Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

właśnie miałem wyspy zielenicy. udało mi się ustabilizować no3 do poziomu 15-20mg/l przez absorber na żywicy. I teraz nie wiem czy jest nadal źle czy nie - bo ta zieleń jakoś nie znika. Może z 3 tygodnie trzeba poczekać nie wiem.

Opublikowano
właśnie miałem wyspy zielenicy. udało mi się ustabilizować no3 do poziomu 15-20mg/l przez absorber na żywicy. I teraz nie wiem czy jest nadal źle czy nie - bo ta zieleń jakoś nie znika. Może z 3 tygodnie trzeba poczekać nie wiem.

Daj fotkę tej zielenicy. Ocenimy czy warto z nią walczyć ;)

Opublikowano

To akwarium roślinne czy malawi? Bo jak roślinne to chyba fora pomyliłeś. Temat ogólnie jest zawiły. Na start aby pozbyć się tych glonów aplikuj w przedawkowaniu węgiel w płynie bezpośrednio na glon ( może być strzykawką ). Nie zapominaj o uzupełnianiu potasu bo jest aktywatorem poboru PO4, NO3 i innych pierwiastków niezbędnych do wzrostu roślin.

Jednak powinieneś popytać na forach roślinnych.

Opublikowano

Jerrystef - Przeslalem Ci na priv link do świetnego tekstu o nawożeniu. Jak bedziesz dobrze nawozić i zapewnisz światło, co2 i cyrkulację to Twoje szanse na glony mocno spadną. Pytaj tez tam gdzie Cię przekierowałem.

Opublikowano
To akwarium roślinne czy malawi? Bo jak roślinne to chyba fora pomyliłeś.

Piłeś do mnie? :) Kolega spytał o jednostki to mu odpisałem ;) W sumie warto o tym wspomnieć nawet na forum Malawi, bo wszak z PO4 i NO3 jest tu dużo do czynienia, a jednostki są podawane różnie ;)

Opublikowano

Proponuję temat zamknąć bo herezje malawistyczne wychodzą - zaraz te nawozy młodzianki:D nawalą do Malawi.

Baniak roślinny i to nie masz biotop i nie to forum a kolega i blok zastosował i atrament wlał brak tylko by podał jak to wszystko nawozi.

Jak chcesz odpowiedzi o proporcji NO3/PO4 w roślinnym by glonów nie było to pisz na pw