Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam akwarium 112 l Tylko Pyszcznaki saulosi 2+6

Mam ryby od niedawna i wydaje mi się ze je źle karmię. Mam płatki Malawi,

3algae i Pokarm roślinny w takich kulkach. Co jeszcze dokupić i jak często karmić?

Myślę że dawałem za dużo, bo woda zrobiła się trochę mętna.

Czy może jest to spowodowane czymś innym? Proszę o odpowiedz

Opublikowano
Witam. Mam akwarium 112 l Tylko Pyszcznaki saulosi 2+6

Mam ryby od niedawna i wydaje mi się ze je źle karmię. Mam płatki Malawi,

3algae i Pokarm roślinny w takich kulkach. Co jeszcze dokupić i jak często karmić?

Myślę że dawałem za dużo, bo woda zrobiła się trochę mętna.

Czy może jest to spowodowane czymś innym? Proszę o odpowiedz

Witam...

Tak na początku to tutaj masz dział dotyczący żywienia ryb http://forum.klub-malawi.pl/zywienie-f120.html

Ale jak już tutaj umieściłeś posta,to odpowiem tobie ;)...

Co do karmienia to podawaj rybom pokarm dwa razy dziennie(rano i wieczorem)...

Karm dosłownie małą szczypta pokarmu,tak aby w ciągu minuty ryby wszystko zjadły...

Widocznie tak jak napisałeś,za dużo karmisz ryby,i stąd masz mętną wodę...

Z tego co wiem to masz tylko filtr zewnętrzny...Wewnętrznego(mechanika)nie masz?

Pokarm masz ok,ale możesz dokupić,jeśli chcesz jakiś pokarm wybarwiający,i to już w zupełności powinno wystarczyć swoim rybom...

Ja swoim saulosi podaje pokarm wybarwiający dokładnie taki http://www.clarias.pl/hikari-cichlid-gold-sinking-mini-100g-pokarm-wybarwiajacy-dla-malych-pielegnic-i-innych-ryb-tropikalnych-p-321.html

Tylko pamiętaj,żeby ten pokarm namoczyć przed podaniem rybom...

Karm nim ryby tylko dwa,lub trzy razy w tygodniu rano...A wieczorem podawaj pokarm roślinny który już posiadasz...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Płatki Malawi to raczej słabej jakości pokarm, Algae to typowo roślinny pokarm nawet ok i te granulki to bez nazwy ciężko ocenić bez nazwy. Możesz dokupić coś na wybarwienie ryb, jeśli nie masz dostępu do pokarmu z górnej półki to na kolor polecam Omega One Color, warto by wprowadzić Spirulinę jako pokarm główny i dokup jakiś typowo mięsny pokarm. Karm dwa razy dziennie w niezbyt dużych dawkach tak by ryby zjadły go w około minutę. Domyślam, się że masz już duże ryby skoro rozróżnisz płeć, więc raz w tygodniu zrób im głodówkę. Na wybarwienie pokarm podaj dwa razy w tygodniu z rana i ze dwa razy w tygodniu mięsny też z rana, roślinne które są łatwiejsze do strawienia podawaj z wieczora.

Co do zmętnienia wody to trudno coś powiedzieć nie mając wiedzy na temat jak długo akwarium pracuje, jaka filtracja no i warto by było podać parametry wody mierzone testami kropelkowymi najlepiej JBL (całkowicie odradzam zooleka)

• Dziękuję 1
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.