Skocz do zawartości

Problem z wodą!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w akwarium od tamtego czasu czyli od jakiś 3miesięcy nie grzebałem jedynie raz na tydzien płuczę gąbke w wodzie z akwa, gąbka ppi45 tak skimmer też mam i film cały czas jest. Robiłem test z wodą w szklance i woda po krótkim czasie jest klarowna na powierzchni jest cały pył. Próbowałem przyciemniać baniak na kilka dni niestety efekt taki sam i dlatego proszę o radę.

Opublikowano

Dlaczego skimmer nie działa? U mnie po 5 mam minutach tafla czysta. Odkręcony jest na max? Z boku ma regulację... Gąbka w nim czysta i oryginalna? Może zmień mu miejsce bo skimmer musi działać. Masz ewidentnie problem z ustawieniem filtracji. Zrób zdjęcie lub opisz dokładnie gdzie masz wloty i wyloty kubła oraz gdzie jest skimmer i aquael.

Czy aquael działa z rurką napowietrzającą?

Opublikowano

Również jestem tego samego zdania co JemioloSeba,że masz problem z złym ustawieniem cyrkulacji w swoim zbiorniku...

Koniecznie daj fotkę lub nakręć filmik jak masz ustawione wloty,wyloty z filtrów...

Jeśli miałbyś wszystko dobrze ustawione to cały syfek trafiał by gdzie powinien,a tak krąży po całym baniaku...

Jeszcze nawet dodatkowo wsadziłem aquael unifiltr mówię może coś się poprawi gdzie tam nic a nic.
Sam posiadam unifiltr 1000l/h,gdzie dodatkowo do koszyka z niego dałem watolinę...

Od razu nastąpiła widoczna poprawa w klarowności wody...

Spróbuj może u ciebie się sprawdzi...

Ale przede wszystkim dobre ustawienie cyrkulacji jest drogą do sukcesu w uzyskaniu klarowności wody ;)...

Ps...W twoim innym poście http://forum.klub-malawi.pl/ustawienie-filtracji-kamieniolomie-t26866.html planowałeś zmianę ustawienia kamoli,może też tam wklej zdjęcie jak obecnie ono wygląda...

Może też być problem z cyrkulacją,przy złym ustawieniu kamieni...

Opublikowano

Mechanik po prawej stronie ustawiony wylotem do góry, wlot biologa na tej samej stronie z prefiltrem i w tym samym rogu również skimmer ustawiony na najmniejszą moc który zasysa z powierzchni ale również pluję tą rozbitą błoną a ona zaś wraca na powierzchnie koło się zamyka. Wylot biologa po lewej stronie skierowany na przednią szybę.

Opublikowano
Ustaw skimmer na maxa i niech czyści taflę.

Sebastian..skimer na maxa ustawiony będzie skutkował bąbelkami wydmuchiwanymi ze skimera. Jeżeli nic nie zakłóca ssania jego to lepiej dać na minimum ( tak mam) . Ja skimer mam z drugiej strony jak wylot AC2000 . Dlaczego? Bo nic nie zakłóca jego zasysania gdy jest na minimum. Ostatnio zauważyłem ,że jakby przestał zbierać film a przyczyna była prozaiczna.. był zbyt blisko przy wylocie z kubełka.. Czasami takie niuanse potrafią sporo namieszać.

Opublikowano

Wszystko zależy od tego jak pływak skimera ustawi się względem poziomu lustra wody w akwarium, jeśli podniesie się za wysoko to wtedy jest zasysane powietrze oprócz wody i przy pełnej mocy lecą bąbelki.