Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie i Panowie,

witam Was wszystkich!

Właśnie po kilkunastu latach wzięło mnie na nowo.

Wcześniej to były czasy, gupików, neonów, mieczyki, skalary, brzanki, glonojady itp, teraz będzie zmiana na "ryby z Malawi"

Zakupiłem akwarium 120x60x50 + JBL e1501 oczywiście światło dzień/noc, grzałki itd...

Będę dzisiaj "startował", jest na forum kolega, który mnie tu wprowadził, poczytałem wiele postów i działam.

No właśnie będę jechał do ALEK C. po "brudy" z filtra :)

Opublikowano
Witaj, witaj.

O jakich "rudach" piszesz? Co masz na myśli?

Myślałem o wodzie i trochę wody z wyciśniętych gąbek z filtra, a co zły pomysł?

Opublikowano

Dużo lepszym rozwiązaniem jest przełożenie ze stabilnego akwarium wkładów filtracyjnych - ceramiki.

Startujesz z nowym, czystym baniakiem to po co na start chcesz do niego "gnojówkę" wlewać?

Wystartuj zbiornik jak należy. Zbadaj parametry wody kranowej, napisz jakie media filtracyjne masz kupione i w jakiej ilości. I zanim wystartujesz z baniakiem otrzymasz fachową pomoc i porady dzięki, którym od chwili zalania akwarium nie będziesz musiał nic poprawiać, grzebać w akwarium a tym bardziej w filtrach.

Jeśli nie masz testów to kup przynajmniej te podstawowe: NH4, NO2, NO3. Potrzebne też będą pH (skala 7,4-9) i KH ale te możesz kupić później. Testy kup firmy JBL.

Powodzenia.

Opublikowano

Siemanko :mrgreen:

Witaj na naszym forum...

Czytaj,chłoń wiedzę oraz zadawaj pytania,w odpowiednich działach do tego przeznaczonych,a pomoc na pewno otrzymasz....

Powodzenia...

Właśnie po kilkunastu latach wzięło mnie na nowo.

Wcześniej to były czasy, gupików, neonów, mieczyki, skalary, brzanki, glonojady itp, teraz będzie zmiana na "ryby z Malawi"

Raz zaczniesz,i nie można o tym zapomnieć...

Po prostu,to się ma we krwi ;)...

Opublikowano

Jakie mam media, co posiadam:

-akwarium 120x50x60 diversa

- JBL cristalprofi e1501

- dwie grzałki z termostatem 250 i 150

- dwie lampy GLO power główna 30w

- długa lampa LED niebieska

- dwa termometry szklane

Cały sprzęt z drugiej ręki 2,5 roczne, jakieś pół roku nieużywane, były paletki.

Opublikowano

Lampy, termometry i grzałki są nieistotne w tym przypadku.

Podaj jakie masz wkłady filtracyjne i parametry wody.

I przenieś temat do stosownego wątku. W tym dziale tylko się przedstawiamy.