Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, choć często zaglądam na to forum i czerpię z niego wiedzę to jeszcze się nie udzielałem. Więc jeżeli popełnię jakieś błędy to proszę o wybaczenie.

Do sedna. Zabieram się za zrobienie systemu filtracji do dopiero zamówionego akwarium 300L. Na podstawie Waszych wypowiedzi zaprojektowałem filtracje, która jest połączeniem narurowca i kubełka. Proszę o Wasze opinie czy to ma szanse działać właściwie ewentualnie co poprawić.

Zastanawiam się czy przepływ przez beczkę nie będzie zbyt duży, czy nie zrobić bajpasa, który spowolni ten przepływ.

Rysunki znajdziecie poniżej

post-17062-14695727902358_thumb.jpg

post-17062-14695727905531_thumb.jpg

Opublikowano

kolego beczka jest za mała:( :( - musi być co najmniej 60 litrów:rolleyes: :D

Tak na marginesie do baniaka 300l wystarcza złoże biologiczne 1 litr i to jest już o 50% za dużo - wystarczy przeczytać ulotkę o Seachem Matrix jak nie wierzysz tam jest podane co ile i na ile ryb tylko pośrednio (bo podali litraż netto baniaka)

cyt 0,5l Matrixa na 200l wody

Opublikowano

Z postów jakie znalazłem na forum wywnioskowałem, że z filtracji nigdy za dużo. Chcę mieć zbiornik jak najmniej obsługowy. Od dwóch lat mam 112l i tylko 4 yellowki i utrzymanie parametrów oraz czystości jest dość trudne przy filtrze MidiKani 800

Opublikowano

nic nie powiem o 4 yellowkach w 80l i 80 cm wody ale zawsze czym mniej wody tym trudniej utrzymać stabilne parametry wody.

Ale to nie polega na gigantycznym złożu i strzelaniu z armaty do muchy a na sensownej i kompleksowej filtracji łącznie z usuwaniem NO3 i PO4 - wtedy dochodzimy do małoobsługowego baniaka.

Dla przykładu w moim kotniku 54l pływa 8 szt tropheusów jest tam 250ml złoża z lawy wulkanicznej oraz 500ml TMBT i woda stale ma NO3 10ppm więc podmianki robię raz na 2-3 tygodnie po 20% wody.

Policz koszt tego co zaplanowałeś z pompą co i weż do porównaia kubeł HW302 + jvp102B o kaseciaku już nie wspomnę.

Opublikowano

Jest jeszcze jeden element na którym mi zależy. Chodzi o to abym w zbiorniku nie miał żadnego filtra mechanicznego więc będę się upierał przy rozwiązaniu z mechanikiem na rurkach. Chyba jednak mnie przekonałeś żeby zrezygnować z beczki, a zastosować w zamian narurowce wypełnione Seachem Matrix.

Jeżeli chodzi o pompę CO to już mam. Kiedyś mi padła w domu na gwarancji, odesłałem i mi wymienili, ale w trakcie kupiłem nową. Więc koszt nie powinien być duży

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @LukasLDZ można prosić o jakieś świeże zdjęcia? Jak to wygląda na żywo. Mi coraz bardziej po głowie chodzi taka filtracja, ale musiałbym kaseciaka jakoś wepchnąć do zakazanego i działającego akwarium. 
    • Długość 100cm, ale jak z szerokością, nie dasz rady wcisnąć kilku centymetrów więcej? Ludzie często w początkach skupiają się na długości, szerokość im ucieka - sam to przerabiałem i jako pierwsze postawiłem 240L zamiast 350L, na które miałem miejsce. Dla mbuny 100x40x50 a 100x50x50 to duża różnica, w tym drugim możesz już trzymać dwa spokojne gatunki. 
    • Kaseciak hula już 10 miesięcy (tanganika, bez roślin). W międzyczasie doszła stała dolewka na poziomie ok 20L/dzień. Konkluzje: - to świetna i bezproblemowa metoda filtracji. - gąbkę czyściłem w tym okresie 3 razy. Pierwszy z ciekawości, drugi gdy trochę opadła woda w komorze pompy i trzeci gdy bardzo obniżył się ten poziom (ok 9 miesiąca pracy). Gąbka ani razu nie wydawała się być mocno zapchana. Wydaje się, że powierzchnia 12x50 cm robi u mnie swoją robotę. Za każdym razem natomiast, miałem w gąbce sporo piasku. Zastosowałem bardzo miałki i drobinki nieco podrywają się przy dnie. - po trzecim czyszczeniu pompa nadal wysysała sporo wody. Wtedy wyczyściłem lawę i matrixa. Tu urosło sporo syfu. Teraz wszystko śmiga jak nowe. - skimmer do komory śmieciowej zbiera film który zatrzymuje się na gąbce. - Azotany - 5, azotyny - 0 Jedyne co być może zmieniłbym w projekcie, to grubość spienionego PVC. Przy 3 mm filtr nieco gubi kształt, zwłaszcza w komorze pompy (widać to na moim zdjęciu z góry). Ale to detal, którego zupełnie nie widać w akwarium i nie rzutuje na pracę filtra. Na tę chwilę nie planuję rozbudowywania filtracji.  
    • Pseudotropeheus elongatus neon spot Labidochromis perllmut często ludziska hodują Chindongo saulosi - ja osobiście nie polecam bo potrafią być naprawdę agresywne  
    • Fakt jest taki że to jest max który mogę wcisnąć. Dlatego myślałem o jedno a miałem nadzieję na dwu gatunkowe. Co do jednego gatunku to co wsadzić z rodziny Mbuny?
    • Tak, nadadzą się 🙂 To jedne z lepszych bakterii dostępnych  na rynku.
    • Po pierwsze witaj na forum KM Moja opinia jest taka. Wszystko jest w porządku oprócz wielkości akwarium. Niestety ale jest za małe. Być może utrzymasz tam harem Pseudotropeheus elongatus neon spot  albo coś podobnej wielkości. Tylko rodzi się pytanie - czy dla Ciebie nowicjusza w tym temacie będzie takie akwarium zadowalające? 5-6 ryb w tym może 2 samce.  Jednogatunkowe jest piękne ale myślę, że trzeba do tego dorosnąć. Pamiętaj, że w małym akwarium ryba nie ma gdzie uciekać. Gnębiona zginie a truchło rozwali biologię w trymiga. Im większe tym paradoksalnie łatwiej Może możesz sobie pozwolić choćby na standardowe 120*50*40 lub 120*50*50?  
    • Cześć. Jako że nie mogę sobie pozwolić na większy baniak to chciałbym zrobić 200l i tu kilka pytań do Was. Jaki 1 lub 2 gatunki do takiego baniaka przy parametrach podanych poniżej? Czy coś zmienić (sprzęt w połowie przyszedł na drugą połowę czekam)?   Parametry wody z kranu (woda wodociągowa) robione testami kropelkowymi jbl: PH - 7,5 GH - 11 (mowa o kroplach) KH - 13 (mowa o kroplach) NO3 - 5 NO2 < 0,01 NH4 <0,05   Osprzęt: Akwa 100x40x50 Filtr Aquael ultramax 1500 - czy dokładać drugi wewnętrzny? Cyrkulator Jabeo SOW-3N Grzałka 200W Podłoże granulacja 0,4 - 1,4 (kwarcowy ceramiczny) Kamienie - Dark Rock Dostałem od znajomego nowe nie używane bakterie: Microbe-lift Special Blend 251ml bakterie w płynie - pytanie czy się nadadzą jak już je dostałem? Dodawać jakiś uzdatniacz?   Mi się nie spieszy z rybami mogę i je kupić za dwa miesiące. Kwestia dopięcia wszystkiego na ostatni guzik.     Pozdrawiam.          
    • Na filmiku było ok 4 litrów, wczoraj dosypałem 2 litry. Kupiłem tylko 6 litrów. Gdzieś czytałem, że 1 litr kształtek na 100 litrów wody powinien wystarczyć czyli moje 540l ogarnie.
    • @darianus Możesz zwięszyć skuteczność dosypując więcej kształtek. Optymalnie jest ok. 60% objętości komory. Ale im więcej, tym trudniej kręcić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.