Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, mam od 2 lat filtr hw-304b. Do tej pory śmigał ok, jak głośniej to opłukać gąbkę, jak dalej głośno to potrząsnąć- po prostu super filtr..do momentu:)

Od tygodnia strach zasnąć bo mieszkanie zaleje a ubezpieczenia na to nie ma, nieszczelność jest tak mi się wydaje z obserwacji, na wlocie do filtra, łączenie węża z zaworem tak jakby zakrętka była wytarta lub krzywo skręcona ale to nie to.. Co to może być? Drugi przeciek tym razem większy jest na 1/4 powierzchni łączenia kubła i pokrywki, uszczelka jak nowa, wazeliny od groma, jakby po prostu za słabo był w tym miejscu spięty klamrami.

Filtr siedzi w 54l akwa bo musi działać a ze szmatą nie będę pilnował;)

Opublikowano
Dzień dobry, mam od 2 lat filtr hw-304b. Do tej pory śmigał ok, jak głośniej to opłukać gąbkę, jak dalej głośno to potrząsnąć- po prostu super filtr..do momentu:)

Od tygodnia strach zasnąć bo mieszkanie zaleje a ubezpieczenia na to nie ma, nieszczelność jest tak mi się wydaje z obserwacji, na wlocie do filtra, łączenie węża z zaworem tak jakby zakrętka była wytarta lub krzywo skręcona ale to nie to.. Co to może być? Drugi przeciek tym razem większy jest na 1/4 powierzchni łączenia kubła i pokrywki, uszczelka jak nowa, wazeliny od groma, jakby po prostu za słabo był w tym miejscu spięty klamrami.

Filtr siedzi w 54l akwa bo musi działać a ze szmatą nie będę pilnował;)

Może poszukaj do twojego filtra nowych części zamiennych od producenta...

Opublikowano

W filarach HW polecam bardzo dobrze dopasować kosze podczas wkładania, tak aby zatrzaski zamykały się bez wkładania siły, powinieneś tylko czuć jak delikatnie ściągają wieko. Mimo wszytko warto wymienić uszczelkę po dwóch latach użytkowania. Co do zakrętki to może pękła jak ściskałeś nią wąż i jak odkręcasz to pęknięcie się schodzi i go nie widać lub wąż pękł pod nakrętką. Przyjrzyj się uważnie.

Opublikowano

Spróbuj taśma teflonową (taka biała do uszczelniania gwintów) obkleic ten rowek w którym jest uszczelka, ja tak zrobiłem i było dobrze do samego końca używania kubła HW... Tylko musisz wyczuć ile warstw nałożyć żeby było o.k.

Opublikowano

Nie polecam kombinowania przy uszczelkach.Jakieś dwa miesiące temu się o tym przekonałem ścierając wodę z podłogi.Znam też przypadek próby klejenia zaworu wylotowego , która zakończyła się 200 litrami na podłodze, wymianą paneli i zakazem posiadania zbiornika w domu.Moja rada wymienić zużyte części.;)

Opublikowano
Nie polecam kombinowania przy uszczelkach.Jakieś dwa miesiące temu się o tym przekonałem ścierając wodę z podłogi.Znam też przypadek próby klejenia zaworu wylotowego , która zakończyła się 200 litrami na podłodze, wymianą paneli i zakazem posiadania zbiornika w domu.Moja rada wymienić zużyte części.;)

Całkowicie się zgadzam z tobą,zresztą napisałem to już w drugim poście...

Tu masz części do twojego modelu,wymień co potrzeba i po kłopocie...

Części nie są drogie do tych filtrów,więc szkoda kombinowania,a w najgorszym wypadku zalania pokoju lub sąsiada ;)...

https://www.plantagarden.pl/290-czesci-zamienne

Opublikowano

Mój filtr działał bezproblemowo przez równo dwa lata po takiej naprawie, i działał by dalej ale od stycznia zeszłego roku mam kaseciaka i kubły leżą w piwnicy... Ale możesz kupić nowe ... Teraz jest tak, że wszystko się wymienia zamiast naprawiać... ;)

Opublikowano

Rozkręciłem zawór i okazało się że drobinka piasku (jak grzebałem w akwarium) przedostała się przez gąbkę, skurat w złym monencie zakręciłem zawór. Jak dostała się do wyjścia nie wiem, ale po oczyszczeniu zawór nie puścił ani kropli (31h). Natomiast co do przecieku z łączenia kubełka z pokrywą nie wiem co jest na rzeczy. Zdenerwowany palnąłem mocno w filtr i nie cieknie 9h ale jak ktoś kiedyś napisał: strach po piwo wyjść:). Plastik zakładany przed uszczelką (w kubekek) jest pęknięty może tu leży ten szczegół?

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Gdzieś wyczytałem o tych chińczykach że jeśli coś gdzieś cieknie to wazelina kosmetyczna, bo wiadomo nie musi być idealny jak filtry po 700zł. Zalepiłem wręcz uszczelkę wazeliną i po kłopocie już miesiąc nie cieknie;)

Może się komuś przyda.