Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obowiązkowo na akwarium musi być szyba lub inny rodzaj zabezpieczenia. Jak non-mbuna podrośnie to dość często będzie się ją zbierać z podłogi. W moim przypadku przy karmieniu musiałbym latać z mopem.

Wydaje mi się, że zamontowanie samej korony może rozwiązać problem.

Opublikowano
Kamienie to fylit.

Gdzie można takie nabyć i jak to wygląda cenowo? Na allegro i olx pusto, a spodobały mi się i chętnie bym ułożył w niwej bańce z 100kg tego.

Opublikowano
Gdzie można takie nabyć i jak to wygląda cenowo? Na allegro i olx pusto, a spodobały mi się i chętnie bym ułożył w niwej bańce z 100kg tego.

Jeżeli masz blisko Sudety to możesz brać do woli :). Często nazywa się to łupkiem szarogłazowym. Może mieć różne odcienie. Nie raz jego kolor podobny jest do tego jaki ma serpentynit.

Opublikowano

W różnych centrach ogrodniczych szukaj, albo w składach kamieni najlepiej. Cena jak to cena zapewne ruchoma.

Nie podajesz w profilu skąd jesteś, w mojej okolicy są przynajmniej dwa polecane miejsca gdzie można nabyć kamień.

Opublikowano

Gorzow wlkp. Znam składy i centra ogrodznicze w okolicy i takich kamieni u nich nie widziałem. Nie chodzi o byle jakie skały, tylko dokładnie takie jakich użyli autorzy tematu.

Opublikowano

Dziękujemy za pozytywne opinie;) . A teraz odpowiedzi. Z odchodami nie ma żadnego problemu, przy pompie 3000l/h jest na tyle silny ruch wody, że nic się nie odkłada i wszystko wpada do filtra. Jeśli chodzi o odkryte akwaria, to takie nam się podobają, żadnej korony nie przewidujemy, nigdy nie mieliśmy problemu z wyskakującymi rybami ale oczywiście jeśli w przyszłości zajdzie taka potrzeba to przykryjemy akwarium szybą;) . Kamienie to jak już pisałem łupek fylitowy, na sucho wygląda na czarny a po włożeniu do akwarium wygląda tak jak na zdjęciu, jest bardziej szary, to nasz ulubiony rodzaj kamienia do akwarium:)

Opublikowano
Gorzow wlkp. Znam składy i centra ogrodznicze w okolicy i takich kamieni u nich nie widziałem. Nie chodzi o byle jakie skały, tylko dokładnie takie jakich użyli autorzy tematu.

Oba składy które znam oferują Fylit, czy też Filit nie wiem która w końcu jest poprawną nazwą.

Jak widzisz jest to także mój wystrój baniaka.

Ja kupowałem w http://www.brzozowyraj.pl/ niestety z racji odległości raczej poza Twoim zasięgiem, a kupowanie w ciemno wystroju, to jak picie przez skajpa :)da się, ale lepiej na żywo :).

Ja płaciłem 5zł za docinany (płaskie na równo zeszlifowane spody) i zdaje się 2zł za zwykłe.

Cena za kg.

Sorki za OT.