raz.

Wygląda że u ciebie przyczyna leży w biologii ale nie nitryfikacyjnej.

300l baniak więc ok 250l wody i brak info o obsadę, ilość i wielkość ryb.

Podaj takie dane ale tylko kropelkami JBLa jak nie masz - nie podawaj.

1/ kranówa po odstaniu w szklance 2 dni - pH zakresu 7,4-9 oraz KH, NO3

2/ to samo zmierzone w baniaku bez odstania oczywiście.

3/ podnieś powrót z kubła i złap czas nalewania np do butelki pet 2l i wylicz faktyczny przepływ przez kubeł w l/h

4/ podaj ilość i częstość podmian wody oraz jak, ile i czym karmisz ryby

Podejrzewam ogromne, skumulowane zanieczyszczenia organiczne - w efekcie wysoki poziom CO2 a niski tlenu O2 co na styku z powierzchnią daje bombę biologiczną. Szybciej powstaje film i drobiny niż filtracja i skimmer daje radę to usuwać ale to tylko moje przypuszczenia nie potwierdzone pomiarami. Chyba że masz baniak otwarty bez pokrywy a żona codziennie odkurza dom taką szczotką z piór koguta:D

Spróbuję jako odrębny temat napisać taki algorytm postępowania w takich tematach i skonsultować przed publikacją z kilkoma kolegami którzy w takiej walce mają największe doświadczenie by nie wywołać nie potrzebnej burzy mózgów.:D

Opublikowano

...z tego co wiem to taką wodę kolega miał już w momencie zalewania zbiornika ale liczył ,że to się usunie za pomocą filtrów. Później to już pewnie jakaś spirala problemów w związku z tym. Kiedyś tak miałem jak jako podłoże zastosowałem jakiś biały żwirek.. Dopiero zmiana na zwykły piasek ( nie w Malawi choć też tu zmieniałem) spowodowała to ,że problem zniknął jak ręką uciął.

Opublikowano
...z tego co wiem to taką wodę kolega miał już w momencie zalewania zbiornika ale liczył ,że to się usunie za pomocą filtrów. Później to już pewnie jakaś spirala problemów w związku z tym. Kiedyś tak miałem jak jako podłoże zastosowałem jakiś biały żwirek.. Dopiero zmiana na zwykły piasek ( nie w Malawi choć też tu zmieniałem) spowodowała to ,że problem zniknął jak ręką uciął.

Dokładnie tak już pierwsze cm wlewanej wody mogłem już zauważyć robiący się pył na powierzchni i drobinki ale dokładnie tak liczyłem że się unormuje wymieniłem gąbki na ppi45 teraz mam nawet skimmer i też nie chce tego zebrać a gdy włoże ręke do akwa wziąc filtr czy nawet gdy ryby podpłyną do powierzchni jest ruch wody i z tych całych drobinek robią sie dosłownie miliony mnóstwo tego rozpyla się po całym zbiorniku mnóstwo białych drobinek. Tak jakby pierw były skupione przy powierzchni a jak ryby dotkną lustra to dosłownie jakby ktoś dosypał szufelkę tych drobin.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wczoraj właśnie zmieniłem miejsce skimmera ale nic. Ogólnie mogę rozbić tą taflę bąbelkami ale wtedy po prostu te białe drobiny latają po całym akwa a wygląda to tak jak się do szklanki wode wleje i w pierwszych sekundach jest taka biaława od chloru tylko że tu są takie drobniusie drobiny. Akwarium oczywiście z pokrywą. Mieszkam w Strykowie. Obsada to 16ryb w wieku 13miesięcy już systematycznie podchodzące do tarła, gatunki podawałem w poprzednim poście. Złoża biologiczne to jbl micromec, purigen,ceramika, grys koralowy. Gąbeczka na mechaniku ppi45. Jeszcze rok temu miałem 60l akwa z różnymi małymi rybkami i woda przy filterku chyba fan aquael kryształ choć nie miałem roślin ale jako podłoże był drobny żwirek.

Opublikowano

..przeczytaj post 17...Może masz podobnie ustawiony skimer. Ale spróbuj go odsunąć jak najdalej od wylotu wody z kubełka czy też mechanika ( nie wiem gdzie masz). Upewnij się ,że skimer w ogóle działa. Tak naprawdę wątpię aby to było przyczyną ale próbować warto...Poczytaj o problemach Inmara i zobacz jak on sobie poradził.

Opublikowano

No jeszcze trochę pokombinuje bo restartu baniaka nie chce mi się robić w celu wymiany piasku. Poczekam jeszcze cierpliwie. W ostateczności restart jak mi pomysłów braknie.

Opublikowano
No jeszcze trochę pokombinuje bo restartu baniaka nie chce mi się robić w celu wymiany piasku.
..

...trudno to nazwać restartem w pełnym znaczeniu. Trochę parametry Ci się "bujną" i tyle. Dodasz 2 ampułki Prodibio BioDigest i za dwa dni zapominasz o tym ,że piasek zmieniałeś. Oczywiście nie namawiam. Decyzja i tak będzie Twoja.