Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jaki powinien być poprawny poziom piasku ?

Posiadam piasek 099 ułożony z przodu ok 4 tył 8-10 cm czy to nie za dużo ? Czy mogą się tworzyć strefy beztlenowe ?

Opublikowano
Witam. Jaki powinien być poprawny poziom piasku ?

Posiadam piasek 099 ułożony z przodu ok 4 tył 8-10 cm czy to nie za dużo ? Czy mogą się tworzyć strefy beztlenowe ?

Ja u siebie mam 4-6cm grubości podłoża ale nie martw się jak rybki zaczną kopać to ta grubość się zmieni z przodu np 7 z tyłu 10 itd.Strefy beztlenowe możesz zlikwidować przy co tyg.podmianach np wkładając wąż w piasek

Opublikowano
Sypanie grubej warstwy piasku nie ma sensu, nie sadzimy roślin.

Że nie sypiecie to wiem, a ja usypałem bo wyszedł mi fajny efekt głębi a zacząłem się zastanawiać czy nie przesadziłem.

Opublikowano

Ja nasypałem około 6cm równo po całej powierzchni i chyba bardzo dobrze zrobiłem, nie wyobrażam sobie 2-4 cm przy moich rybach, obecnie są górki powyżej 10cm a w innych miejscach jest właśnie około 2. Gdybym wsypał 2 to by prześwitywało dno.

Opublikowano

Grubość piasku to indywidualna sprawa i gusta.

Ale trzeba znać jakiś umiar i wystrój zbiornika wykonać ze smakiem.

Ja mam jakieś 3-4 cm, ryby zrobiły swoje i teraz miejscami jest nawet 7 cm a i 1 cm też się zdarzy.

Opublikowano

Grubość warstwy piasku to również wielkość złoża biologicznego bakterii nitryfikacyjnych . Optymalną grubością wydaje mi się średnio 5-7cm , oczywiście ryby to przekopią po swojemu niemniej ilość piasku pozostanie taka sama .

Opublikowano

Ja mam inne zdanie.

7 centymetrów piasku - wizualnie to plac budowy, piaskownica a raczej hurtownia budowlana - 7 cm ile to mniej wody i zabranej przestrzeni rybom.