Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym zrobił na pompie 25-60 jest mocniejsza, no i trochę droższa ale cóż.

Jak zatkają ci się mechanicznie gąbki to stosując 25-40- woda leci słabo, a 25-60 daje radę.

Co do dwóch korpusów na Purolite - to nie lepiej z każdego osobno wylot bezpośrednio do zbiornika.

Jak będzie szeregowo to żywica będzie się nierównomiernie pracować(chłonąć NO3) i regeneracja pierwszego korpusu będzie konieczna a drugi jeszcze za wcześnie - przemyśl.

Opublikowano
Ja bym zrobił na pompie 25-60 jest mocniejsza, no i trochę droższa ale cóż.

Jak zatkają ci się mechanicznie gąbki to stosując 25-40- woda leci słabo, a 25-60 daje radę.

Co do dwóch korpusów na Purolite - to nie lepiej z każdego osobno wylot bezpośrednio do zbiornika.

Jak będzie szeregowo to żywica będzie się nierównomiernie pracować(chłonąć NO3) i regeneracja pierwszego korpusu będzie konieczna a drugi jeszcze za wcześnie - przemyśl.

Jeżeli układ jest na sznurkach to faktycznie szybko tłumiło by pompę. Jednak jeżeli używasz gąbek czy owaty to spadku przepływu nie zauważam nawet przez 2 tygodnie.

Co do korpusów purolite. Oczywiście można je dać każdy z osobnym wylotem, ale po co?

Jeżeli nawet purolite w pierwszym korpusie przestanie już usuwać NO3 to przecież ta woda trafia do drugiego korpusu i tam jest oczyszczana. Zasada na dwóch korpusach jest identyczna jak w bloku z tematu decco, z jedynym wyjątkiem, że żywica jest rozdzielona na 2 części.

Opublikowano

Z tą różnicą, że zamontowanie szeregowo bardzo zwiększy nam opory, przepływ wody.

Zamontowanie na osobnych nitkach równolegle - to podobnie jak korpusy na media, pozwoli na bardziej swobodną prace układu i dodatkowo jak pisałem równomierne obciążenie obu żywic.

Opublikowano

U mnie jest szeregowo i jakoś przepływ nie spada drastycznie. Poza tym przecież nie jest potrzebny duży przepływ a maks 20l/h.

Opublikowano

Korpusy z odpowietrznikami masz? Jak tak to wszystkie zawory odkręcone i wciskasz odpowietrznik. Ewentualnie kranem spustowym napełniasz cały układ na odkręconych zaworach.

Opublikowano
Takie pytanie, a takiego narurowca jak zalać? Bo nie mam pomysłu jak to zrobić.

Masz kraniki do spuszczanie wody? Nimi możesz się posłużyć.

Albo podłącz tam wąż i puść wodę z kranu lub jak wolisz zaciągnij wodę nim z akwa zamykając odpowiednie zaworki.

Po prostu zaciągnij się, tak jak byś spuszczał wodę wężem z akwarium.:D

• Dziękuję 1