jerrystef Opublikowano 16 Marca 2016 Autor #12 Opublikowano 16 Marca 2016 właśnie miałem wyspy zielenicy. udało mi się ustabilizować no3 do poziomu 15-20mg/l przez absorber na żywicy. I teraz nie wiem czy jest nadal źle czy nie - bo ta zieleń jakoś nie znika. Może z 3 tygodnie trzeba poczekać nie wiem.
lufa555 Opublikowano 16 Marca 2016 #13 Opublikowano 16 Marca 2016 właśnie miałem wyspy zielenicy. udało mi się ustabilizować no3 do poziomu 15-20mg/l przez absorber na żywicy. I teraz nie wiem czy jest nadal źle czy nie - bo ta zieleń jakoś nie znika. Może z 3 tygodnie trzeba poczekać nie wiem. Daj fotkę tej zielenicy. Ocenimy czy warto z nią walczyć
Greekzi Opublikowano 16 Marca 2016 #15 Opublikowano 16 Marca 2016 czy mam rozumieć że 30ppm to inaczej stężenia na poziomie 20mg/l? i podobnie pozostałe? 1ppm = 1mg/L
lufa555 Opublikowano 17 Marca 2016 #16 Opublikowano 17 Marca 2016 To akwarium roślinne czy malawi? Bo jak roślinne to chyba fora pomyliłeś. Temat ogólnie jest zawiły. Na start aby pozbyć się tych glonów aplikuj w przedawkowaniu węgiel w płynie bezpośrednio na glon ( może być strzykawką ). Nie zapominaj o uzupełnianiu potasu bo jest aktywatorem poboru PO4, NO3 i innych pierwiastków niezbędnych do wzrostu roślin. Jednak powinieneś popytać na forach roślinnych.
nasteq Opublikowano 17 Marca 2016 #17 Opublikowano 17 Marca 2016 Jerrystef - Przeslalem Ci na priv link do świetnego tekstu o nawożeniu. Jak bedziesz dobrze nawozić i zapewnisz światło, co2 i cyrkulację to Twoje szanse na glony mocno spadną. Pytaj tez tam gdzie Cię przekierowałem.
Greekzi Opublikowano 17 Marca 2016 #18 Opublikowano 17 Marca 2016 To akwarium roślinne czy malawi? Bo jak roślinne to chyba fora pomyliłeś. Piłeś do mnie? Kolega spytał o jednostki to mu odpisałem W sumie warto o tym wspomnieć nawet na forum Malawi, bo wszak z PO4 i NO3 jest tu dużo do czynienia, a jednostki są podawane różnie
deccorativo Opublikowano 17 Marca 2016 #19 Opublikowano 17 Marca 2016 Proponuję temat zamknąć bo herezje malawistyczne wychodzą - zaraz te nawozy młodzianki:D nawalą do Malawi. Baniak roślinny i to nie masz biotop i nie to forum a kolega i blok zastosował i atrament wlał brak tylko by podał jak to wszystko nawozi. Jak chcesz odpowiedzi o proporcji NO3/PO4 w roślinnym by glonów nie było to pisz na pw
jerrystef Opublikowano 17 Marca 2016 Autor #20 Opublikowano 17 Marca 2016 Przepraszam jeśli wprowadziły moje zapytania zamieszane. Zapewniam że nie było to zamierzone.
Rekomendowane odpowiedzi