Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Na drugim filmiku wygląda to moim zdaniem super,ogólnie to kwestia gustu,ale mnie się takie klimaty bardzo podobają :D ...

Mnie efekt także się bardzo podoba, rzeczywiście na drugim nagraniu widać to najlepiej (większy kąt nachylenia lampy) :)

Za to na ostatnim filmiku wygląda to,jak by samochód chciał wjechać do akwarium :P...

Ostatni filmik był w sumie tylko po to, żeby bardziej pokazać wybarwienie ryb (na żywo jest dużo lepiej, porównywalnie do świetlówki Aquastar, tylko żółty jest bardziej żółty niż pomarańczowy :))

Może spróbuj diody zakleić szklaną szalką petriego...

Gdzieś już widziałem u kogoś takie rozwiązanie,które się sprawdza...

Oczywiście musisz je dobrze uszczelnić,żeby wilgoć nie dostała się do środka ;)...

Z uszczelnieniem jest chyba największy problem, tym bardziej, że warunki w tym miejscu pod pokrywą są najtrudniejsze. Coś wymyślę, odezwał się też Kshyhu87 w swoim temacie, ma wstawić fotki w najbliższym czasie.

spiochu, szkło OptiWhite byłoby chyba najlepsze, tylko musiałbym zamówić odpowiednie wycinki, a pleksi mam w domu. Wiadomo, że przy pleksi będzie pewnie trochę gorszy efekt.

Opublikowano
Na drugim filmiku wygląda to moim zdaniem super,ogólnie to kwestia gustu,ale mnie się takie klimaty bardzo podobają :D ...

Za to na ostatnim filmiku wygląda to,jak by samochód chciał wjechać do akwarium :P...

Może spróbuj diody zakleić szklaną szalką petriego...

Gdzieś już widziałem u kogoś takie rozwiązanie,które się sprawdza...

Oczywiście musisz je dobrze uszczelnić,żeby wilgoć nie dostała się do środka ;)...

moje power ledy chińczykl z allegro działają 18 msc bez uszczelnienia :) tylko kolimator założony jest na diodę i działa wszystko bez problemu także z tym uszczelnianiem nie ma co przesadzać :) co do kolimatorów to 5 st daje słaby efekt ;) ja u siebie mam chyba 30 st i jest ok.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Uporałem się w końcu z finalnym montażem diod mocy, więc przyszła pora na podsumowanie.

Dzięki pomysłowi Kshyhu87 mogę sterować każdym strumieniem światła z osobna.

Uszczelnienie zrealizowałem poprzez zaklejenie klejem na gorąco przerwy pomiędzy radiatorem PCB, a soczewką (która jest wodoszczelna).

Ostatecznie zostały soczewki skupiające 5 stopniowe, gdyż dają najlepszy efekt.

Niestety na załączonych zdjęciach i nagraniu nie widać pełni efektu, na żywo jest niesamowicie. Jak ktoś ma pomysł w jaki sposób i jakim sprzętem można najlepiej to uwiecznić to piszcie :)

https://www.youtube.com/watch?v=bqJMtSLJZAw

post-16901-14695727951043_thumb.jpg

post-16901-14695727957417_thumb.jpg

post-16901-14695727966921_thumb.jpg

post-16901-14695727973144_thumb.jpg

post-16901-14695727978505_thumb.jpg

Opublikowano
Klej na gorąco pewnie nie da rady :)

Domyślam się, bo kiedyś już w 54l akwa testowałem klejenie uchwytów na rurki z taśmami LED i trzymały się tylko jak dobrze zmatowiłem obie powierzchnie i czekałem 24h na wyschnięcie :-)

Tutaj tyle nie czekałem, ale jestem dobrej myśli ;)

Fajnie to wyszło :)

Dzięki :D W rzeczywistości jest 100x lepiej niż na foto. Widać kilkadziesiąt pojedynczych wiązek światła mieniących się w falach z deszczowni. Na żywo nie ma też tak dużego kontrastu pomiędzy powierzchnią oświetloną, a zaciemnioną i snopem światła, a tłem. Jest nawet lepiej, niż oczekiwałem ;)