Skocz do zawartości

Nowe 300L z okolic Płocka

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj.

Ja tylko zwrócę Twoją uwagę na dwie kwestie. Na pewno zapoznałeś się ze wszystkimi rodzajami filtracji. Każdy ma swoje plusy i minusy. Minusem rozwiązania, które wybrałeś jest to, że będziesz miał kłopot ze zmianą aranżacji, konkretnie ze zmianą tła. Ja, dla przykładu, przez ponad trzy lata miałem tło strukturalne (gotowe), teraz mam niebieskie spienione pcv, a za jakiś czas mogę mieć czarne. Kwestia wymiany jest banalna. U Ciebie już taka banalna nie będzie.

Druga kwestia to stolik. Stolik na metalowych nogach wygląda na pewno lżej, ale w szafce pod akwarium możesz trzymać wszystkie szpargały związane z akwarium (choćby pokarmy, testy), a z czasem może uzbierać się tego trochę :)

Może to co napisałem nie ma dla Ciebie znaczenia, ale uznałem, że warto Ci zwrócić na to uwagę.

Na koniec, rób akwarium jak największe. To będzie na lata, więc jeśli teraz nie wykorzystasz każdego centymetra, każdej możliwości, to za jakiś czas będziesz żałował...i żona z Tobą :)

Powodzenia.

Witam,

Witaj.

Ja tylko zwrócę Twoją uwagę na dwie kwestie. Na pewno zapoznałeś się ze wszystkimi rodzajami filtracji. Każdy ma swoje plusy i minusy. Minusem rozwiązania, które wybrałeś jest to, że będziesz miał kłopot ze zmianą aranżacji, konkretnie ze zmianą tła. Ja, dla przykładu, przez ponad trzy lata miałem tło strukturalne (gotowe), teraz mam niebieskie spienione pcv, a za jakiś czas mogę mieć czarne. Kwestia wymiany jest banalna. U Ciebie już taka banalna nie będzie.

Druga kwestia to stolik. Stolik na metalowych nogach wygląda na pewno lżej, ale w szafce pod akwarium możesz trzymać wszystkie szpargały związane z akwarium (choćby pokarmy, testy), a z czasem może uzbierać się tego trochę :)

Może to co napisałem nie ma dla Ciebie znaczenia, ale uznałem, że warto Ci zwrócić na to uwagę.

Wybór na kaseciaka padł z dwóch powodów, koszta oraz to, że woda nie opuszcza zbiornika. To na razie plany, jeszcze nic nie jest przesądzone :) Tak jak w przypadku stolika. Rozwiązanie decco jest fajne ale jego lekkość nie idzie w parze z funkcjonalnością, mam na myśli przestrzeń do zmagazynowania potrzebnego stuffu.

A znaczenie ma każda uwaga, podpowiedź a nawet krytyka, byleby doprowadziły do celu :)

Pozdrawiam

Maciek

Mam jeszcze dwa miejsca 150x80 i 190x90 ale boję proponować żonie zmianę miejsca usytowania akwarium

...zrób to póki masz czas jeszcze. Uwierz mi ,że wielu kolegów popełniało i popełnia ten błąd polegający na tym , że po jakimś czasie mając możliwości które mieli wcześniej dopiero po zainstalowaniu zbiornika kombinują aby jednak zrobić większy co wiąże się z ponownymi kosztami. Postaraj się przekonać żonę.. Jak się uda to będzie super..a jak nie to trudno...przynajmniej próbowałeś.

Odniosę się jeszcze tylko do argumentacji wyboru filtracji.. Każda jedna filtracja będzie OK o ile spełni swoje zadanie..ale nie to chciałem powiedzieć. Dla mnie nie jest argumentacją ,że woda nie opuści zbiornika..bo owszem, nie opuści. Ale co powiesz jak pęknie Ci szkło..? Do wanny można wsadzić akwa i też woda nie opuści wanny. Znam zalety kaseciaka , sam go polecam mimo ,że nie stosuje ale nie używam tego argumentu bo patrząc na całe akwa gdzie łatwo zbić ( w miarę) szybę to trochę dziwny jest taki argument . Ma dużo innych zalet które mnie bardziej przekonują.

A znaczenie ma każda uwaga, podpowiedź a nawet krytyka, byleby doprowadziły do celu :)

Ja na pewno a pozner chyba:?: nie mamy już małych dzieci.:D ale wy młodziankowie:D tak

Wiesz jak niebezpieczne jak się malec dobierze do szafki z karmą i wsypie podglądając tatusia wszystko z pudełka do baniaka. Równie niebezpieczne jest trzymanie tam testów bo obecne pokolenie już radzi sobie z pokonaniem tych zabezpieczeń.:D Trzymanie substancji żrących lub nawet trujących w szafce w zasięgu dzieci - :rolleyes:

Ja trzymam karmę w szafce kuchennej bo zawsze namaczam nawet płatki spiruliny - pyszczaki to nie pstrągi czy lipienie i nie powinny jeść z powierzchni.

Brak takiego schowka- rupieciarni mobilizuje by nie kupować czegoś co się kiedyś przyda ale sam i koniecznie z żoną oceńcie moją argumentację.

Co do zalet kaseciaka to jeszcze nie wiesz co to blok Purolite i to on daje taką wodę jak na mojej fotce a nie super-chiper filtracje przez góry złóż i gąbek i cuda na kiju.

Kwestia wymiany jest równie banalna jak wymiana tła z czarnego na niebieskie lub odwrotnie - razem z formatką o wymiarze tła kupujesz komplet formatek kaseciaka w tym kolorze za 50zł i kleisz nową - zapewniam ale dziwnie wyjdzie zawsze lepsza wersja:D :D i przekładasz tam wszystko ze starego. Banalnie proste:D

Ja i wielu robi tak nawet bez konieczności wymiany tła np Pleziorro jest z nami od kilku miesięcy a już co najmniej wersja 4.0 kaseciaka:D .

Zrobisz jak będziesz uważał za najlepsze.

Jeśli sprawa kosztów jest bardzo istotna to nawet możesz to swoje 600l zrobić na pompie Atman306 2000l/h za 90 zł + RW4-8 ( ten Atman na prawdę w kaseciaku sika 2000l/h )i kiedyś w przyszłości powrócić do koncepcji z DCT4000 jeśli uznasz że w ogóle trzeba( znawcy tematu 2-3 bieg DCT4000 jak zwykle w kaseciaku pracują to ile l/h??)

Wiesz jak niebezpieczne jak się malec dobierze do szafki z karmą i wsypie podglądając tatusia wszystko z pudełka do baniaka. Równie niebezpieczne jest trzymanie tam testów bo obecne pokolenie już radzi sobie z pokonaniem tych zabezpieczeń. Trzymanie substancji żrących lub nawet trujących w szafce w zasięgu dzieci

.....można zrobić zamknięcie na kluczyk i po sprawie. Ale trzeba połączyć funkcjonalność z estetyką i bezpieczeństwem.

Co do zalet kaseciaka to jeszcze nie wiesz co to blok Purolite i to on daje taką wodę jak na mojej fotce a nie super-chiper filtracje przez góry złóż i gąbek i cuda na kiju.

To jest jedna z opcji, absolutnie niekonieczna. Poza tym chyba w narurowcu też taki blok można założyć.

Co do zmiany tła z pcv, to jeśli masz zdolności manualne, to faktycznie pewnie jest banalne, ale tło strukturalne będzie już większym problemem.

O szafce napisał już Andrzej.

Ja mam blok purolite w narurowcu, Stan również. Wybór należy do założyciela wątku.

W dzisiejszych czasach można tak założyć akwa, że poza rurką zasysową i falownikiem w akwarium nie ma nic więcej ze sprzętu, który niejako może zaburzyć wystrój.

Maćku z Płocka niestety zostałem pokonany :D :D

ale przez trzech doświadczonych malawistów. Rób jak uważasz bo ja spuszczam powietrze w dziale Przedstaw się.

Niestety na pękające akwaria nasuwa mi się tylko taka argumentacja - ubezpieczenie mieszkania od zalania przez pęknięte akwarium jakby się rozkleiło to koniecznie je rozbij bo rozklejenie chyba nie obejmuje:D - albo akwarium z blachy stalowej nierdzewnej ale ogląd jest wtedy ograniczony.:D

Na kłódkę na dżwiczkach szafki nie mam argumentu - no leżę całkowicie:D

zupełnie mnie dobili koledzy tym blokiem który jest absolutnie niekonieczny ale jednak go stosują :D i to wielu.

kończę tym bo już od dawna lecimy w OT i tak za chwilę mod tu wkroczy i zrobi porządek.

powodzenia a co wiedziałem to podpowiedziałem :D

Witam ponownie, po raz ostatni w tym poście.

Dziękuję wszystkim za ciepłe przyjęcie, wszystkie uwagi, komentarze i wszelką krytykę moich planów. Kruszyć kopie i debatować o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą będziemy w poszczególnych działach :)

Pozdrawiam

Maciek

Na kłódkę na dżwiczkach szafki nie mam argumentu - no leżę całkowicie:D

zupełnie mnie dobili koledzy tym blokiem który jest absolutnie niekonieczny ale jednak go stosują :D i to wielu.

Decco, widzę że wysuwasz wnioski na podstawie tego co chcesz przeczytać a nie na podstawie tego co piszą inni. Nikt nie proponował kłódki, może jeszcze wyskoczysz z zasuwą z XVI wieku?

Co do bloku usuwającego NO3 tak używają go ci, którzy nie uważają tego za niezbędne w akwarium ( w tym i ja ). Tak samo jest z oświetleniem, nie jest niezbędne a używają wszyscy.

Odpuść sobie sarkazm bo Twoje zachowanie wygląda jakby ktoś dziecku zabrał łopatkę w piaskownicy.

• Dziękuję 2