Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W poście nr 10 następuje typowy atak trolla jak z opisu wikipedii:D


Ach tak? Czyli "atak trolla" to Twoim zdaniem zwrócenie uwagi na błędność Twojego rozumowania? To może powtórzę to jeszcze raz, i nie dla Ciebie, bo wiem że to rozumiesz, tylko może dla innych:

Przytaczasz źródło: http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/zwalczanie-glonow/504-najwaniejsze-czynniki-majce-wpyw-na-rozwoj-glonow.html

I zaznaczasz czynniki mające wpływ na rozwój glonów:

14. Zbyt wysoka twardość wody

[...]

16. Wysokie pH wody


Po czym stwierdzasz

Sam działasz przeciw glonom dając sodę

Więc zaprzeczasz samemu sobie, gdyż właśnie wysokie pH wody będzie sprzyjać rozwojowi glonów, a nie im przeciwdziałać.

Jeżeli to Twoim zdaniem trolling, to pozostaje mi się uśmiechnąć :)

Zresztą zadawałem Ci tutaj na forum już masę pytań, zwracałem uwagę na masę nieścisłości, ale na żadne nie odpowiedziałeś. Choćby odnośnie Twojego startu, który wielbisz jak świętość, a jest dziurawy jak sito :D Ciekawe skąd Twój brak odpowiedzi? Może mój każdy post to trolling? :D Szczerze powiedziawszy czegoś takiego się nie spodziewałem nigdy w życiu! :P Najzabawniejsze, że to Wy mnie obrażacie (bo czymże jest nazywanie kogoś trollem), a to ja jestem tym złym, tylko dlatego, że próbuję wyjaśnić pewne pokutujące w mniemaniu wielu osób mity :)


Szukacie ataku trolla? Znajdziecie go w poście #11, którego Autor wykopał z odmętów mojego posta stwierdzenie, że pyszczaki to "twarde ryby", co jest oczywiście faktem powszechnie znanym, niemniej jak widać Koledze się nudziło :) I z tego wywiązała się cała dyskusja. Jak na talerzu widać, że z mojej strony nie było żadnej złej woli. Odpowiadałem tylko na zadane mi pytania i popierałem owe odpowiedzi argumentacją.

Opublikowano
Przyznam szczerze, że się pogubiłem To co ja Twoim zdaniem sugeruję?

To rzekomo przy twardości 20.

Ba, nawet zalecano podwyższanie twardości wody

Pierwszy link - podają pH 7.9-9.1, a to co ja podaję, czyli 8.5 to dokładnie środek tego przedziału. Najwidoczniej w pracy, którą ja przytaczam, na podstawie pomiarów i ich analizy statystycznej, badacze doszli do takich, a nie innych wyników, może biorąc pod uwagę na przykład odchylenie standardowe. Bo na co trzeba zwrócić uwagę, to pojedyncze pomiary w przytaczanej przeze mnie pracy również zdarzają się poniżej pH=8 Ja temu nie przeczę

Wcześniej twierdziłeś iż woda w jeziorze ma ph. 8,5-8,6 a wszyscy się mylą podając inny szerszy zakres stąd cała dyskusja.

Na tym kończę ze swojej strony tą "dyskusję"

Opublikowano
To rzekomo przy twardości 20.



Mam problem żeby zrozumieć kontekst tego zdania, ale rozumiem, iż twierdzisz, że ktoś sugerował podnoszenie twardości przy 20n. Nie wiem czy ktoś coś takiego sugerował, wiem jedynie, że yaro w swoim poście o tym nie wspominał - a co dokładnie Ad Konings miał na myśli to raczej trzeba by już dokładnie zagłębić się w daną publikację, a nie dywagować :)



Wcześniej twierdziłeś iż woda w jeziorze ma ph. 8,5-8,6 a wszyscy się mylą podając inny szerszy zakres stąd cała dyskusja.

Przeczytaj co wyżej napisałem i zastanów się czy to forum hodowców pyszczaków (których interesują parametry dla pyszczaków), czy forum badaczy/eksploratorów jeziora (których interesuje woda w całym jeziorze) ;)

A ta dyskusja akurat nie miała nic wspólnego z żadnym zakresem, tylko zaczepką Kolegi wyżej, ale oczywiście wychodzi że to ja podjudzam :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.