Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

mam problem z dobraniem obsady, malawi będę miał pierwszy raz ;) poniżej opiszę co mi się podoba i prosiłbym o korektę ;) wiem że wszystkich nie moge wybrać, dlatego proszę o rade doświadczonych użytkowników o selekcje z poniżej podanych gatunków ew. coś z tych moich i propozycje jakiegoś gatunku od siebie.

Proszę również aby w swojej propozycji podać docelową ilość ryb z gatunku i ile ryb młodych zakupić.

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus sp. Acei

Metriaclima aurora likoma

Metriaclima sp. Msobo

Pseudotropheus socolofi

Metriaclima estherae (Red)

Opublikowano

Dzieki za podpowiedz, Maingano w ogóle nie brałem pod uwagę ;) aczkolwiek myślę że byłoby dobrze, Zaczynam dopiero i ciężko jest mi sobie to wyobrazić :P

Opublikowano

Możesz też zamiast Pseudotropheus cyaneorhabdos ''maingano'' ,dobrać Iodotropheus sprengerae (to moja propozycja oczywiście) ;)...

Proszę również aby w swojej propozycji podać docelową ilość ryb z gatunku i ile ryb młodych zakupić.

Zakup po 10szt maluchów z każdego gatunku...

Opublikowano

Mam jeszcze pytanie, trochę brakuje mi ryb w pasy "zebry" czy mógłbym dać taką obsadę:

Pseudotropheus saulosi

Pseudotropheus sp. Acei

Iodotropheus sprengerae

i jeszcze jeden gatunek:

a) CYNOTILAPIA AFRA HARA GALLIREYA REEF

lub

B) CYNOTILAPIA AFRA COBUE - aczkolwiek w tym gatunku samice są słabo wybarwione.

Opublikowano

Hara ma pasy ale niekoniecznie intensywne. Wejdź na moją galerię i zobacz mojego samca. Nie wiem od czego zależy intensywność pasów, bo mam mniejszego samca z pasami i ma dłuższe płetwy brzuszne ale jest zdominowany i nie jest taki biały.

Opublikowano

Ja bym już nie dodawał czwartego gatunku,tylko pozostał przy tych trzech,ale w takim układzie...

Pseudotropheus saulosi 2+5/6

Pseudotropheus sp. Acei (większa grupka 10-12szt)

Iodotropheus sprengerae 1+4

lub zamiast Iodotropheus sprengerae,dałbym Pseudotropheus cyaneorhabdos ''maingano'' 1+4

Opublikowano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, aczkolwiek pozostane raczej przy tym

Ja bym już nie dodawał czwartego gatunku,tylko pozostał przy tych trzech,ale w takim układzie...

Pseudotropheus saulosi 2+5/6

Pseudotropheus sp. Acei (większa grupka 10-12szt)

Iodotropheus sprengerae 1+4

lub zamiast Iodotropheus sprengerae,dałbym Pseudotropheus cyaneorhabdos ''maingano'' 1+4

Po za tym nie wiem kiedy kupie ryby bo mam problem z wodą :/ mam jeszcze czas aby się zastanowić ;)